Zaključni teden izpitnega obdobja je lahko pravi preizkus tvoje akademske vzdržljivosti. Na tej točki semestra se verjetno dvakrat bolj trudiš, da ohraniš koncentracijo za učenje in pozitivno miselnost glede izpitov.

Ker je zaključni teden izpitnega tedna že tukaj, je ključno, da najdeš načine, s katerimi boš ostal poln energije in si zagotovil uspehe na izpitih. V nadaljevanju ti, zato razkrivamo nekaj nasvetov in strategij, ki ti bodo pri tem lahko v pomoč.  

1. V zaključnem tednu se lahko motiviraš tako, da se spomniš svojih ciljev

Učenje za zadnji izpit v semestru se lahko zdi kot neskončna bitka, zato je pomembno, da si postaviš jasne in dosegljive kratkoročne cilje ter se jih nato skušaš čimbolj držati, pri tem pa ti lahko pride v pomoč tudi to, da se spomniš svojih dolgoročnih ciljev, ki si si jih postavil ob začetku semestra, študijskega leta ali celo tistih, ki so s tabo že od vpisa na študij. Ne glede na to, kakšni so, imej te cilje v mislih, ko boš imel občutek, da se preprosto ne moreš več učiti. Svoje cilje tudi zapiši v svoj študentski rokovnik ali pa jih natisni in obesi v svoji sobi. Narediš lahko tudi karkoli drugega, važno je le, da se na svoje zastavljene cilje vedno znova opomniš, saj ti lahko vlijejo dodatno motivacijo, da boš ostal na poti do uspeha.  

2. V zaključnem tednu izpitnega obdobja se skušaj še posebej resno držati svojega študijskega načrta 

Verjetno imate nekateri že izdelan vsaj okviren študijski načrt, ki ste ga morda uporabljali že tekom semestra ali pa zgolj med izpitnim obdobjem. V kolikor tega nimaš, je sedaj še vedno pravi čas, da si ga pripraviš. Študijski načrti so lahko razdeljeni po predmetih oz. študijskih enotah in ti lahko pomagajo, da organizirano dosežeš vse svoje cilje. Ko imaš v kratkem času izpite za več predmetov, lahko to hitro postane preobremenjujoče in tako težje ostaneš organiziran. Zato si oblikuj študijski načrt, ga zapiši in sproti odkljukaj naloge s seznama. Ne pozabi, da več učenja ne pomeni vedno, da se boš tudi več naučil. Bodi iskren do sebe in si predvidevaj realno število ur za učenje, za katere meniš, da jih boš lahko kakovostno izkoristil. Tudi, ko se izpitno obdobje že bliža koncu, je smiselno, da se tvojega študijskega načrta še vedno držiš. 

3. Poslužuj se predvsem tistih učnih tehnik, ki so ti blizu  

Na koncu izpitne sezone ti lahko koristi, če imaš za sabo že preizkušene določene tehnike ponavljanja in učenja. Razmisli predvsem, kaj si počel do sedaj in skušaj oceniti, kaj se je pri tem najbolje obneslo. Če boš našel način učenja, ki ti je najbolj blizu, boš tudi lažje ohranjal motivacijo za opravljanje vseh izpitnih obveznosti.  

4. Med izpitnim obdobjem boš lahko lažje ostal motiviran, če se boš povezoval z drugimi  

Včasih je težko ostati motiviran, če si pri učenju sam. V kolikor imaš kakšne akademsko ali študijsko bolj motivirane sošolce, morda organiziraj študijsko srečanje, na katerem boste pregledali zapiske in zahtevna vprašanja. Poleg tega je smiselno pri visokošolskem učitelju ali sodelavcih preverite, ali imajo uradne ure, kamor lahko prideš in jim zastaviš dodatna vprašanja. To je odličen vir informacij, ki ga lahko uporabiš, zlasti za vprašanja v zadnjem trenutku. Če si med semestrom imel tutorja, razmisli tudi o tem, da se za pomoč ali nasvet obrneš k njemu. Te priložnosti ti bodo zagotovo lahko pomagale vztrajati med zahtevnimi urami zaključnega tedna izpitnega obdobja. 

5. Za večjo motiviranost pri delu si je potrebno dovoliti tudi majhne zmage 

Če imaš kopico izpitov, si po vsakem načrtuj zastavi majhne in obvladljive nagrade. Če si boš namreč po zahtevnem delu priznal in privoščil dobro počutje, boš lažje ohranili dobro voljo in motivacijo za naprej. To ti lahko pomaga tudi pri tem, da se lažje vrneš k učenju in uspešno opraviš še preostale izpitne obveznosti, ki te še čakajo v tem izpitnem obdobju.  

6. Za ohranjanje zadostne motivacijo je ključno tudi to, da si privoščiš zadostno količino spanca 

Lahko prebiraš in se učiš po vseh možnih zapiskih, učbenikih in drugi literaturi, a če ne spiš dovolj, obstaja velika verjetnost, da se snovi ne boš mogel spomniti in je logično povezovati na dejanskem izpitu. Dovolj spanja se začne z upoštevanjem študijskega načrta in z izogibanjem študijskemu učenju (pre)pozno v noč. Poleg zadostne količine spanja je treba poskrbeti tudi za to, da se ves teden ustrezno prehranjuješ, popiješ dovolj tekočine in tudi ne pozabiš na gibanje oz. športne dejavnosti. Le če boš ustrezno poskrbel zase in za svoje fiziološke, psihološke in druge potrebe, boš lahko na izpitu dosegel svoj najbolj optimalen možni rezultat.  

7. V zadnjem tednu izpitnega obdobja lahko ohraniš motivacijo tudi tako, da se spomniš, kako daleč si že prišel 

Čeprav se morda zdi, da izpitnega obdobja nikoli ne bo konec, je teden zadnjih izpitov v resnici že tukaj. Pomembno je, da se ob tem spomniš vseh zastavljenih ciljev in tudi uspehov, ki te lahko motivirajo, da uspešno opraviš še ta zadnji izpit in tako še bolj uspešno in motivirano vstopiš v nov semester.   

Čeprav je tekom študija redko katero obdobje tako stresno kot to v času izpitov, je najbolj pomembno, da se s pomočjo zgornjih nasvetov skušaš čim bolje soočiti z izpitnimi izzivi in tako uspešno zaključiš izpitno obdobje ter si nato privoščiš tudi nekaj sprostitve pred začetkom naslednjega semestra. 


Uporabljeni viri: 

Avtor: D. Š.