IAESTE (The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) je nevladna in neprofitna mednarodna organizacija, ki povezuje več kot 90 držav sveta. Študentom ponuja možnost pridobivanja praktičnih izkušenj v tujini, podjetjem pa začasno zaposlitev tujih študentov. Povezujemo nacionalne komiteje, industrijo, akademsko stroko in študente vseh naravoslovno-tehniških študijskih smeri.  

V Sloveniji imamo dva lokalna komiteja, v Ljubljani in Mariboru, kjer študentje pomagajo študentom pri pridobitvi prakse in tudi drugače delujejo v sklopu  društva. Program IAESTE deluje na principu vzajemne izmenjave. Aktivni člani v lokalnih komitejih čez celo leto iščejo slovenska podjetja, ki bi bila pripravljena sprejeti tujega študenta na prakso, saj lahko z večjim številom takšnih praks omogočijo opravljanje prakse v tujini toliko večjemu številu slovenskih študentov.  

Razlika med IAESTE in Erasmus je v tem, da pri IAESTE študentu prakso poiščejo organizatorji in vse prakse so plačane glede na standard v tistem mestu (npr. v Mariboru 500 €, v Ljubljani 600 €, na Dunaju 1000 € na mesec). 

KJE? Države članice so navedene na spletni strani krovne organizacije IAESTE a.s.b.l.: https://iaeste.org/countries. 

KOLIKO ČASA? Praksa traja od 6 do 52 tednov. 

KDO? Prakse so namenjene predvsem študentom naravoslovnih in tehniških ved, med njimi pa se pojavi tudi kakšna za družboslovca (ali raje jezikoslovca, ekonomista ipd.). 

PLAČILO? Vse prakse so plačane, plačilo krije vsaj stroške bivanja v tuji državi. Prevoz v državo oziroma mesto opravljanje prakse in nazaj v vsoto plače NI vključen. 

Prakse si lahko ogledaš na naslednji povezavi: https://iaeste.org/ 

Obstaja več vrst praks, in sicer redne, naknadne in rezervirane prakse. Redne prakse se razdelijo na generalni konferenci konec januarja. Te prakse so rezervirane samo za slovenske študente. To pomeni, da je ena prijava poslana oz. posredovana enemu delodajalcu. Za redne prakse potrebuješ certifikat znanja angleškega jezika, ki si ga prejel ob maturi. 

Za naknadne prakse so razpisana mesta za študente po generalni konferenci (okrog marca pa do konca študijskega leta), razdelijo pa se na način kompeticije. Delodajalec prejme prijave iz celega sveta in se na koncu odloči, katerega študenta bo sprejel. Naknadne prakse se objavljalo sproti in so na voljo celo leto. 

Rezervirane prakse so prakse, ki si jih študent v tujini najde sam, nato pa IAESTE pomaga pri urejanju dokumentacije. 

Adrian Drago Poprijan, študent Univerze v Mariboru in Nacionalni sekretar IAESTE pravi: Kot nacionalni sekretar IAESTE sem trdno prepričan, da je IAESTE edinstvena priložnost za študente naravoslovnih in tehniških smeri, ki iščejo nekaj več kot le prakso v tujini. IAESTE ne le da omogoča pridobivanje dragocenih izkušenj v mednarodnem okolju, ampak tudi spodbuja študente k spoznavanju različnih kultur in navezovanju mednarodnih stikov, kar je v današnjem globaliziranem svetu ključno. Vključevanje v delo IAESTE prav tako prinaša razvoj novih kompetenc in znanj, ki so uporabni v vseh sferah življenja, ne samo pri iskanju zaposlitve. Poleg tega pa IAESTE omogoča študentom udeležbo na različnih konferencah in team buildingih z drugimi komiteji iz celega sveta, kar je izjemna priložnost za razširjanje obzorij, izmenjavo idej in povezovanje z ljudmi iz drugih držav. Vse to naredi IAESTE idealno izbiro za vse, ki si želijo izboljšati svoje veščine, pridobiti nove izkušnje in spoznavati svet na drugačen način. 

Vir: http://iaeste.si/