Študentski svet Univerze v Mariboru bi stežka deloval brez prorektorice za študentska vprašanja Univerze v Mariboru. Trenutno to funkcijo opravlja Nomi Hrast. Povprašali smo jo o njenih zadolžitvah, prvih mesecih delovanja in kako se sooča z usklajevanjem študija in dela. Za zaključek je z nami delila tudi nasvet, kako kar najboljše izkoristiti študijska leta. 

Nomi, v mesecu decembru 2022 si bila imenovana za prorektorico za študentska vprašanja Univerze v Mariboru in tako vlogo prevzela po turbulentnih časih študija na daljavo in drugih sprememb. Ali so prvi meseci tvojega delovanja kot prorektorica izpolnili tvoja pričakovanja ali te je morda kaj presenetilo?  

Res je, prevzela sem Študentski svet UM (ŠS UM) po precej burnem obdobju, ko smo študentje bili postavljeni pred mnoge izzive, predvsem glede vpliva, ki ga je čas covid-19 pustil na nas. Pri tem ne govorim samo o obliki študija in prilagoditvah, ki smo jih pri svojem delu morali narediti vsi, ampak tudi o vplivu na naše socialne stike, vključenost v študentsko življenje, študentsko predstavništvo in povezanost s fakulteto, kot tudi univerzo. Lahko rečem, da je prvih nekaj mesecev bilo precej burnih, vsaj glede količine dela in novosti, s katerimi sem se morala seznaniti. Predvsem pa mi je omogočilo, da sem stike navezala s še več študenti in študentskimi predstavniki, in mislim, da bomo lahko skupaj reševali različne problematike.  

Prorektor za študentska vprašanja deluje v okviru študentske pisarne. Nam lahko poveš kaj vse študentska pisarna dela? Kako je sestavljena? Za kaj je zadolžena?  

Študentska pisarna je pravzaprav steber podpore Študentskemu svetu UM. V pisarni nam pomagata dva samostojna svetovalca za študentske zadeve, ga. Janja Žerak Vuk in g. Primož Šajher. Svetujeta nam pri našem delu ter nas usmerjata, predvsem pa vodita administrativne in strokovne postopke povezane s študentskim predstavništvom.  V pisarni sva tudi sekretar Študentskega sveta UM in prorektor za študentska vprašanja, hkrati pa pisarno redno uporabljajo tudi predsedniki stalnih delovnih komisij ŠS UM, PR ekipa ŠS UM in ostali, ki sodelujejo pri organizaciji aktivnosti in projektov. Naša vrata so vedno odprta, študentje ste vedno dobrodošli. Ves čas se trudimo nuditi odgovore in pomoč vsem študentom, ki se na nas obrnejo.  

Ogromno energije in truda vložimo v aktivnosti in dogodke, ki jih izvaja ŠS UM, določene organiziramo za študentske predstavnike in tudi širšo populacijo študentov na univerzi. Torej na kratko – naše delo je sestavljeno iz administrativnih postopkovnih opravil, ki jih širša javnost ne vidi, a so ključna za uspešno delovanje Študentskega sveta UM in univerze, kot tudi priprave projektov za študente.  

Nam lahko zaupaš kakšen je tvoj vsakdan v povezavi z vlogo prorektorice?  

Pester. 😊 Predvsem so dnevi dolgi. Večino dni sem na rektoratu UM, kjer potekajo seje, kolegiji, sestanki z mojo ekipo, načrtovanje različnih aktivnosti, ipd. Nažalost mi časa za sedenje v pisarni skoraj da ne preostane, zato pogosto mnogo obveznosti za delovanje Študentskega sveta UM opravim tudi v popoldanskih ali večernih urah. Skoraj vsak dan se udeležujem sestankov ali sej, kjer zastopam interese študentov. Potrebno je preučiti veliko informacij, saj skoraj vsa področja, ki se obravnavajo na sejah vključujejo tudi študente. Ponovno se poskušamo uspešno povezovati tudi z drugimi študentskimi sveti slovenskih univerz, s katerimi smo že našli kar nekaj skupnih točk in tudi problematik.  

Študentski svet Univerze v Mariboru tekom študijskega leta pripravlja veliko projektov in izvaja razne aktivnosti. Na katerem področju vidiš največ priložnosti, ki bi jih študentski svet še lahko izpopolnil v prihodnje?  

Res, je. Letos imamo načrtovane projekte s področja izobraževanja, športa, mednarodnega povezovanja, meduniverzitetnega povezovanja in zabave. V tem obdobju smo pripravili izobraževanje za študentske predstavnike, na katerem smo predali znanje o delovanju študentskega predstavništva več kot 150 študentskim predstavnikom iz članic UM. V marcu smo v sodelovanju s Centrom za transfuzijsko medicino UKC, Območnim združenjem Rdeči križ Maribor in projektom Epruvetka organizirali zelo uspešno Krvodajalsko akcijo za študente UM, kjer je darovalo več kot 115 študentov. V aprilu smo pripravili tudi finale Univerzitetne športne lige za prvaka UM, kjer smo na finalnih turnirjih dobili prvake v nogometu, košarki, moški in ženski odbojki na univerzi. V prihodnjih mesecih pripravljamo še dneve zdravja, ko bomo na okrogli mizi pregledali vpliv zdravja na doseganje uspehov v življenju in se skupaj s ŠS UM povzpeli na Piramido in tako krepili zdrave življenjske navade. Pred zaključkom semestra pa bomo v sodelovanju s študentskimi sveti Univerze v Ljubljani, Univerze na Primorskem in Nove univerze organizirali meduniverzitetno športno prvenstvo. V naslednjem semestru pa nas ponovno čaka zanimiv in pester nabor projektov.  

Kot študentka 1. letnika podiplomskega študija na Ekonomsko-poslovni fakulteti moraš izpolnjevati tudi svoje študijske obveznosti. Nam zaupaš, kako usklajuješ delo in učenje?  

Čisto iskreno? Težko. Velikokrat zmanjka časa za učenje in prebiranje pomembne literature. Če bi enako vprašanje vprašali moje profesorje, bi najverjetneje bil odgovor podoben. 😊 Trudim se, da bi sproti opravljala študijske obveznosti, saj poznam samo sebe in se zavedam, da če bom z opravljanjem izpitov odlašala, bo vedno slabše. Vesela sem, da mi je kljub velikemu pomanjkanju časa v prejšnjem semestru uspelo opraviti vse študijske obveznosti. Vedno si pred izpitom ali kakšno zahtevno nalogo vzamem čas, ki ga namenim samo študiju. Distrakcije (telefon, maili, socialna omrežja) poskušam omejiti na minimum, zato sem ravno v teh obdobjih najbolj živčna. Sicer pa se vedno spomnim misli, da so diamanti narejeni pod pritiskom. 😊  

Za zaključek intervjuja še vprašanje, kaj bi svetovala študentom Univerze v Mariboru? 

Najbolj pomemben nasvet je ta, da je vedno treba poslušati samega sebe. Le mi smo tisti, ki bomo skozi celotno življenje tukaj, sami si moramo stati ob strani in se naučiti, da lahko prebrodimo tudi najtežje situacije. Ne smemo pa pozabiti na to, da moramo izkoristiti vse priložnosti in možnosti, ki nam jih študij omogoča. Zavedati se moramo, da bomo na koncu študija s prejeto diplomo enaki vsem svojim kolegom. Razlikovale nas bodo predvsem izkušnje in dodatna znanja, ki jih bomo pridobili samoiniciativno med študijem. In Univerza v Mariboru ponuja resnično pester nabor aktivnosti in izobraževanj, da lahko izpopolnimo svoje sposobnosti.