Drage študentke, dragi študenti dobrodošli v čarobnem svetu raziskovanja, kjer so ideje proste kot ptice… ali bi vsaj morale biti. Ko se podajate na pot študijskega raziskovanja, se vam odpira vrsta možnosti za inovativne ideje in projekte.

20230725-vertus-00624

Inovativnost, ta skrivnostna beseda, ki jo vsi omenjajo, a se nam včasih izmika, kot bi bile vse ideje skrite za vratolomno uganko. Inovativnost ni le genialna ideja, ki se vam v hipu prikaže med prhanjem ali medtem, ko si urejate lase. Pogosto je rezultat trdega dela, povezovanja znanja, vztrajnosti in ogromne količine kave. Vendar se včasih najdejo tudi inovatorji, ki trdijo, da je predvsem njihova lenoba nadih za ideje oz. inovacije, s katerimi si poskusijo olajšati življenje (npr. daljinec, dvigalo, električno kolo ipd.).

Kakorkoli, skrivnost uspešne inovativnosti je največkrat v tem, da kombinirate znanje različnih področij. Kdo pravi, da matematika ne more sodelovati s filozofijo ali kemija z glasbo? Morda boste odkrili, da se lahko znanost in umetnost odlično prepleteta – na primer z eksperimentom, kako Beethovnova glasba vpliva na rast rastlin. Zakaj pa ne? Preverite možnosti sodelovanja v različnih študentskih projektih ali v raziskovalnih skupinah na drugih fakultetah, možnost povezovanja in deljenja znanj z različnimi mentorji – vse to in še več vam namreč ponuja Univerza v Mariboru.

Na pot raziskovanja se podajte z odprtimi mislimi, radovednostjo, pogumom in z žlico inovativnosti. Morda pa boste ravno vi tisti, ki boste našli rešitev za trajno baterijo za pametne telefone ali trajnostno gorivo iz morske vode. Medtem ko raziskujete, se ne pozabite zabavati, saj včasih najboljše ideje najdemo, ko se najmanj trudimo.

Ko boste končno razvili svojo genialno idejo, ne pozabite na pomembno stvar – deljenje znanja in izkušenj. Delite svoje dosežke, ideje in tudi neuspehe z drugimi. Kdo ve, morda bo vaša ideja navdihnila naslednjo generacijo raziskovalcev ali pa boste vsaj nasmejali svoje kolege s svojo pripovedjo.

Vse je mogoče, če razmišljate izven okvirov in uporabljate svoje ideje za nekaj večjega od vas samih. Izberite izzive, ki vam ali mnogim jemljejo čas in energijo, napnite svoje možgane ter se podajte na potovanje, na katerem boste morda z inovacijo tudi vi spremenili tok zgodovine ali vsaj naredili nekaj res kul stvari. Morda ravno vas čaka nagrada za prispevek k inovacijski dejavnosti študentov, ki jo podeljuje Univerza v Mariboru (mimogrede, nagrada je tudi denarna).

Nekaj besed o tem, kako usklajevati študij z razvojem lastnih idej ter kako vam lahko pri tem pomagajo mentorji in akademski kolegi, lahko preberete v intervjuju s prvim prejemnikom nagrade za prispevek k inovacijski dejavnosti študentom Jakobom Sadarjem.

Srečno inovativno raziskovanje!