Študenti in študentke Univerze v Mariboru, ki imate aktiven status študenta, lahko s pomočjo spletnega portala AIPS, spremljate vaš napredek pri študiju.

Infografika, do katere lahko dostopate pod zavihkom »Študij«, vam ponuja pregled vaše prehojene študijske poti z različnimi diagrami napredka in značkami za opravljene študijske obveznosti. Ta funkcionalnost vam lahko pomaga pri načrtovanju vašega študija in spremljanju obveznosti, ki ste jih že opravili. Je enostavna za uporabo in vam lahko prihrani veliko časa in truda, ki bi ju sicer porabili za ročno spremljanje vašega napredka pri študiju. Uporaba tega orodja vam lahko tudi pomaga, da ostanete motivirani in osredotočeni na vaše cilje pri študiju. 

Vklop infografike 

​​Infografika, ki vam omogoča spremljanje vašega napredka pri študiju, je integrirana v akademski informacijski podsistem (AIPS) Univerze v Mariboru. Uporabite jo lahko samo študenti s statusom, po prijavi v spletno mesto AIPS z digitalno identiteto UM. Ko se prijavite, lahko vključite infografiko pod zavihkom “Študij”. Infografika je običajno pripravljena v enem dnevu, vendar je to odvisno od obremenitve sistema in časa, ko jo želite uporabiti. Uporaba infografike je preprosta, saj jo upravljate sami. Lahko jo uporabite za pregledovanje vašega napredka pri študiju, spremljanje opravljenih študijskih obveznosti in načrtovanje vašega študija. To vam lahko pomaga, da se lažje osredotočite na svoje cilje pri študiju in spremljate svoj napredek v realnem času. 

Izkustvena krivulja 

Infografika o spremljanju napredka v spletnem AIPS-u je personalizirana in se dnevno posodablja, tako da lahko vsak študent spremlja svoj aktualni napredek pri študiju. Infografika vsebuje različne diagrami napredka, vključno z izkustveno krivuljo preteklih generacij, ki je pripravljena za vsak študijski program posebej in prikazuje večletno statistično povprečje doseganja ECTS uspešnih študentov. Prikazuje izkušnje študentov na študijskem programu, na katere sicer vpliva veliko dejavnikov. V nekaterih primerih pa morda ni mogoče prikazati izkustvene krivulje. 

V letošnjem študijskem letu smo infografiko nadgradili z novimi prikazi, ki so bili usmerjeni predvsem na podlagi vaših predlogov. Z novimi prikazi lahko sedaj spremljate tudi spreminjanje vaše povprečne ocene študija in jo primerjate s povprečjem ocen preteklih študijskih generacij. Poleg tega so odlično opravljene učne enote označene z zlato barvo, preostale opravljene učne enote z modro barvo in neopravljene učne enote z rdečo barvo.  

Zato vas spodbujamo, da tudi letos spremljate svoj napredek pri študiju z uporabo infografike o spremljanju napredka v spletnem AIPS-u!  


Uporabljeni viri:  

https://www.fov.um.si/sl/novice/12/2022/spremljanje-napredovanja-pri-studiju

https://moja.um.si/student/Strani/spremljaj-svoj-napredek.aspx

Avtor: D. Š.