Valentinovo ni le praznik zaljubljencev, temveč predvsem praznik ljubezni. Ali ti in tvoji prijatelji še nimate planov za današnji dan? Brez skrbni, valentinovo ni nujno praznovati v dvoje – enako dobro se lahko imaš v družbi prijateljev. Pripravili smo nekaj idej, ki jih preprosto moreš preizkusiti in s tem polepšati dan tistim, ki jih imaš rad/-a. 

Kako Slovenci praznujemo valentinovo? 

Podjetje Huawei je med Slovenci v letošnjem letu izdelal zanimivo raziskavo, v kateri so ugotovili, da si večina parov na romantični dan izmenja darila in voščilnice, čeprav si tega v resnici ne želijo. 

Leto 2023 opredeljujejo kot leto aktivnih zmenkov. Velika večina parov (91 %) načrtuje več aktivnih zmenkov, ki predstavlja skupno izkušnjo s partnerjem. Za mnoge popolni zmenek ni le romantična večerja, rože in darila, temveč je kar 69 % vprašanih odgovorilo, da bi raje, da s partnerjem doživita skupno ustvarjalno izkušnjo (dejavnosti na prostem, tečaji učenja novih veščin, športne dejavnosti …). 

Pripravili smo nekaj idej, kako lahko valentinovo preživiš s prijatelji 

  • Pripravi večerjo. 

Preprosto dejanje, s katerim lahko svojim bližnjim pokažeš, da ti veliko pomenijo. Pripravi posebno večerjo in jih razvajaj s sladico – zagotovo ti bodo hvaležni. 

  • Pripravi večer družabnih iger. 

S cimri ne preživite romantičnega večera vsak v svojem kotu sobe. Aktivnost, ki je vedno zabavna, so družabne igre. Lahko povabiš še druge prijatelje in organiziraš pravi večer družabnih iger. Vključiš lahko tudi romantične elemente, kot so sveče in prigrizki, saj je le dan ljubezni. 

  • Izberi darilo, ki ga prijatelj nujno rabi. 

Polepšaj dan nekomu s premišljenim darilom. To je lahko karkoli, kar veš, da tvoj prijatelj potrebuje in bo darila vesel. Morda vedno zamuja? Kupi mu elegantno stensko uro. Si želi prebrati novo knjigo? Izberi knjigo, o kateri ti govori že dlje časa. Mu vedno posojaš svoj svinčnik? Kupi mu nov paket svinčnikov. 

  • Splaniraj izlet. 

S prijatelji se podajte na pot in nazaj prinesite nepozabne spomine. V skladu z zgoraj opisano raziskavo, je to ena izmed boljših idej, s katerimi jih lahko presenetiš, saj gre za skupno izkušnjo. Ni treba, da izlet traja cel dan – to je lahko že kratka vožnja do sosednje vasi ali sankanje na Pohorju. 

  • Sošolcem polepšaj dan s čokolado. 

Nihče se ne bo branil podarjene čokolade, ravno obratno. Preprost način, da pokažeš, kako ceniš vaše prijateljstvo. 

  • Napiši pesem ali izdelaj voščilnico. 

Imaš umetniško žilico? Rad/-a pišeš ali slikaš? Valentinovo je popoln dan, da svoj izdelek podariš svoji bližnji osebi. Verjamemo, da si bodo obdarovane osebe ta dan dobro zapomnile, ti pa lahko s tem pridobiš dodatno motivacijo in samozavest v svoje ustvarjanje. 

  • Organiziraj filmski maraton. 

V kolikor nimaš časa za vlaganje preveč truda za valentinovo, lahko izbereš klasiko – filmski maraton.  Povabi prijatelje in skupaj uživajte v zvrsti filma, ki vam je vsem ljuba (to so lahko romantični ali neromantični filmi). 

Želimo vam veselo valentinovo! 


Povzeto po: 

Avtor: T. M.