Študentski svet Univerze v Mariboru (ŠSUM) je organ Univerze v Mariboru, ki ga sestavljamo predstavniki študentov vseh fakultet in predstavnika stanovalcev študentskih domov, s čimer enakopravno zastopamo vse članice univerze. Delujemo po načelu “Od študentov za študente”. 

Kaj so naše naloge? 

V našem prizadevanju za izboljšanje študentske izkušnje se zavzemamo za različne vidike študentskega življenja. Naša glavna skrb je dobrobit študentov, zato zanje izvajamo številne dejavnosti in ukrepe. Zastopamo pravice študentov in se aktivno vključujemo v reševanje problemov, s katerimi se študenti srečujejo. S tem želimo zagotoviti, da so njihove potrebe in skrbi ustrezno obravnavane. Poleg tega smo odločeni zagotoviti kakovostno in zabavno preživljanje obštudijskega časa in zato organiziramo različne aktivnosti in dogodke, ki prispevajo k pozitivnemu vzdušju in povezovanju med študenti. 

Na področju vplivanja in soodločanja sodelujemo v različnih organih in komisijah na nivoju univerze in fakultete. Naš glas je pomemben, saj podajamo mnenja, predloge in pripombe, ki odražajo stališča študentov. Trudimo se, da je glas študenta vednonslišan in upoštevan v vseh relevantnih odločitvah. Hkrati si prizadevamo sooblikovati prihodnost univerze. Sodelujemo pri oblikovanju študijskega procesa in prispevamo k njegovi kvaliteti. Naš cilj je ustvariti študentu prijaznejše in kvalitetnejše študijsko okolje, ki bo spodbujalo učenje in razvoj vsakega posameznika. Skozi naše aktivnosti želimo graditi trajne pozitivne spremembe in prispevati k izboljšanju izkušnje študentov na univerzi. 

Kako poteka naše delo? 

Člani Študentskega sveta Univerze v Mariboru se srečujemo na rednih, izrednih in korespondenčnih sejah, ki jih sklicuje in vodi prorektor za študentska vprašanja. Seje so javne, tako da se jih lahko udeležite vsi, ki za to izkažete interes. 

Na teh sejah se ukvarjamo z različnimi temami in nalogami, med drugim: 

  • Obravnavamo in izražamo mnenja o vprašanjih visokošolske dejavnosti, ki se nanašajo na pravice in dolžnosti študentov. To vključuje splošna, načelna in posebna vprašanja. 
  • Podajamo mnenja glede kandidatov za rektorja univerze in predlogov za kandidate za prorektorje. 
  • Izvajamo volitve predstavnika študentov v upravni odbor univerze. 
  • Na predlog študentskih svetov članic predlagamo kandidate iz vrst študentov za delovna telesa organov univerze in komisij univerze. 
  • Aktivno sodelujemo v procesih in aktivnostih samoevalvacije univerze. 
  • Načrtujemo in izvajamo obštudijske aktivnosti za študente, ki prispevajo k raznolikemu in kakovostnemu obštudijskemu življenju. 

Z opravljanjem teh nalog si prizadevamo zagotoviti aktivno in učinkovito zastopanje ter izražanje stališč študentov na Univerzi v Mariboru, obenem pa spodbujamo sodelovanje in participacijo vseh zainteresiranih posameznikov. Vso dosedanje delo si lahko ogledaš med vabili in zapiniski sej Študentskega sveta Univerze v Mariboru, ki so na voljo na naslednji povezavi

Študentski sveti fakultet in stanovalcev Študentskih domov Univerze v Mariboru 

Študentski svet ima vsaka izmed fakultet Univerze v Mariboru, prav tako pa imajo svoj študentski svet stanovalci Študentskih domov Univerze v Mariboru. Člani študentskega sveta fakultete skrbijo za pravice študentov, sodelujejo v organih fakultete, organizirajo obštudijske aktivnosti za študente, ki jim popestrijo vsakdan in ocenjujejo pedagoško usposobljenost visokošolskih delavcev na fakulteti. Na podlagi svojih izkušenj ti lahko svetujejo in pomagajo v zagati, v kateri se morda znajdeš ter s tem olajšajo študij. Študentskemu svetu predseduje predsednik študentskega sveta oziroma prodekan za študentska vprašanja, ki sodeluje z vodstvom in skrbi za aktivno delovanje študentskega sveta. 

Člani Študentskega sveta stanovalcev Študentskih domov Univerze v Mariboru skrbijo za pravice stanovalcev študentskih domov, sodelujejo v organih študentskih domov in organizirajo obštudijske aktivnosti za stanovalce. Študentskemu svetu stanovalcev Študentskih domov Univerze v Mariboru predseduje predsednik študentskega sveta. Če te zanima, kdo so aktualni člani Študentskega sveta Univerze v Mariboru na tvoji fakulteti, klikni tukaj

Uporabljeni viri: