Projekt FAITH (Facing Academic Threats Project) se osredotoča na izboljšanje nacionalnih in institucionalnih politik akademske integritete v visokem šolstvu.

Poletna šola bo potekala  na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in se izvavja v okviru  Erasmus+ projekta z naslovom Facing Academic Integrity Threats (FAITH – https://www.academicintegrity.eu/wp/faith/).   Poletna šola bo potekala  od 21. do 25. avgusta na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Koroška 46 v Mariboru. Glavne teme bodo raziskovalna integriteta, upravljanje podatkov, kršitve akademske in raziskovalne integritete, plagiatorstvo, pogodbeno goljufanje, akademsko pisanje, etično objavljanje in razširjanje, politika akademske integritete ter akademska integriteta pri uporabi orodij umetne inteligence. Poletna šola je namenjena študentom, ki jih zanima akademska in raziskovalna integriteta. Vsi študenti, ki bodo zaključili 3. poletno šolo akademske integritete ENAI, bodo prejeli potrdilo o zaključku in priporočilno pismo za podelitev treh ECTS kreditnih točk.

Vse zainteresirane študente in udeležence prosijo, da izpolnijo prijavnico, ki jo najdejo na https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf7IyaYp3_W4FMxpT2kZDRssX2HSnty0yLoBb21v5pFxJn4lw/viewform. Prijave na 3. poletno šolo akademske integritete ENAI 2023 so odprte do 31. julija 2023. Število udeležencev je omejeno na 40. Prednost bodo imeli doktorski študenti. Vsaka prijava bo ocenjena, organizacijski odbor pa bo sporočil rezultat. Po končanem izbirnem postopku bodo vsi prijavitelji do 2. avgusta 2023 prejeli informacije o sprejemu. Udeleženci morajo sami kriti stroške nastanitve in potne stroške. Organizatorji poletne šole bodo zagotovili nastanitev v študentskih domovih v Mariboru.

Povzetek dogajanja

S pregledom izobraževalnih virov po vsem svetu boste črpali iz najboljših praks in oblikovali merila za standarde, politike in pristope k akademski integriteti, ki bodo prilagojeni za uporabo v partnerskih državah. Z uporabo dobro preizkušenih vprašalnikov in fokusnih skupin bodo zajeli dejavnike, ki vplivajo na vedenje študentov. Na mednarodni ravni bodo zbrali zamisli o najboljših praksah za strategije v zvezi s plagiatorstvom in pogodbenim goljufanjem. S preučitvijo vseh razpoložljivih dokazov bodo oblikovali celovit pristop za preprečevanje plagiatorstva in pogodbenega goljufanja. Rezultati se bodo širili v partnerskih državah in zunaj njih prek konferenc, delavnic in znanstvenih člankov. Na podlagi rezultatov bo pripravljeno gradivo za usposabljanje, namenjeno vodstvu, učiteljem in študentom v visokošolskem izobraževanju. Razviti in izvedeni bodo spletni tečaji in osebne delavnice, prevedeni v jezike sodelujočih organizacij. Udeleženci bodo dobili izdana potrdila o opravljenem tečaju. Razvili boste tudi spletno platformo za zagotavljanje praktičnih nasvetov in smernic vsem žrtvam, ki bodo iskale podporo.

Lokacija: Fakulteta za elektrotehniko in računalništvo, Univerza v Mariboru, Sloven

Organizator: Fakulteta za elektrotehniko in računalništvo, Univerza v Mariboru, Slovenija

Datumi: 21. – 25. 8. 2023

Ciljna skupina: Študenti, ki jih zanima akademska integriteta


Prijavijo se lahko študenti iz projektnih partnerjev programa Erasmus+ FAITH. Partnerji projekta FAITH so Univerza Canakkale Onsekiz Mart, Univerza v Konstanzi, Univerza v Portu, Univerza v Mariboru, institucije članice ENAI in slovenske akademske institucije.

Več o tem tukaj