Zapis o Akademiji karierne vizije, ki jo tradicionalno organizira Študentski svet UM, je pripravila prof. dr. Jožica Knez Riedl, cenjena članica Centra za zaslužne profesorje in upokojene visokošolske učitelje. Profesorica Knez Riedl je bila gostja na Akademiji karierne vizije, organizirani s strani Študentskega sveta Univerze v Mariboru, kjer je delila svoje izkušnje in vpogled v aktualne teme s področja zaposlovanja in kariernega razvoja.

6. decembra 2023 so študentje mariborske univerze, oziroma Študentski svet Univerze v Mariboru ter Karierni center Univerze v Maribor,  organizirali dogodek, ki so ga poimenovali Akademija karierne vizije. Že sam naslov ponazarja, kaj je bila glavna tema, zaposlovanje in kariera. Uvodna tema je bila Umetna inteligenca (UI) in njen vpliv na trg dela. Predavatelj, študent Pravne fakultete Anej Irgolič, si je v sklopu predavanja za začetek zamislil testiranje udeležencev, kako nam je koncept  UI že blizu, kako lahko delovanje UI prepoznamo in ga čim bolje izkoristimo. Omenil je tudi, da imajo nekateri odklonilen odnos do UI zaradi tveganj, predvsem možnih zlorab. A dejstvo je, da se bo treba s konceptom spoznati, ga uporabljati pri potegovanju za zaposlitev, pridobitev projektov oziroma pri delu. Situacija je podobna kot pri vseh zgodovinskih  prelomih  oziroma obeh industrijskih revolucijah, kar je vplivalo na način dela in ogrožalo zastarela delovna mesta. Nemalo znanstvenikov poudarja porast moralnih tveganj in dilem.

Enako zanimivo je bilo predavanje Janje Deutschmann, diplomirane pravnice, sicer pa strokovne sodelavke Zavoda RS za zaposlovanje in vodje projekta PreseNEETi, o stanju na trgu dela. Izvedeli smo o številnih možnosti pomoči iskalcem zaposlitve. V sklopu projekta PreseNEETi se osredotočajo na opolnomočenje in socialno aktivacijo tistih mladih, ki niso zaposleni, se ne izobražujejo ali usposabljajo. Za to obstajajo izobraževalni moduli, psihosocialna podpora in motivacijskih moduli, nadalje dvotirne mentorske sheme in okrepljeno karierno svetovanje.  Skratka, veliko možnosti, tudi pomoč pri iskanju zaposlitve v tujini. Koristni so bili tudi pregled poklicev, kjer so delavci presežni, in poklicev, kjer povprašujejo po delavcih. Informacij in možnosti izbire veliko. Iz predstavitve izhaja, da se mnogi mladi ne znajdejo pri iskanju zaposlitve, da prezrejo ponujeno pomoč. Neodgovorjeno ostaja tudi vprašanje, zakaj se v manjši meri nagibajo k zaposlitvi za nedoločen čas. To dejstvo kar kliče po podrobnejši raziskavi, kaj mlade odvrača od takšne zaposlitve.

Sledila je razprava za okroglo mizo, ki jo je vešče moderiral Anej Irgolič. V njej smo sodelovali podjetniki Jakob Sadar (Lastnik podjetja OPS Technologies in prejemnik Listine za prispevek k inovacijski dejavnosti študentov UM), Bine Volčič (Posestvo Monstera), Bojana Kovačič Zemljič (Lastnica in umetnica Galerija E2RD), Janja Deutschmann, iz Zavoda RS za zaposlovanje,  in kot predstavnica našega Centra, dr. Jožica Knez Riedl, sicer pa dolgoletna profesorica na mariborski Ekonomsko-poslovni fakulteti. Vsi smo na kratko opisali svojo poklicno pot, izpostavili glavne mejnike.

Jakob Sadar z mariborske Fakultete za strojništvo je že kot dijak požel priznanje na nacionalnem tekmovanju programa Moje podjetje 2021. Podjetje OPS sta ustanovila skupaj s Filipom Drofenikom kot dijaka Šolskega centra Celje, Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije. Jeseni letos letos je prejel Listino za prispevek k inovacijski dejavnosti študentov UM, kot lastnik podjetja OPS Technologies za inovativno ekološko poliranje materialov. Iz njegovih odgovorov je vseskozi izstopalo uspešno sodelovanje z mentorji in sposobnost mreženja.

Diplomirano pravnico Janjo Deutschmann je poklicna pot po diplomi na mariborski Pravni fakulteti popeljala na Zavod RS za zaposlovanje, kjer se je posvetila mladim iskalcem zaposlitve in v ta namen oblikam pomoči ter svetovanja. Njeno poslanstvo izhaja tudi iz njene poglobljene predstavitve situacije na trgu dela (opisano zgoraj).

Bine Volčič, ki je zaslovel v televizijskih resničnostnih šovih, je simpatično  opisal, kako ga je ves čas vodilo iskreno veselje do kuhanja. Temu je bilo posvečeno njegovo srednješolsko in visokošolsko izobraževanje z vrhuncem  na svetovno znani pariški  kuharski šoloi Le Cordon Bleu. Izkušnje je nizal v tujini in doma, kjer je postopoma gradil kariero v Moravskih Toplicah, na Bledu, v Ljubljani, z otvoritvijo lastne restavracije. Največ zanimanja pa je bilo za njegovo nedavno odločitev, preselitev na Goričko s posvetitvijo družinskemu kulinaričnemu turizmu. Ta pogumna odločitev je posledica želje biti z družino čim bližje naravi in gostom ponuditi zdravo, naravno hrano na posestvu Monstera.

Bojana Kovačič Zemljič je po osnovni izobrazbi slavistka, a hkrati se je čutila izpopolnjeno pri oblikovanju, predvsem nakita. Je oblikovalka avtorskega nakita E2RD, ki ne zapada trendom. Zagovarja trajnostno ozaveščeno modo, z osebnim slogom. Je lastnica galerije E2RD v središču Maribora, kjer se vedno dogajajo razstave, tudi drugih umetnikov. Pomemben uspeh je sodelovanje na razstavi EXPO v Dubaju, njene uhane pa je promovirala tudi projekcija ameriškega filma o pevki Nini Simone.

V takšno agilno družbo sem se morala vključiti, čeprav nas ločujejo leta. Upokojena sem od l. 2010, a pedagoško in raziskovalno na področju ekonomike sem dejavna vrsto let. Drugo leto jih bo 40. Seveda so se v takem obdobju nabrale številne, raznovrstne izkušnje. V Centru za zaslužne in upokojene visokošolske profesorje pri Univerzi v Mariboru skušam slediti dogajanju v sferi visokošolskega izobraževanja. Vanj so včlanjeni ljudje z zavidanja vrednimi karierami. Ob poslušanju drugih na tej okrogli mizi sem morala najprej pritrditi stari resnici: Zgodovina se ponavlja. Kakšne pretrese so povzročili prelomi, kot je zamenjava človeškega dela na ameriških plantažah bombaža s traktorji, nadalje uvedba tekočega traku v tovarnah. Pred robotizacijo je svaril tudi slavni guru managementa Peter Drucker, veliko ljudi se je umaknilo zaradi tega v prezgodnji pokoj.  In danes ni malo znanstvenikov, ki opozarjajo na previdno, moralno uporabo umetne inteligence. Kot dolgoletna predavateljica sem študentom rada pomagala najti način, kako naj študirajo, da bo študij uspešen in hkrati prijeten. Kot mentorica diplomantom, magistrom in doktorantom sem bila najbolj zadovoljna s svojim delom in sodelovanjem, če mi je uspelo dvigniti njihovo samozavest, vedoželjnost, (samo)kritičnost, če so postali ponosni na svoje delo. Pri odločanju je treba prisluhniti notranjemu glasu, se otresti nezdrave, pretirane tekmovalnosti. Zato mi je že od nekdaj tako všeč misel slavnega italijanskega kreatorja Ottavia Missonija, ki je v nekem intervjuju priporočal: Tekmuj sam s seboj, v smislu, ozri se nazaj, poglej, kje si bil in kaj si počel pred dvema, tremi, desetimi leti,  in poglej, kje si danes.

To je le ena izmed tem, kjer lahko soočijo svoje poglede mladi in starejši. Še veliko tem kliče po medgeneracijskem sodelovanju, predvsem pri njegovem udejanjanju. Zato so predlogi vseh dobrodošli.