26. december je v Republiki Sloveniji državni praznik, ki ga praznujemo kot Dan samostojnosti in enotnosti. Ta dan je dela prost dan in pomembno obeležuje zgodovinske dogodke, ki so pripeljali do osamosvojitve Slovenije. 

Na ta dan obeležujemo razglasitev izidov plebiscita o samostojnosti 26. decembra 1990, čeprav je bil sam plebiscit sicer izveden 23. decembra 1990. Na tem ključnem referendumu je večina udeleženih volivcev, kar 93,2 odstotkov, odgovorila pritrdilno na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?«. Približno 95 odstotkov glasov (kar je 88,5 odstotka vseh volivcev) je podprlo osamosvojitev Slovenije. S tem se je začela pot osamosvajanja in utrjevanja suverene države. 

Do septembra 2005 se je praznik imenoval le Dan samostojnosti. Po spremembi zakona o praznikih in dela prostih dnevih na pobudo takratne opozicijske stranke Socialni demokrati, so praznik dopolnili z oznako »in enotnosti«. Ta dopolnitev je prišla iz prepričanja, da je bil ta dan eden izmed najbolj izrazitih primerov enotnosti v zgodovini Slovenije, saj je odražal močno podporo in skupnostni duh slovenskega naroda. 

Dan samostojnosti in enotnosti je priložnost za spoštovanje in slavljenje poguma ter odločnosti, s katerima je Slovenija stopila na pot samostojnosti. To je tudi priložnost, da se osredotočimo na vrednote enotnosti, solidarnosti in samostojnosti, ki so ključnega pomena za napredek in razvoj slovenske družbe. Praznovanje tega dne ponuja priložnost za ponos in spoštovanje do dosežkov ter za razmislek o pomenu svobode, ki smo jo pridobili kot narod. 

Čestitke ob Dnevu samostojnosti in enotnosti! 

Študentski svet Univerze v Mariboru