V prihajajočih mesecih se obeta vrsta zanimivih dogodkov, ki bodo študentom, raziskovalcem in ljubiteljem različnih področij ponudili edinstvene priložnosti za učenje in povezovanje. Preberite si več o teh prihajajočih dogodkih, ki se bodo odvijali v Mariboru. 

1. 3. Poletna šola akademske integritete ENAI 2023  

Med 21. in 25. avgustom bo Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko gostila že 3. poletno šolo akademske integritete ENAI 2023. Osrednje teme bodo raziskovalna integriteta, upravljanje podatkov, kršitve akademske in raziskovalne integritete. 

2. 10. Mednarodna poletna šola Fakultete za logistiko 

Od 28. avgusta do 5. septembra bo potekala mednarodna poletna šola o logistiki s poudarkom na trajnostnem potovanju. Udeleženci bodo raziskovali izzive in priložnosti trajnostnega transporta ter se seznanili z zelenimi rešitvami za turistično logistiko. 

3. ESHP 2023 – Seventh International Symposium on Explosion, Shock wave and High-strain-rate Phenomena  

V času od 6. do 8. septembra bo v konferenčnem centru hotela Habakuk potekal mednarodni znanstveni simpozij z naslovom Explosion, Schock wave and Hyper-velocity phenomena 2023, ki je sedmi po vrsti in bo prvič izveden v Evropi. 

4. 26. Konferenca OTS 2023 Sodobne informacijske tehnologije in storitve 

6. in 7. septembra bo v organizaciji Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru potekala 26. strokovna konferenca OTS 2023 Sodobne informacijske tehnologije in storitve. V okviru konference se lahko udeležite tudi treh praktičnih delavnic, na katerih boste iz prve roke preizkusili: 

– razvoj inteligentnih poslovnih rešitev z uporabo tehnologij Kotlin, Quarkus in ChatGPT, 

– simulacijo napadov na CI/CD cevovode ter 

– namestitev in uporabo napovednih modelov v resničnem svetu. 

5. Raziskovalni zajtrk na Univerzi v Mariboru: Načrti prilagoditve UM na delovanje po načelih odprte znanosti  

Univerza v Mariboru vas vabi na raziskovalni zajtrk, kjer boste izvedeli več o načrtih za vključevanje načel odprte znanosti v delovanje univerze. Spoznajte, kako lahko prispevate k trajnostnemu razvoju raziskav in znanja. 

6. Nevrorazličnost in problem dvojne empatije  

Razpravljajte o pomembnih vprašanjih v zvezi z nevrorazličnostjo in empatijo. Kako razumeti ter sobivati z nevrotipičnimi posamezniki? Odkrijte najnovejše raziskave o avtizmu in prepoznajte ključne izzive in rešitve. 

7. Kako bomo naredili to deželo samooskrbno?  

Oglejte si inovativne pristope in ideje društva samooskrbni.net za doseganje trajnostne samooskrbe. Pridružite se pogovoru o izzivih, ki jih prinaša samooskrba, ter se naučite, kako lahko prispevate k bolj zeleni in samooskrbni prihodnosti. 

8. Kako opremiti študente za reševanje sveta?  

Osrednja tema tega dogodka bo evropski okvir kompetenc za trajnost. Pridružite se razpravi o vlogi visokošolskih izobraževalnih ustanov pri oblikovanju trajnostnih kompetenc in prispevku k zelenemu prehodu. 

9. Mobilnim telefonom »DA«, rudarjenju »NE«, kako si potemtakem predstavljamo »zeleni prehod« s pomočjo surovin?  

Na dogodku bo govora o mineralnih surovinah, njihovi vlogi pri zelenem prehodu in izzivih, ki jih prinaša njihovo pridobivanje. Raziskovali bomo, kako se lahko aktivno vključimo v trajnostno upravljanje surovin in prispevamo k zeleni prihodnosti. 

Več informacij o zgoraj naštetih dogodkih najdete na https://www.um.si/medijsko-sredisce/dogodki/. 

— 

Viri: https://www.um.si/medijsko-sredisce/dogodki/