V Washingtonu, D.C. je med 8. in 15. aprilom 2023 potekalo 43. tekmovanje Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition. 

Jessup je največje svetovno tekmovanje iz znanja mednarodnega javnega prava, na katerem sodelujejo udeleženci iz približno 600 pravnih fakultet iz 100 držav. Tekmovanje je simulacija sodnega postopka pred Meddržavnim sodiščem v Haagu. Iz vsake šole, ki izpolnjuje pogoje, lahko sodeluje ena ekipa. Letošnji primer je zajemal vprašanja vojnega oziroma humanitarnega prava in mirovnih sporazumov, zaposlitve v vojni pridržanih oseb za delo z nevarnimi odpadki, ekonomskih sankcij in odgovornosti države za okoljsko škodo. Intenzivne priprave so potekale kar sedem mescev, kjer so študenti pripravljali pisne izdelke (memorial za Applicant-a in Respondent-a) in ustne nastope oziroma “pleading-e”. 

Pravno fakulteto Univerze v Mariboru so zastopali Patricija Glavica, Andrej Stanišić in Vita Višič pod mentorstvom Leona Brulca, asist. Žive Šuta, doc. dr. Petre Weingerl in red. prof. dr. Matjaža Tratnika. 

Dosegli so vrhunske rezultate, in sicer: 

  1. nagrado za najboljša pisna izdelka na svetu (‘Alona E. Evans Award 1st place’), ki se podeljuje za skupno najvišjo oceno obeh pisnih izdelkov (memorial-ov), 
  1. priznanje za uvrstitev v izločilne boje ustnega dela tekmovanja med najboljših 48 ekip (Elimination rounds), 
  1. tekmovalka Patricija Glavica je prejela polno štipendijo za udeležbo na izobraževanju ‘Orientation in the US legal system’, ki ga organizira International Law Institute v Washingtonu, D.C. Nagrado je prejela kot najboljša govorka iz ekipe z najboljšima pisnima izdelkoma iz države, v kateri angleščina ni materni jezik. 

Več o rezultatih si lahko ogledate na uradni spletni strani tekmovanja: https://www.ilsa.org/2023/04/17/jessup-2023-white-case-international-rounds-results-and-award-winners/.  

Iskrene čestitke vsem tekmovalcem in mentorjem, ki so izjemno zastopali Pravno fakulteto Univerze v Mariboru in tako dokazali, da se lahko uspešno kosajo tudi z najboljšimi na svetu. 

Povzeto po: https://www.um.si/objava/velik-uspeh-studentov-pravne-fakultete-um-na-tekmovanju-jessup-moot-court/.