Zdaj je zadnji čas, da se odločiš, v kolikor se želiš udeležiti Erasmus+ študijske izmenjave v obdobju od 1. junija 2023 do 30. septembra 2024. Do 15. marca 2023 je namreč na matični fakulteti potrebno oddati s strani fakultete zahtevane dokumente. 

O Erasmus+ študiju 

Program Erasmus+ omogoča študentu, da del rednih študijskih obveznosti na kateri koli stopnji študija namesto na matični fakulteti opravi na partnerski instituciji v tujini. 

Za status »Erasmus študenta« moraš izpolnjevati naslednje pogoje: 

1. celoten čas študija v tujini moraš imeti aktiven status študenta na matični fakulteti Univerze v Mariboru; 
2. v času študija v tujini ne boš presegel maksimuma skupnega trajanja mobilnosti – Erasmus študija in prakse (ta znaša do skupaj 12 mesecev na vsaki stopnji študija). 

(povzeto po erasmusplus.um.si) 

Študij v tujini predstavlja odlično priložnost, da skleneš nova prijateljstva s študenti, ki prihajajo iz različnih držav, se naučiš novega jezika, spoznaš novo kulturo, raziskuješ in potuješ, se zabavaš in osebnostno zrasteš. Študijska izmenjava v tujini bo popestrila tudi tvoj CV, kar ti morda pomaga pri iskanju želenega dela v prihodnosti. 

Pred izmenjavo 

  • Izberi kam.  

Seznam fakultet, na katere se lahko odpraviš študirat, preveri pri svoji matični fakulteti. Seznam Univerze v Mariboru: https://www.erasmusplus.um.si/studij/kam/ 

Odpotuješ lahko v države članice Evropske unije, Veliko Britanijo, Islandijo, Liechtenstein, Norveško, Turčijo, Severno Makedonijo in Srbijo.  

Potrebno je, da upoštevaš vse predhodno določene kriterije (področje, stopnjo študija, število želenih mesecev). Poleg tega pazi tudi na jezik, v katerem poteka študijski proces na tuji fakulteti. Zavedaj se tudi razlik, če odpotuješ npr. v Skandinavijo ali na Iberski polotok, saj se kultura vsakega naroda razlikuje, kar vpliva tudi na naravo študija. 

Fakulteto izberi skrbno. Dobro preveri, kateri predmeti so kompatibilni, saj si nihče ne želi po prihodu domov opravljati dodatnih izpitov. V kolikor si v dvomih, se lahko vedno obrneš na mednarodno pisarno na svoji fakulteti. V kolikor predmetov ne zamenjuješ, se ti po vrnitvi dodatni vpišejo kot dodatek k diplomi. Na izmenjavi lahko pišeš opravljaš tudi zaključno delo.  

  • Zaprosi za finančno dotacijo. 

Ena izmed najboljših stvari Erasmus+ študija je, da lahko študent zaprosi za finančno dotacijo, ki sofinancira stroške bivanja v tujini. Višine Erasmus dotacije v študijskem letu 2023/2024 znašajo med 540 EUR do 600 EUR mesečno, odvisno od standarda vsake države. V kolikor prejemaš državno / kadrovsko / Zoisovo štipendijo si do teh še vedno upravičen, saj se štipendije ne izključujejo. Poleg tega lahko pridobiš tudi dodatek za študente z manj priložnostmi, podporo za vključevanje za udeležence, dodatek za zeleno potovanje in štipendijo Ad Futura. 

  • Kaj potrebuješ za prijavo? 

Del, ki je najbrž najmanj ljub vsem študentom, je priprava potrebne dokumentacije pred izmenjavo. Najpomembnejši dokument je študijski sporazum oz. learning agreement. To je dokument, v katerega vpišeš predmete, ki jih boš opravljali v tujini, in predmete, ki se ti bodo po vrnitvi priznali na matični fakulteti. Dokument morata podpisati Erasmus+ koordinator na matični fakulteti in Erasmus+ koordinator na fakulteti gostiteljici.  

Do 30. marca 2023 bo treba oddati tudi elektronsko prijavo za Erasmus študij na spletni strani studentexchange.um.si. Po prijavi boš na svoj elektronski naslov začel/-a prejemati nadaljnje informacije o prijavi. 

Med izmenjavo 

  • Poskrbi za zdravstveno zavarovanje. 

Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi, zato poskrbi, da imaš urejeno ustrezno zavarovanje v tujini. 

  • Ali rabiš vizo? 

Preveri, v kolikor za trajanje obdobja bivanja v tuji državi morda potrebuješ vizo.  

  • Poišči nastanitev. 

Preveri, katere možnosti imaš glede nastanitve. V večjih mestih definitivno ne čakaj na zadnji dan, saj je stanovanjska problematika v nekaterih mestih resen problem. Običajno je najcenejša možnost bivanje v študentskem domu. Pozanimaj se še, ali moraš bivališče prijaviti. 

Po izmenjavi 

Izmenjavo zaključiš tako, da na outgoing.erasmus@um.si posreduješ končna poročila: 

  • podpisan dokument o trajanju izmenjave, 
  • izpis ocen (potrdilo o izpitih z ocenami in kreditnimi točkami, ki si jih opravil na izmenjavi), 
  • odločbo o priznanih obveznostih (izda matična fakulteta) 
  • izpolnjen končni vprašalnik (povabilo k reševanju boš prejel na elektronski naslov en dan po predvidenem datumu zaključka izmenjave).  

Dokumentacijo je potrebno oddati v 90 dneh po koncu mobilnosti. 

Vir: https://erasmusplusum.si/