Karierni center Univerze v Mariboru je ključen del Univerze v Mariboru, ki zagotavlja podporo študentom, diplomantom in dijakom pri razvoju kariere, iskanju zaposlitve ter prehodu na trg dela. Njegovo delovanje je pomembno v luči celostnega razvoja kariere mladih, pri čemer se osredotoča na številne aktivnosti, ki jih podpira tudi s pomočjo evropskih sredstev. 

Razvoj in podpora s sredstvi Evropske unije 

Univerza v Mariboru je pridobila sredstva Evropskega socialnega sklada za izvajanje projekta »Krepitev aktivnosti in vloge Kariernega centra Univerze v Mariboru v celostni obravnavi študentov«, ki se izvaja v okviru javnega razpisa Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. S tem projektom sofinancirajo dejavnosti, namenjene vključevanju različnih skupin študentov in dijakov, s poudarkom na podpori posebnih skupin, kot so študenti s posebnimi potrebami, v stiski ali izpostavljeni nasilju. 

Vloga Kariernega centra UM 

Vodja projekta, mag. Andreja Nekrep, pomočnica glavnega tajnika za raziskovalno dejavnost, mednarodne projekte in razvoj, poudarja, da je vizija Kariernega centra UM vzpostavitev učinkovitega centra, ki deluje kot nepogrešljiva dejavnost podpore celostnemu razvoju kariere. Ta center je namenjen študentom, diplomantom, raziskovalcem in mladim doktorjem znanosti ter ponuja podporo pri iskanju zaposlitve, sodelovanju z delodajalci ter spodbuja tudi k samozaposlovanju. 

Aktivnosti za podporo študentom 

Projekt zajema več aktivnosti, kot so sodelovanje z institucijami za delo s posebnimi skupinami študentov, organizacija dogodkov za izmenjavo izkušenj ter ozaveščanje o enakopravni obravnavi vseh študentov. Poleg tega se izvajajo usposabljanja za podporo študentom s posebnimi potrebami, vzpostavlja se mreža posameznikov s primernimi izkušnjami ter sistem za prepoznavanje potreb posebnih skupin študentov. 

Pilotni projekt: »Enotna vstopna točka za delodajalce in inovativne oblike sodelovanja s študenti« 

Poseben pilotni projekt, ki se bo izvajal v obdobju 2023-2025, predstavlja enotno virtualno vstopno točko Univerze v Mariboru za delodajalce in študente. Cilj tega projekta je vzpostaviti učinkovit sistem za prilagajanje študentov spremenljivim potrebam trga dela, s poudarkom na zelenem in digitalnem prehodu v družbo 5.0. Projekt obsega vzpostavitev informacijske aktivne baze, analizo potreb delodajalcev, razvoj inovativnih oblik sodelovanja ter izvedbo izobraževanj za krepitev ključnih kompetenc. 

Zaključek 

Karierni center na Univerzi v Mariboru igra ključno vlogo pri podpori študentom, diplomantom in dijakom pri razvoju kariere ter uspešnem vstopu na trg dela. S svojimi aktivnostmi, podprtimi z evropskimi sredstvi, zagotavlja celovito podporo in priložnosti za številne skupine študentov, tako da se ti lažje vključujejo in uspevajo v okolju sodobnega trga dela. Več o Kariernem centru Univerze v Mariboru si lahko prebereš tukaj

Uporabljeni viri: