V današnjem konkurenčnem svetu, kjer je veliko študentov in iskalcev zaposlitve, je pomembno izstopati iz množice. Zato je ključno, da znate napisati kakovosten življenjepis oz. CV (curriculum vitae), ki bo izpostavil vaše izobraževalne in poklicne dosežke ter vas postavil v ospredje kot najbolj primernega kandidata za delovna mesta in izobraževalne priložnosti. V tem članku vam bomo pojasnili pomen dobro napisanega življenjepisa in vam predstavili pomembne informacije, ki vam bodo pomagale pri pisanju lastnega življenjepisa.  

  1. Uporabite pravilno obliko in strukturo 

Preden začnete pisati svoj študentski življenjepis, je pomembno, da določite pravilno strukturo in obliko. To bo vašemu življenjepisu dalo strokovni videz in izboljšalo berljivost. Uporabite preproste in jasne pisave, ki bodo olajšale branje vašega življenjepisa. 

  1. Preučite delovno mesto in delodajalca  

Preučevanje delovnega mesta in delodajalca ti lahko pomaga določiti, katera raven izobrazbe in spretnosti naj bodo vključene v tvojem življenjepisu. Če se prijavljaš za študentsko delo, si oglej zahteve delovnega mesta in preuči življenjepise drugih kandidatov. Prav tako lahko pregledaš opise delovnih mest v svoji panogi, da ugotoviš, katere spretnosti delodajalci najpogosteje iščejo v življenjepisih. 

3. Začnite z uvodom, ki bo bralca pritegnil 

Začnite s svojim CV-jem s pomočjo osupljivega uvodnega dela, ki bo pritegnil pozornost delodajalcev. Ta del naj vsebuje vaše osebne podatke, kot so ime, naslov in kontaktni podatki, ter kratek povzetek vaših izkušenj in kvalifikacij. Z dobro napisanim uvodom lahko navdušite delodajalce in jih prepričate, da nadaljujejo z branjem vašega CV-ja. 

4. Bodite nekoliko kreativni pri opisu svojega izobraževanja 

Študenti pogosto nimajo obsežnih izkušenj z delom, ki bi jih lahko vključili v svoj življenjepis. S  kančkom kreativnosti pa lahko povečate količino podrobnosti v svojem izobraževalnem delu življenjepisa tako da dodate (izbirne) predmete, projekte, nagrade in ocene, če menite, da vam bodo pomagale pri pridobivanju delovnega mesta. 

Začnite ta del s svojo najnovejšo oz. najvišjo pridobljeno izobrazbo v obratnem kronološkem vrstnem redu. Če imate višjo stopnjo izobrazbe, lahko izpustite svoje srednješolske poverilnice iz življenjepisa. Dodajte tudi svoj povprečni uspeh, če ste mnenja, da vam bo povečal možnosti za pridobitev delovnega mesta.  

Pri navedbi šol na katerih ste se izobraževali, vključite ime programa, šole in leto obiskovanja. Neobvezni podatki lahko vključujejo tudi vaš povprečni uspeh na tej šoli, morebitna priznanja, študijsko smer in akademske dosežke. Če ste dodiplomski študent, lahko navedete še pomembne predmete in module, ki so relevantni za delovno mesto. Prav tako lahko vključite svojo predvideno stopnjo izobrazbe in prejšnje ocene, če povečajo vaše možnosti za zaposlitev. 

  1. Razširi nabor svojih delovnih izkušenj 

Tudi če še nimaš plačane delovne izkušnje, lahko v ta del CV-jad vključiš prostovoljno delo, prakse, pripravništva in druge delovne aktivnosti svoj življenjepis. Te aktivnosti lahko poudarijo delovne veščine in pokažejo tvojo strast do delovnega mesta. 

6. Po žeji dodaj tudi druge razdelke 

Poleg osnovnih informacij, kot so izobrazba in delovne izkušnje, lahko v življenjepis vključite tudi dodatne razdelke. Ti razdelki vam omogočajo, da izpostavite svoje sposobnosti, dosežke in zanimanja, ki jih lahko predstavite kot svoje prednosti pri iskanju dela. 

Razdelek z veščinami vam še omogoča, da naštejete nekatere svoje kompetence, dodatno pa lahko vključite tudi dosežke, kot so nagrade in priznanja ter različne funkcionarska mesta na fakulteti in Univerzi, ki jo obiskujete. Vendar poskrbite, da boste vključili samo resnične sposobnosti in dosežke, saj vas lahko oseba na razgovoru prosi, da jih dokažete. 

V življenjepis lahko vključite tudi razdelek z zanimanji in hobiji, ki vključujejo potencialno relevantne spretnosti in izkušnje. Hobiji in interesi, ki kažejo na ljubezen do učenja ali vztrajnost, lahko pokažejo delodajalcu prenosljive sposobnosti. Drugi možni razdelki, ki jih lahko dodate v življenjepis, vključujejo še jezikovne certifikate in nagrade ter druge relevantne osebne projekte. 

  1. Preveri in uredi 

Ko zaključite s pisanjem svojega življenjepisa, ga ne pozabiti prebrati in urediti, še preden ga pošljete delodajalcu. Morda imate odlično vsebino, toda tipkarske napake lahko dajejo delodajalcem napačen vtis o vas. Na srečo dandanes obstaja veliko brezplačnih spletnih orodij, ki bodo preverila tvoj življenjepis glede napak v slovnici in slogu. Razmisli tudi o tem, da prosiš nekoga drugega, da pregleda tvoj življenjepis in ti da povratne informacije o njegovi vsebini. 

Zaključne misli 

Sedaj, ko ste osvežili svoj življenjepis s temi koristnimi nasveti, ste pripravljeni na iskanje sanjskega dela. Ne pozabite, da je vaš življenjepis vaša prva predstavitev pri delodajalcu in priložnost, da pokažete svoje talente in izkušnje. Zato si vzemite čas, da ga napišete s skrbnostjo in z nasmehom na obrazu. Upamo, da vam bodo ti nasveti pomagali ustvariti življenjepis, ki bo prikazal vaše najboljše lastnosti in vas popeljal korak bližje k želenemu delu. 

Uporabljeni viri: