Umetna inteligenca prevzema številne vidike našega življenja. Tako se razvijajo številne aplikacije, ki prinašajo novosti in poenostavljajo življenje študentom in uporabnikom po vsem svetu. Izkazale so se za izjemno koristne – od spodbujanja duševnega zdravja in izboljšanja jezikovnih veščin do optimizacije vadb in obvladovanja financ. Oglejmo si nekaj najbolj aktualnih: 

ChatGPT: Aplikacija, ki temelji na naprednem jezikovnem modelu umetne inteligence, omogoča uporabnikom, da postavijo vprašanja in opravljajo naloge, kot so razlaga novih konceptov, odgovarjanje na e-pošto, generiranje besedil, prevajanje, kodiranje in več.  

Youper – CBT Therapy Chatbot: Če želite izboljšati svoje duševno zdravje, je Youper prava izbira. Aplikacija uporablja koncept kognitivno-vedenjske terapije (KVT) za obravnavo različnih duševnih težav, vključno z anksioznostjo, depresijo in drugimi motnjami. Youper vas vodi skozi vaje KVT, pomaga beležiti svoje počutje in vam na podlagi tega nudi podporo. 

FitnessAI: Aplikacija FitnessAI je osebni trener, ki temelji na umetni inteligenci in ustvarja prilagojene vadbe glede na izkušnje in cilje uporabnika. S skoraj 6 milijoni vnaprej določenih vadbenih programov, je umetna inteligenca sposobna optimizirati število serij, ponovitev in obremenitev za vsako vajo, prilagojeno uporabniku. 

Socratic by Google: Cilj Googlove Socratic aplikacije je pomagati študentom pri reševanju nalog. Socratic omogoča uporabnikom, da s pomočjo fotografij enostavno dobijo odgovore na različne naloge. Ponuja hitre in natančne odgovore na vprašanja in podpira besedilni in glasovni vnos. 

Replika: Virtual AI Friend: Replika je aplikacija, ki uporablja umetno inteligenco za gradnjo globljih odnosov z uporabniki. Aplikacija se na začetku obnaša kot neznanec, vendar se z vsako interakcijo prilagaja uporabniku in se lahko razvije v prijatelja ali celo partnerja. Replika ponuja personalizacijo in širok nabor dejavnosti, vključno z video klici. 

Magic Design by Canva: Canva Magic Design je inovativno orodje umetne inteligence, ki omogoča vizualizacijo oblikovalskih idej. Aplikacija ponuja nabor predhodno oblikovanih predlog za enostaven začetek oblikovanja brez naprednega znanja o oblikovanju ali kodiranju. Uporabniki lahko začnejo s praznim izdelkom in pustijo, da Magic Design ustvari prilagojene oblikovalske rešitve na podlagi predloženih tekstovnih opisov. 

S pomočjo aplikacij, ki temeljijo na umetni inteligenci, smo sposobni opraviti naloge bolj učinkovito in ustvarjalno, kar nam omogoča, da dosežemo več in se lažje spoprimemo z izzivi današnjega sveta. Poleg koristnosti so pomembne tudi za izboljšanje kakovosti življenja, saj omogočajo boljšo integracijo tehnologije v vsakdan.