Kljub temu, da na lestvicah najbolj prodajanih kraljujejo knjige zdravnikov, absolutna fenomena sta David Zupančič s knjigo Znanost mirnega življenja in rekonstrukcijski kirurg prof. dr. Uroš Ahčan s knjigo Skalpel, ki se bere kot triler, kot visoka pesem zdravniškemu poklicu in kot ljubezenska zgodba, in pa osebno izpovedne zgodbe; Notranji pir Mihe Šaleharja in Aidea Klemna Selakovića, se zdi, da je bilo letos še eno leto v znamenju avtoric. 

Opaziti je bilo tudi izjemno raznolikost žanrov v letošnjem letu. V kategoriji psiholoških kriminalk je izstopala Irena Svetek s trilogijo “Črni princ”, ki je zaključila s svojim napetim delom. Mojca Širok je navdušila z izjemno napisanimi političnimi trilerji, medtem ko je Janja Vidmar sledila s trilogijo psihološko potopisnega ljubezenskega romana, ki vključuje dela “Niti koraka več”, “V koraku z volkom” ter “Koraki dvojine”. Posebno presenečenje leta je predstavljalo tudi prejemnico nagrade Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec leta, Pie Prezelj. Njena knjiga “Težka voda” je izjemno zrela literarna stvaritev, ki z besedami šelesti, brenči, zamolklo pokajo, diši in ustvarja atmosfero, vabljivo potegne bralca v svet, ki ga sicer dobro poznamo, a si ga nismo upali raziskati na tak način.  

Še eno leto izjemnih literarnih doživetij se poslavlja, in da bi vaše zimske počitnice postale še bolj čarobne, smo se odločili deliti izbor knjig, ki so navdušile tri izjemno strastne bralke. Vesna Milek, novinarka in pisateljica, Nina Kožar, pobudnica Knjigobežnic, ter Zala Kralj, glasbenica z navdušenjem nad literaturo, so nam zaupale svoje najljubše knjižne dragulje leta 2023. 

Izbor Nine Kožar 

1. Italo Calvino: Italijanske pravljice (v dveh knjigah) (Mladinska knjiga) 

Dvesto pravljic, ki jih je zbral Italo Calvino, je prvič v celoti dostopnih v slovenščini. Zgodbe so polne življenja, strasti in človeških vrlin, obogatene z ilustracijami Ane Zavadlav. 

2. Pia Prezelj: Težka voda (založba Goga)  

   Prvenec novinarke Pie Prezelj o razvejanih človeških usodah prinaša do potankosti dodelano zgodbo in žametni pripovedni slog. 

3. Patrik Svensson: Evangelij po jeguljah (Mladinska knjiga) 

   Knjiga, ki ne obravnava le skrivnostnih jegulj, temveč razmišlja tudi o našem odnosu do sveta, narave in živih bitij, ter prepleta naravoslovje in humanizem. 

Izbor Zale Kralj 

1. Holly Jackson: A Good Girl’s Guide to Murder (Delacorte Press) 

Tri knjige, ena zgodba. Pippa se odloči raziskati star umor in postane detektivka med sošolci. Knjige so zasvoljive in polne ugank. 

2. Gabrielle Zevin: Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow (Knopf)   

Zgodba, ki očara ljubitelje videoiger, spremlja ustvarjanje iger in prikazuje prijateljstvo, ljubezen ter umetnost skozi zanimive ideje. 

3. Suzanne Collins: Balada o pticah pevkah in kačah (Tržič, Učila International) 

Predzgodbe Iger lakote, ki odstirajo mladost predsednika Snowa, prinašajo vpogled v kompleksnost lika in dogodkov. 

Izbor Vesne Milek 

1. Eva Mahkovic: Toxic (Beletrina) 

Knjiga, ki je težko uvrstiti v žanr, a navdušuje s svojo avtentičnostjo, drznostjo in provokativnostjo. 

2. Ksenija Benedetti: Hiša sozvočja (Beletrina) 

Avtoričina pripoved, ki se prepleta s vprašanji prijateljev, ustvarja edinstveno izkušnjo in razkriva drugo plat Ksenije. 

3. Barbara Cerar: Pretežno jasno (Mladinska knjiga) 

Drzen roman, ki obravnava težko temo, a jo predstavlja z lahkotnostjo, humorjem in izjemno pisavo. 

4. Urška Klakočar Zupančič: Gretin greh in Sibilina sodba (založba Primus) 

Zgodovinska romana, ki bralca popeljeta v 17. stoletje, s prepletom epidemij, vojn in družbenih izzivov, ter odkrivata življenje žensk tistega časa. 

Ob pestrem izboru knjig je leto 2023 pustilo močan pečat na literarnem področju, z raznolikimi žanri in avtorji ter avtoricami, ki so s svojimi deli navdušile bralce. Začutite čarobnost zimskih počitnic ob branju teh izjemnih literarnih mojstrovin. 

Uporabljeni viri: