Najlepši kraji za pobeg od študijskega vrveža 

Za letošnje zimske počitnice se odpravite tja, kjer je snežna odeja debela in pripravljena za smučarske podvige, in tja, kjer lahko uživate v vseh lepotah tega letnega časa. Če zimske počitnice radi preživljate karseda aktivno, naj gre za smučanje ali raziskovanje slikovitih pokrajin in mest, si preberite več o naslednjih šestih evropskih destinacijah, ki so odlična izbira za aktiven zimski oddih.  

Rothenburg ob der Tauber, Nemčija 

V srednjem veku, ko sta bila Berlin in München le packi na zemljevidu, je bil Rothenburg s 6.000 prebivalci drugo največje mesto v Nemčiji. Danes je to najbolj vznemirljivo srednjeveško mesto v državi, ki med turisti uživa izjemno priljubljenost, ne da bi pri tem izgubilo svoj čar. Med njegovimi kamnitimi cestami in šarmantnimi zgradbami je skritih nešteto pripovedk, ki dobijo še bolj pravljičen pridih takrat, ko naletavajo snežinke. Najbolj znan fotografski motiv v Rothenburguje je gotovo Plönlein, ki večini obiskovalcev služi kot izhodišče za ogled zgodovinskih stavb v mestu. Te pisane in skrivljene hišice spominjajo na stare Disneyjeve filme. 

Zermatt, Švica 

Zermatt je prava zimska pravljica za ljubitelje snega in snežnih radosti. S 360 kilometri smučarskih prog nudi neomejeno zabavo na snegu, medtem ko zasnežena pokrajina z veliko sonca poskrbi za pravo romantiko. Če vrhunske proge niso vaša strast, se boste gorske čarobnosti naužili s panoramskimi razgledi na belo pokrite vrhove, ki vabijo obiskovalce na zimske pohode s krpljami, obisk vasi iglujev ali pa ležerno poležavanje na planinski terasi. Za pravi ”apres ski” so na voljo številne odlične restavracije (kot so Adler-Hitta, Paradise in Aroleid), očarljive planinske koče in živahni gorski bari in zabave, ki jih ne boste pozabili še dolgo v pomlad. 

Narodni park Vatnajökull, Islandija 

Park naravnih danosti Vatnajökull je zaščiteno območje divjine na jugu Islandije, ki se razprostira okoli ledenika Vatnajökull. Regijo opredeljujejo ogromni ledeniki, ledene jame, zasneženi gorski vrhovi, aktivna geotermalna območja in reke, vključuje Jökulsárlón – ledeniško laguno z ledenimi gorami, ter slapova Svartifoss in Dettifosis. Gre za spektakularne stvaritve narave, ki so vse prej kot običajne. Številni pokrajino Islandije opisujejo kot nezemeljsko, a se boste tu počutili bolj povezane z mati Zemljo kot kjerkoli drugje. Barve, oblike, teksture in naravne sile vas bodo navdahnile in prepojile z občutki skromnosti ter hvaležnosti. 

Hallstatt, Avstrija 

Dobre tri ure vožnje iz Ljubljane vas pozdravlja slikovit gorski prizor, primeren za zimsko razglednico. Hallstatt v regiji Salzkammergut ima vse, kar idilična zimska destinacija potrebuje: alpske hišice iz 16. stoletja, cerkev na sredi vasi, jezero in hribovito ozadje. Očarljiva vas je polna ozkih ulic, ki so dom simpatičnih kavarn in trgovinic, kjer si lahko pogrejete prste, potem ko se s tirno vzpenjačo povzpnete na Salzwelten, starodavni rudnik soli s podzemnim slanim jezerom, in razgledno ploščad Skywalk. Od tam se razpre dih jemajoč pogled na celotno jezero, zato ga nikar ne izpustite. Če ste pohodniško razpoloženi, vas pot naprej vodi še do ledeniškega vrta Echern z ledeniškimi luknjami in slapom Waldbachstrub. 

Tatra gore, Poljska 

Na meji med Slovaško in Poljsko se nahajajo slikovite gore Tatra, ki so še posebej vredne obiska prekrite z snežno odejo. Morda res niso tako priljubljena zimska destinacija, kot na primer francoske Alpe, a je prav v tej podcenjenosti njihov čar, saj tako ostajajo veliko bolj avtentične in neokrnjene. Med najbolj znanimi kraji je gotovo zimsko letovišče Zakopane, kjer se odvijajo številna športna tekmovanja na snegu, za vsakodnevne obiskovalce pa je to odlična destinacija tudi takrat, ko si želijo sprostitve ali razvedrila. Tu so še posebej priljubljene ekskurzije s sanmi in vožnje s haskiji, poskrbljeno pa je tudi za tiste, ki si želijo naužiti idilične scenografije in klišejskih prizorov opazovanja snežink iz toplega zavetja simpatičnih lesenih koč in z vročo čokolado v roki. 

Rovaniemi, Finska 

Je še kaj bolj čarobnega kot obisk Božičkove dežele? Rovaniemi na Laponskem je urbano mesto, obdano s prelepo arktično naravo in idiličnimi vasicami, kjer ima svoj uradni naslov tudi mož z belo brado. Božičkova vas je odprta vse dni v letu in zagotavlja doživetje, ki tudi največjega Grincha ne pusti ravnodušnega. Otroke in tiste nekoliko večje navduši tudi arktični krog, ki poteka natanko čez Božičkovo vas in označuje najsevernejšo zemljepisno širino, kjer lahko sonce neprekinjeno ostane pod ali nad obzorjem 24 ur – ti pojavi so znani kot polnočno sonce poleti in polarna noč pozimi. In če menite, da noč ne more biti prav tako magična kot dan, morate v Rovaniemiju doživeti polarni sij oz. Auroro Borealis, ki vas bo prevzela z dih jemajočim plesom severnih luči. 

Za resnično čarobne zimske počitnice se odpravite na izlet v naravo in odkrijte najlepše destinacije, kjer se lahko umaknete od vsakdanjega vrveža – od pravljičnih mest in slikovitih gora do osupljivih naravnih čudes. Raziskujte ter doživite nepozabne trenutke in avanture, ki vam bodo ostale v spominu še dolgo po koncu zimske sezone. 

Uporabljeni viri: