V letu 2023/2024 bo Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ponudilo 100 štipendij študentom pedagoških študijskih programov, katerih namen je spodbuditi mlade k izobraževanju na področju vzgoje in izobraževanja.  

Prav tako je namen Javnega razpisa za dodelitev štipendij študentom pedagoških študijskih programov v študijskem letu 2023/24 spodbujanje mladih za izobraževanje v tistih pedagoških študijskih programih za pridobitev izobrazbe, po katerih se izobražujejo za opravljanje poklicev, za katere je zaznati neskladje med trenutnim in prihodnjim obsegom razpoložljivega kadra ter predvidenim obsegom delovnih mest na področju vzgoje in izobraževanja. Javni razpis za dodelitev štipendij je objavljen v Uradnem listu RS in na spletni strani ministrstva ter se izteče 24. 8. 2023

Štipendija v višini 200 evrov na mesec bo podeljena kandidatom, ki izpolnjujejo določene pogoje. Med drugim morajo biti prvič vpisani v 1. letnik enega od pedagoških študijskih programov za pridobitev izobrazbe, za katerega je razpis namenjen, ne smejo biti v delovnem razmerju ali prijavljeni kot iskalec zaposlitve na Zavodu RS za zaposlovanje in hkrati ne prejemati kadrovske štipendije. Velja tudi, da mora kandidat s končanim študijskim programom za pridobitev izobrazbe, za katerega kandidira za štipendijo, pridobiti višjo raven izobrazbe od že pridobljene. 

Kandidati, ki bodo prejeli štipendijo, morajo med prejemanjem štipendije izpolnjevati določene pogoje, ki so navedeni v javnem razpisu. Prav tako morajo vsako leto predložiti dokazilo, da še vedno izpolnjujejo pogoje za štipendiranje in da imajo status študenta. 

Spletna stran Javnega razpisa za dodelitev štipendij študentom pedagoških študijskih programov v študijskem letu 2023/24 vsebuje vse dodatne informacije o razpisu, vključno z vlogami, prijavnimi roki in pogoji za prijavo. Študenti pedagogike, ki izpolnjujejo pogoje, vabljeni k prijavi na razpis za štipendije in tako lažjemu financiranju svojega študija. 


Uporabljeni viri: 

https://www.gov.si/zbirke/javne-objave/javni-razpis-za-dodelitev-stipendij-studentom-pedagoskih-studijskih-programov-v-studijskem-letu-202324/

https://www.student.si/studij-in-kariera/studij/razpis-stipendij-za-studente-pedagoskih-programov/