Študentski svet Univerze v Mariboru tudi letos v sodelovanju z Območnim združenjem rdečega križa Maribor, Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor in projektom Epruvetka, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor, izvajamo krvodajalsko akcijo. Ta se organizira v marcu in decembru. 

Krvodajalstvo je dejanje, ki ima izjemno pomembno vlogo pri reševanju življenj, zato smo tudi letos organizirali krvodajalsko akcijo, ki je potekala v ponedeljek, 6. marca na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in v torek, 7. marca na Centru za transfuzijsko medicino UKC MB. Po tem, ko je na dosedanji udeležbi koronski čas pustil vidne posledice, so se krvodajalske akcije ponovno vrnile z veliko večjo udeležbo. Udeležilo se je kar 116 študentov, študentk ter zaposlenih s fakultet Univerze v Mariboru.  

Glavni organizator je bil Študentski svet UM, sam odvzem krvi pa je opravljalo osebje Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor. Poleg tega je sodelovalo še Območno združenje rdečega križa Maribor, ki je poskrbelo, da je vsak darovalec dobil toplo malico ter omogočilo, da so se mimoidoči lahko vpisali tudi v register darovanja organov in tkiv po smrti, pri čemer so pridobili kar nekaj novih darovalcev. Prisoten pa je bil tudi projekt Epruvetka, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor, ter promoviral vpis v register darovanja krvotvornih matičnih celic.  

Kri je izrednega pomena v medicini in samozadostnost s krvjo v slovenskem zdravstvu je naš velik ponos. Vzdrževanje krvodajalske baze je pomembno tudi pri mladih, zato smo izredno veseli, da so se študentje odzvali v tolikšnem številu in pokazali, da jim je mar za soljudi. Zahvaljujemo se vsem, ki so poskrbeli za organizacijo in izvedbo krvodajalskih akcij, posebna zahvala pa gre vsakemu posamezniku, ki se je v teh dveh dneh odločil, da se nam pridruži in opravi junaško delo. 

Zahvaljuje pa se tudi organizatorka krvodajalske akcije Lana Radej, ki je povedala naslednje:  

“Dogodek je bil zelo uspešen, udeležilo se ga je kar 116 študentov. Zelo sem vesela, saj se je trud vložen v pripravo ter promocijo resnično izplačal. Na akciji sem tudi sama darovala kri, zaradi tega sem še posebej ponosna nase, ker sem darovala prvič. Na to, da sem se tudi sama odločila za darovanje na ponedeljkovi terenski akciji na Fakulteti za elektrotehniko računalništvo in informatiko je vplivalo predvsem vzdušje, ki smo ga ustvarili organizatorji, ekipa iz UKC Maribor ter študenti, ki so se nam pridružili. Upam da bo naslednja krvodajalska akcija prav tako, če ne še bolj uspešna!” 

Če komu v teh dneh ni uspelo darovati krvi in si to želi, lahko darovanje opravi vsak torek in četrtek na Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor, sicer pa se vidimo na študentskih krvodajalskih akcijah Študentskega sveta UM v decembru 2023, kjer bomo ponovno poganjali naša srca.