Luka Lah v sklopu študentske pisarne deluje kot sekretar Študentskega sveta Univerze v Mariboru. Povprašali smo ga, kako se znajde v vlogi, ki jo je prevzel v začetku letošnjega leta, in kako gleda na prihodnost Študentskega sveta in Univerze v Mariboru.  

Luka, v sklopu študentske pisarne opravljaš delo sekretarja Študentskega sveta Univerze v Mariboru. Nam lahko poveš kakšen je tvoj vsakdan in kaj tvoje delo zajema? 

Kot sekretar sem desna roka prorektorice za študentska vprašanja. Svoje delo opravljam čez celoten dan, natančneje se prilagajam svojemu študiju. Če na fakulteti nimam obveznosti, sem večinoma v pisarni za svojo mizo. Kaj počnem pa je odvisno od dneva. Če se na primer približuje seja ŠS UM, so moje naloge priprava vsebine seje ter pošiljanje vabila, priprava gradiv, nato na dan seje poskrbim za prostor, najpomembnejše delo pa je priprava zapisnika. Pri vseh opravilih komuniciram in sodelujem s študentsko pisarno ter prorektorico. Pri delovanju pomagam Stalnim delovnim komisijam ŠS UM, s katerimi imamo včasih sestanke tudi pozno popoldne. Kot sekretar sem tako vpet v skoraj vse dejavnosti študentskega sveta.  

Vlogo sekretarja si prevzel januarja 2023. Nam zaupaš, kaj je bilo ključno, da si se odločil za to potezo? 

Vloga sekretarja mi je bila predstavljena proti koncu novembra 2022. Ko je nova prorektorica, Nomi Hrast, prevzela svojo vlogo, so potrebovali tudi novega sekretarja. Vedno me je zanimalo študentsko predstavništvo. Že drugo leto zapored sem predsednik letnika v ŠS FERI, letos sem tudi prvič postal tutor. Moj potencial je opazila Nina Planinšek, predstavnica za odnose z javnostmi ŠS UM. Tako sem decembra 2022 pri delu spremljal Nomi, ki mi je natančneje predstavila delo sekretarja in delovanje študentske pisarne. Po mesecu ”uvajanja” me je januarja 2023 ŠS UM na svoji seji tudi uradno potrdil kot sekretarja. Najbolj ključno pa je po mojem mnenju bilo zaupanje, ki so mi ga tako Nina, Nomi, študentska pisarna in ŠS UM izkazali. 

Kje vidiš priložnosti študentskega sveta v prihodnje?  

Po mojem mnenju je priložnosti neomejeno. Od nas je odvisno, kako izkoristimo priložnosti, ki so nam ponujene, še bolj ključne pa so priložnosti, ki si jih ustvarjamo sami. ŠS UM deluje po načelu ”od študentov za študente”, kar nam je vsem vodilo in motivacija, da vzamemo dosedanje izkušnje in znanje ter to uporabimo za ustvarjanje boljšega jutri za nas vse. 

Zakaj je po tvojem mnenju dobro študirati na Univerzi v Mariboru? Kakšne prednosti prinaša študij? 

Univerza v Mariboru mi predstavlja odlično odskočno desko v svet. Seveda je odvisno od vsakega posameznika, koliko je pripravljen vložiti v svoj študij, kajti jaz osebno verjamem v to, da to kar daješ, ti je povrnjeno. Študij prinaša veliko priložnosti za nadgradnjo znanja, povezovanje s sovrstniki in tudi delodajalci. Na drugi strani spektra pa je študij odlična priložnost, da še za vsaj nekaj časa ostanemo mladi, spletemo doživljenjska prijateljstva ter ustvarjamo nešteto spominov. 

Če bi lahko uvedel en obvezen predmet, ki bi se izvajal na vseh fakultetah, kateri bi to bil?  

To je zelo težko vprašanje, kajti na Univerzi v Mariboru deluje 17 fakultet, ki izobražujejo skoraj 14.000 študentov in študentk. Na tako velikem vzorcu je praktično nemogoče določiti en predmet, ki bi zadovoljil potrebe vseh. Če bi že moral izbirati, pa bi verjetno izbral kak predmet o kulturi, kajti zdi se mi, da pogosto pozabimo na lepoto poezije in branja.   

Kateri je tvoj najljubši spomin iz študijskih let do zdaj? 

Moj najljubši spomin na študij so prijatelji, ki sem jih spoznal. V srednji šoli nam je razredničarka govorila, da bomo na faksu srečali prijatelje, ki bodo ostali za življenje. Po tem, kar vidim zdaj, se mi zdi, da je imela prav.