Z veseljem vam predstavljamo Nino Planinšek, predstavnico za odnose z javnostmi v naši študentski pisarni Študentskega sveta UM. Nina, kot študentka podiplomskega študija Medijskih komunikacij na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, predano in učinkovito sodeluje pri vzpostavljanju mostov med Študentskim svetom UM ter študentsko skupnostjo. Njene veščine v komunikaciji in organizaciji so ključne za oblikovanje odprtega in vključujočega okolja. Sledite zgodbi Nine in odkrijte, kako s svojim delom oblikuje pozitivno izkušnjo za študente na Univerzi v Mariboru.

Nina, v sklopu študentske pisarne opravljaš delo predstavnice za odnose z javnostmi Študentskega sveta Univerze v Mariboru. Nam lahko poveš kakšen je tvoj vsakdan in kaj vse tvoje delo zajema? Katere veščine potrebuješ za opravljanje svojega dela? 

Moj vsakdan v vlogi predstavnice za odnose z javnostmi v študentski pisarni Študentskega sveta Univerze v Mariboru je zelo raznolik. Vsakodnevno skrbim za obveščanje študentov o pomembnih zadevah in dogodkih na univerzi. Moje delo vključuje pripravo uradnih sporočil za javnost, vodenje PR ekipe, ki skrbijo za oblikovanje, zajemanje in vzdrževanje vsebin, tako na družbenih omrežjih kot na splošno, seveda pa pomagam tudi pri organizaciji dogodkov.

Da bi uspešno opravljala svoje delo, potrebujem različne veščine. Jasna komunikacija je ključna pri posredovanju informacij našim javnostim, medtem ko je nujna tudi kreativnost predvsem pri oblikovanju vsebin. Organizacijske spretnosti so nepogrešljive, kjer moram izpostaviti predvsem dobro organizacijo časa.

Trendi v svetu odnosov z javnostmi se hitro spreminjajo. Ali nam zaupaš, kako sama slediš vsem trendom in katere novosti ste že vpeljali v Študentskem svetu Univerze v Mariboru oz. jih še želite. 

Sledenje trendom v svetu odnosov z javnostmi je zagotovo ključno za učinkovito delo. Osebno redno spremljam različne spletne platforme ter se udeležujem dogodkov ter konferenc, kjer se seznanjam z najnovejšimi pristopi in praksami v tej panogi. Prav tako si vedno z veseljem izmenjujem izkušnje in ideje z ostalimi, ki delujejo na tem področju.

V Študentskem svetu Univerze v Mariboru smo že vpeljali nekaj novosti v skladu s trenutnimi smernicami. Na primer, aktivno uporabljamo družbena omrežja za bolj neposredno komunikacijo s študenti in širšo javnostjo. Poleg tega smo okrepili spletno prisotnost in redno objavljamo vsebine na spletni strani ter se poslužili novega družbenega omrežja TikToka.

V prihodnosti si seveda želimo še bolj izboljšati našo digitalno prisotnost ter vzpostaviti interaktivne načine komunikacije s študenti.

Ob tem si tudi študentka podiplomskega študija Medijskih komunikacij na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in aktivno sodeluješ tudi pri veliko dejavnostih na svoji fakulteti. Bi nam povedala kaj o teh dejavnostih in delila kakšen nasvet, kako ti usklajuješ študijske obveznosti in delo? 

Seveda, poleg vloge predstavnice za odnose z javnostmi se aktivno vključujem v dejavnosti na svoji fakulteti. V okviru dejavnosti na fakulteti sodelujem pri organizaciji dogodkov, sem koordinatorica tutorjev študentov, članica Študentskega sveta FERI, senata FERI in ostalih organov fakultete.

Kar zadeva usklajevanja študijskih obveznosti in dela, je ključno dobro načrtovanje in organizacija časa. Zame je pomembno, da imam jasne prioritete in da si postavim realne cilje. Uporabljam koledarje, to-do liste in druga organizacijska orodja, da ohranim pregled nad obveznostmi in si ustvarim učinkovit delovni režim 😊 .

Nasvet, ki bi ga delila, je, da je ključno posvetiti dovolj časa planiranju in organizaciji. Seveda, pa si je ob vsem tem pomembno vzeti čas zase.

Verjamemo, da prostega časa nimaš na pretek, vendar ko pa ga le imaš, kaj najraje počneš? 

Ko končno ujamem malenkost prostega časa, ga zelo rad izkoristim za več stvari. Obožujem šport in fitnes, zato se skoraj vsakodnevno odpravim na treninge ali pa na sproščujoče sprehode v naravi. Druženje s prijatelji je seveda visoko na mojem seznamu – bodisi ob skupnih večerjah, kavi ali pa med igranjem družabnih iger, ki vedno poskrbijo za dobro razpoloženje in smeh. Včasih si vzamem čas zase za poslušanje glasbe ali pa preprosto lenarjenje ob dobri seriji ali filmu. Kakršenkoli način sprostitve mi pomaga napolniti baterije in uživati v prostem času.

Kaj je tvoj najljubši kraj na svetu in zakaj prav ta? 

Moj najljubši kraj na svetu je tam, kjer so ljudje, ki jih imam najraje. Če pa moram izbrati dejanski kraj, pa bi zagotovo izpostavila letališča in pa kakšen topel kraj – najverjetneje Portugalsko, ker me nanjo vežejo res lepi spomini.

Sama vedno uživam v raznolikosti krajev, ki jih obiščem in letališča so lahko res fascinantna mesta, kjer se srečujejo različne kulture.

Za zaključek intervjuja še morda vprašanje, kakšen bi bil tvoj nasvet študentom, ki se želijo vključiti v dejavnosti, kot na primer študentski svet, vendar ne vedo, kje začeti? 

Študentom bi priporočala, da najprej raziščejo možnosti na sami fakulteti, se udeležijo dogodkov študentskih organizacij, poiščejo nasvet pri trenutnih članih, ponudijo svoje sposobnosti, so aktivni in odprti za učenje. Predvsem bi jim priporočala – proaktivnost in sodelovanje, saj jim bosta omogočila izgradnjo izkušenj ter mreženje z vrstniki.