Osredotočenost in motivacija sta bistvenega pomena za uspeh pri študiju in na izpitih. Vendar pa lahko tudi najbolj motivirani študentje doživijo padec motivacije ali upad ravni energije pri učenju. Motivacija namreč pogosto ni samoumevna.

Ko pade zanimanje, se je nemalokrat težko pripraviti do tega, da bi šel na predavanje, dokončal študijske naloge ali se pripravljal na izpite. Z nekaj taktikami za obnovitev koncentracije in izboljšanje zagona lahko ohraniš osredotočenost na študij in učenje za izpite. V nadaljevanju si bomo ogledali nekaj najučinkovitejših strategij za ohranjanje motivacije in vrnitev na pot k zbranosti, fokusu, motivaciji in uspehu. 

Strategije za motivacijo 

  • Spomni se svojega študijskega namena in zastavljenih ciljev 

Spomniti se, zakaj se učiš, je lahko odličen način za ponovno vzpostavitev motivacije. Razmisli, zakaj si se sploh odločili za ta študij, ter stopi korak nazaj in preglej svoje dolgoročne cilje in kaj nameravaš doseči s študijem. Razloge si zapiši na list papirja in jih pripni na steno. Ne glede na to, ali gre za doseganje dobrih ocen, spoznavanje področja ali pridobitev kvalifikacij za izbrano poklicno pot, te lahko tvoji cilji spodbudijo k vztrajanju pri študijskem delu in učenju za izpite. 

Koristno je tudi razmisliti o vrsti motivacije, ki stoji za tvojimi cilji. Morda te na primer lažje vodijo pozitivni motivi, kot sta učenje zaradi samega sebe ali doseganje dobrih ocen in diplomiranje/magistriranje, da si boš sčasoma lahko zagotovil dobro službo. Osredotoči se tudi na to, kaj ti je pri posameznem predmetu bilo najbolj všeč – naj bo to raziskovanje, pisanje ali izmenjava idej z drugimi sošolci. To ti lahko pomaga, da ostaneš zavzet za delo pri pripravi na izpit iz tega predmeta. 

  • Naredi prvi korak 

Če imaš za opraviti veliko branja, nalog ali priprav na izpit, se zlahka lahko počutiš preobremenjenega. Ko postaneš preobremenjen, pa težko veš, kje začeti, in kmalu se lahko pojavi skušnjava po odlašanju. V tem primeru naredi majhen prvi korak; najprej ukrepaj in energija za nadaljevanje se bo sprožila sama in to običajno takoj, ko boš ukrepal in naredil prvi korak. Ne skrbi vnaprej, ali se boš res počutil dovolj pripravljenega ali motiviranega, da boš lahko vse opravil naenkrat. Namesto tega se raje osredotoči na dokončanje vsakega postopnega koraka, začenši s prvim. 

  • Razdeli si učenje na manjše in bolj obvladljive dele 

Skupaj s prvim majhnim korakom poskrbi, da si boš naloge razdelil na manjše in bolj obvladljive dele. Z razdelitvijo naloge, bodisi velike ali majhne, na manjše dele, se boš redkeje počutil preobremenjenega in nemotiviranega. Pisanje seminarske naloge lahko na primer razdeliš na raziskovanje, pisanje in urejanje. Vsako fazo pa lahko nato razdeliš še na manjše naloge. Tako se lahko lotiš vsakega koraka posebej, namesto da bi se počutil preobremenjenega in bil v skušnjavi, da bi z delom odlašal. 

Drug način za razdelitev nalog je uporaba tehnike »Pomodoro«. Ta vključuje preprosto razdelitev nalog na 15-minutne ali 25-minutne intervale. Ta krajši časovni razpon preprečuje, da bi se naloge ustrašil in izgubil motivacijo. Med intervali lahko vstaneš in si privoščiš petminutne odmore, med katerimi lahko počneš, kar želiš. Tudi kratki odmori in majhne nagrade lahko namreč pozitivno vplivajo na raven tvoje motivacije. 

  • Upoštevaj svoj urnik učenja 

Nekaterim študentom upoštevanje študijskega urnika ali rutine omogoča, da ostanejo motivirani. Z urnikom si boš določil posebne ure za učenje po dnevih, tednih in/ali mesecih. To ti lahko pomaga, da ostaneš osredotočen na širšo sliko, kar ti lahko pomaga ohraniti osredotočenost skozi celotno študijsko leto. Uporabi digitalni ali papirnati koledar in v svoje dneve razporedi ure za učenje. To ustvari navado, omogoča doslednost in v tvoj dan vnese povezavo med določenimi urami dneva s študijem, s ponavljanjem snovi in z opravljanjem drugih študijskih obveznosti. 

  • Pridruži se študijski skupini 

Študijske skupine so odličen način za ohranjanje motivacije. Ustvariš jo lahko s prijatelji ali pa se pridružiš že obstoječi študijski skupini. Tako se boš lahko pogovarjal z ljudmi, ki imajo podobne cilje, in skupaj z njimi potoval na svoji študijski poti. Dobro je, da imaš študijske skupine z ljudmi, ki obiskujejo isto študijsko smer in predmete kot ti, saj si boste tako lahko izmenjali ideje in drug drugega motivirali za izpolnjevanje rokov med študijskim letom. Če ne veš, kje najti študijsko skupino, se obrni na študentski svet na tvoji fakulteti za več informacij o študijskih skupinah, ki jih morda imajo – tako spletnih kot tudi v živo. 

  • Ustvari si svoj študijski prostor 

Pomembno je, da si ustvariš čimbolj optimalen študijski prostor oz. prostor za učenje. Tvoje študijsko okolje mora biti čisto, tiho, urejeno in udobno. Odstrani vse moteče dejavnike, kot so igralne konzole in tablični računalniki, ter poskrbi za udobno sedenje. Pri ohranjanju motivacije ti lahko pomaga tudi to, da lokacijo učenja občasno spremeniš in se učiš npr. v knjižnici. Nekateri se raje učijo v popolnoma tihem okolju. V tem primeru lahko pomaga predvajanje sproščujoče glasbe v ozadju ali zvokov narave ali odhod v lokalno kavarno. Izklop telefona in uporaba razširitev za blokiranje spletnih strani v brskalniku sta druga načina za odpravo motečih dejavnikov in za čim boljši izkoristek učenja. 

Večina študentov, če ne kar vsi, na neki točki najbrž potrebuje nekaj dodatne pomoči, da ohrani motivacijo za študij. Izogibanje poznim uram učenja in ohranjanje rednega študijskega ritma sta ključnega pomena za dober uspeh in čim boljši izkoristek učnih izkušenj. S temi strategijami – od natančnega pregleda zakaj se učiš do boljšega načina in rutine učenja, si lahko ustvariš zagon, povečaš motivacijo in si tako prizadevaš, da boš imel zagon še skozi celotno študijsko leto.