V širnem svetu globalizacije in povezovanja, je izmenjava študentov postala ključna komponenta študijske izkušnje.  

Nekateri študenti se za izmenjavo odločijo, da bi razširili znanje na področju svojega študijskega programa. Izkušnje iz tujine jim omogočajo, da se soočijo z različnimi pristopi k poučevanju, se naučijo novih metod in tehnik ter si pridobijo neprecenljive izkušnje na svojem strokovnem področju. Včasih gre tudi za priložnost za sodelovanje v raziskovalnih projektih ali delo na praktičnih vajah, ki so na voljo samo v tujini. 

Poleg akademske rasti, je izmenjava priložnost za osebno rast, saj je treba biti kos številnim izzivom, kot so prilagajanje na novo kulturo, učenje novih jezikov, samostojno življenje v tujini in sklepanje novih prijateljstev. Te izkušnje prispevajo k razvoju samostojnosti, samozavesti ter sposobnosti reševanja problemov. 

Univerza v Mariboru ima sklenjena številna partnerstva s tujimi univerzami, kar študentom omogoča širok nabor destinacij za izmenjavo.  

Izjave študentov, ki so bili na izmenjavi: 
 
“Erasmus+ izmenjava mi je dala širši pogled na domače okolje. Družil sem se lahko s kolegi iz celotne Evrope, spoznaval različne kulturne značilnosti, potrdil ali ovrgel določene stereotipe in nenazadnje študiral sem na eni najboljših ekonomskih univerz v Evropi, se spoznal z njihovim načinom dela in si odprl poti za prihodnost.”

Urban

 
“Glavne stvari, ki sem se jih naučila so bile, da se ti ne sme nikoli nikamor muditi, da ne smeš zamuditi priložnosti za zabavo, saj čas mine prehitro, in da nikoli ne bo zares pravi trenutek za karkoli in se zato ne smeš obremenjevati ampak samo narediti kar misliš takoj ko je možno.”

Patricija

“Življenje v tujini ne nosi enakega pomena vsakomur. Poznam ljudi, ki ne morejo biti stran od doma več kot 14 dni, medtem ko drugi hrepenijo po potovanju in se v svet odpravijo praktično vsak drugi mesec. Rada si predstavljam, da posedujem malo obojega.”

Tjaša

“Erasmus izmenjava je res posebno doživetje, katero si bom zapomnila za celo življenje. Če bi lahko pogledala v preteklost, bi vse še enkrat ponovila. Dobila sem ogromno pridobljenega znanja v svoji stroki in v tujem jeziku, ter kar je najpomembnejše: dobila sem prijatelje za celo življenje.”

Janja

“Erasmus izmenjava je res nekaj, kar bi priporočil čisto vsakemu študentu. Četudi ti ne ustreza daljša izmenjava, obstajajo možnosti krajših izkušenj. Izkušnja, ki jo predstavlja izmenjava je neprecenljiva in redko se zgodi, da ima kdo takšno možnost še po končanem študiju. Seveda se vsak sooči z različnimi strahovi, ki pa jih le pogovor z nekom, ki je že bil na izmenjavi, lahko odpravi. Zaključil bi le še z mislijo, da moramo iz vsake težave izluščiti nekaj pozitivnega, saj s takšnim mišljenjem lažje premagujemo vsakdanje izzive. Moja Erasmus izmenjava me je tega zagotovo naučila in upam, da bom lahko to živel in delil še naprej.”  

Jan

“Erasmus izmenjava mi je prinesla ogromno čudovitih izkušenj, novih spoznanj in pristnih prijateljstev. Finska je dežela, kjer imaš veliko za počet in se mnogo za naučit, če si le pripravljen. Hvaležna sem, da sem dobila priložnost za študij v tujini in vsakomur, ki ga zanimajo drugačnost, ga mami radovednost in ga vodi odprtost, bi priporočala en takšen skok po Evropi. Nenazadnje, vedno je lepo potovati okoli, še lepše pa se je vrniti nazaj domov.”

Minca

Če razmišljate o izmenjavi, ne odlašajte, saj izmenjava predstavlja vrata v svet, ki jih ne smete zamuditi.