Izpitno obdobje je pogosto stresno in zahtevno obdobje v študentskem življenju. V tem času se moramo spoprijeti z obilico študijskega gradiva, roki za oddajo nalog in pripravo na izpite. Kljub temu pa je mogoče to obdobje premagati uspešno in brez pretirane nervoze. To je nekaj ključnih skupnih točk, ki jih študenti svetujejo: 

  • Načrtovanje in organizacija: Eden ključnih vidikov uspešne priprave na izpite je dobra organizacija. Začnite z izdelavo urnika, v katerem boste določili časovne intervale za študij, ponavljanje in počitek. Pomembno je tudi, da se držite urnika in si ustvarite ustaljeno rutino, ki vam bo pomagala ohranjati fokus in disciplino. 
  • Razdelitev gradiva: Preden se lotite študija, razdelite gradivo na manjše dele. Namesto da se poskušate naučiti celoten predmet naenkrat, si določite dnevne cilje in se osredotočite na manjše tematske sklope. To bo olajšalo študij in pripomoglo k boljšemu razumevanju gradiva. 
  • Učinkovite študijske tehnike: Pomembno je izbrati prave študijske tehnike, ki vam ustrezajo. Nekateri študenti najbolje absorbirajo informacije z branjem, drugim pomagajo vizualni prikazi ali izdelava konceptnih map, spet drugi se učijo s pomočjo skupinskega dela in razprav. Preizkusite različne pristope in ugotovite, kaj deluje najbolje za vas. 
  • Pridobivanje povratnih informacij: Ne bojte se prositi za pomoč in povratne informacije. Če imate težave pri razumevanju določene teme, poiščite pomoč pri kolegih, profesorjih ali tutorjih. Pridobivanje povratnih informacij vam lahko pomaga pri boljšem razumevanju gradiva in odpravljanju morebitnih napak. 
  • Zdrav življenjski slog: Med izpitnim obdobjem je pomembno, da poskrbite za svoje zdravje. Ne zanemarjajte spanja, saj dovolj počitka pomaga pri kognitivnem delovanju in spominu. Prav tako je pomembno, da se redno gibate in si vzamete čas za sprostitev, da zmanjšate stres. Pravilna prehrana je prav tako ključna, saj vam zagotavlja energijo in koncentracijo. 

Pa še nekaj nasvetov naših študentov: 

Imam kar nekaj nasvetov za študente pred in med samim izpitnim obdobjem. V prvi vrsti so pomembni čim bolj uravnoteženi obroki, dovoljšnja količina vode, gibanje in spanec (zelo pomemben pri pomnenju). Potem nekaj klasičnih nasvetov kot so miselni vzorci, risanje raznih skic (sploh pri vajah), dodajanje slik …, uporabljanje različnih barvnih pisal, imej neko motivacijo (lahko je to samo neka čokoladka ali kino večer), če česa ne razumeš, vprašaj za pomoč (tako ne boš izgubil preveč časa in motivacije), poslužuj se skupinskega učenja, saj bo tako učenje prijetnejše in med sabo se boste motivirali in uredi si prijeten ambient, ki ne bo motil tvoje koncentracije. Za konec pa imam še nekaj malo drugačnih nasvetov: uporabi YouTube (na platformi obstaja kar nekaj zelo kakovostnih posnetkov z enostavno in razumljivo razloženo temo), med učenjem poslušaj klasično glasbo, nikakor ne ponavljaj snovi tik pred izpitom, ker se lahko zgodi, da boš pomešal snovi med sabo in 10 minut pred izpitom se postavi v položaj supermena, ki te bo napolnil s samozavestjo, ker so potrdile raziskave, med izpitom ne pij preveč vode, ki te lahko vrže iz fokusa, med izpitom lahko žvečiš žvečilni gumi, ki te bo sprostil. Vsem želim veliko uspeha med izpitnim obdobjem ☺️🤞🏼. 

Klemen Tršinar, Fakulteta za naravoslovje in matematiko UM 

Pij zadosti vode, spi 8 ur, pojdi na sveži zrak. 

Aleksander Rengeo, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede UM 

Da preprečim izgorelost med sezono izpitov, se mi zdi koristno narediti seznam opravil vsakič, ko se počutim preobremenjeno. Tako se velika tematika spremeni v več majhnih obvladljivih delov, ki pa ti dajo še več motivacije, ko jih prečrtaš 🙂 

Nea Nikolić, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM