V spomin na prizadevanja študentov za boljši jutri

Tudi letos je 17. november dan, ko obeležujemo mednarodni dan študentov, ki velja kot prepoznaven simbol študentov in njihovih prizadevanj za izboljšanje njihovega položaja v družbi. Na današnji dan z globokim spoštovanjem ohranjamo spomin na tiste študente, ki so se predano borili za študentske pravice. Dogodki, ki so se odvili na ta dan, še danes služijo kot navdih in spodbuda študentom po vsem svetu.

V Študentskem svetu Univerze v Mariboru si želimo, da te današnji svetovni dan študentov spodbudi k razmišljanju o tvojem poslanstvu in odgovornosti do družbe. Vabimo te, da ne ostaneš zgolj pasiven opazovalec, temveč postaneš aktiven soustvarjalec, ki si prizadeva za izboljšanje izobraževalnih pogojev, aktivno sodeluje pri oblikovanju socialnega položaja mladih ter prispeva k vzpostavitvi bolj strpne in vključujoče družbe.

Med drugim lahko postaneš član študentskega sveta tvoje fakultete in Študentskega sveta Univerze v Mariboru. Po želji se vključiš tudi v katero od stalnih komisij na tvoji fakulteti ali kandidiraš za eno izmed stalnih komisij Univerze v Mariboru. Za morebitna vprašanja smo ti na voljo preko elektronske pošte na naslovu studentskisvet@um.si.

Izgnani študentje so zatočišče našli v Londonu

17. novembra 1939 so nacisti zasedli študentske domove praške univerze, deportirali več kot 1200 študentov v koncentracijska taborišča in ubili devet njihovih predstavnikov. Univerzo so zaprli in jo predali nemškim okupacijskim silam. Študentje iz različnih delov Evrope so zbežali v London, kjer je mednarodni študentski svet razglasil 17. november za svetovni dan študentov.

Na ta dan so se kasneje zgodili še drugi pomembni dogodki. Leta 1973 so tanki in oborožene sile grške vojaške hunte štiri dni in noči napadali zgradbo atenske politehnike, kjer so se študentje zadrževali. Čeprav natančno število žrtev ni znano, pa je ta upor predstavljal začetek konca diktature, ki se je končala julija naslednje leto. Zaradi teh dogodkov je Grčija uradno razglasila 17. november za dan grških študentov.

Boj proti komunističnemu režimu

17. novembra 1989 se je na takratnem Češkoslovaškem vnel upor. Češki in slovaški študentje so se postavili po robu vladi, ki je skušala zatreti njihov odpor proti komunističnemu režimu. Njihova nepopustljivost je označila začetek žametne revolucije, ki je naposled privedla do padca režima. Dan boja za svobodo in demokracijo danes obeležujeta tako na Češkem kot tudi na Slovaškem.

Vse omenjene zgodovinske prelomnice še vedno dajejo navdih med študenti, ki si prizadevajo za demokratično izobraževanje in družbo. Svetovni dan študentov tako simbolizira študentska prizadevanja, ki presegajo geografske meje in navdihujejo študente po vsem svetu.

V Sloveniji največ študentov prihaja iz Ljubljane

Glede na podatke Statističnega urada Republike Slovenije je bilo v študijskem letu 2022/2023 v Sloveniji v vse študijske programe skupaj vpisanih 79.987 oseb, kar predstavlja slabe 4% celotnega prebivalstva. Od tega približno 33.799 ali 42,2 odstotkov moških in 46.188 ali 57,8 odstotkov žensk. 

Med vsemi, ki so preteklo študijsko leto bilo vključeni v visokošolske programe, je bilo največ vpisanih v visokošolsko univerzitetno izobraževanje 1. stopnje (28,19 %) in visokošolsko strokovno izobraževanje 1. stopnje (27,16 %). V magistrsko izobraževanje 2. stopnje (po končani 1. bolonjski stopnji) je bilo vključenih dobra petina vseh študentov (21,99 %), najmanj pa je bilo vključenih v visokošolsko izobraževanje 3. stopnje (4,33%).  

Največ študentov je prihajalo iz Mestne občine Ljubljana, teh je kar 10224, sledijo jim študentje iz Mestne občine Maribor, ki jih je bilo 3148 ter na tretjem mestu 1925 študentov, ki so prihajali iz Mestne občine Kranj. Zadnja tri mesta po številu študentov v Sloveniji so zasedala Občina Kobilje (8 študentov), Občina Osilnica (6 študentov) in na zadnjem mestu Občina Hodoš z dvema študentoma.

Uporabljeni viri: