Na študiju pridobljeno znanje je ključnega pomena za nadaljevanje karierne poti, vendar strokovne delovne izkušnje lahko pomenijo pomemben preskok pri razumevanju in povezovanju teorije, pridobljene iz študijskih klopi, in praktičnih primerov dela. Diplomanti se velikokrat komaj ob vstopu na trg dela seznanijo s konkurenčnostjo trga in opravljanje prakse lahko pripomore k temu, da izstopaš iz množice in si bolj privlačen/-a za delodajalce. Sploh, če prakso opravljaš v tujini. 

Erasmus + prakse predstavljajo odlično priložnost za opravljanje prakse v mednarodnem okolju. Namenjene so študentom ali diplomantom, ki želijo pridobiti izkušnje na določenem strokovnem področju. Upoštevajo se lahko tudi kot del študija (za njihovo opravljanje dobite kreditne točke). 

Prakse trajajo od 3 do 12 mesecev. Sodelujoče države so članice Evropske unije, Islandija, Liechtenstein, Srbija, Severna Makedonija, Norveška in Turčija. Prakso lahko opravljaš v podjetjih, centrih za usposabljanje, raziskovalnih centrih in drugih organizacijah v zgoraj naštetih državah. 

V kolikor se odločiš za prakso, ti pripada tudi Erasmus finančna dotacija, ki krije dodatne stroške, ki nastanejo zaradi mobilnosti. Dotacija Erasmus+ sicer le sofinancira stroške bivanja v tujini in ne pokrije stroškov v celoti. Dobra novica je, da poleg plače, za katero se dogovoriš s podjetjem, prejmeš tudi Erasmus+ dodatek za prakso, ki znaša 100 EUR na mesec. Na voljo so tudi drugi dodatki in štipendije za bivanje v tujini, zato je najboljše, da se za več informacij obrneš na mednarodno pisarno. 

Kam? 

Študent si mora sam poiskati podjetje ali institucijo, kjer bo opravljal Erasmus+ prakso in se s podjetjem dogovori o datumu začetka prakse. 

Pri iskanju podjetij in organizacij za opravljanje Erasmus+ prakse si lahko pomagaš s spletno stranjo  https://erasmusintern.org/, kjer so objavljene ponudbe strokovnih usposabljanj v tujini. 

Kako se prijavim? 

Na prakso se prijaviš na svoji fakulteti. Pri iskanju podjetij ti lahko pomaga tudi fakulteta, tako da ti posreduje naslove podjetij, kjer so študentje v preteklih letih že opravljali prakso. Nekatere fakultete imajo podpisane sporazume z raznimi tujimi organizacijami in inštitucijami. Najlažje pa prakso najdete tako, da navežete neposreden stik z želenim podjetjem. 

Erasmus + koordinatorja na svoji fakulteti lahko najdeš tukaj: https://erasmusplusum.si/studij/koordinatorji/

Cilji tovrstne mobilnosti so: 

  • boljša zaposljivost in poklicne možnosti; 
  • okrepljena samoiniciativnost in podjetništvo; 
  • večja samostojnost in samozavest; 
  • izboljšano znanje tujih jezikov; 
  • okrepljena medkulturna zavest; 
  • in še več. 

Poleg tega skoraj sigurno svoje odločitve ne boš obžaloval/-a, najbrž celo nasprotno – nikoli je ne boš pozabil/-a. Zberi pogum in se prijavi ter uživaj v raziskovanju in delu v tujini. 

Vir:  https://erasmusplusum.si/