Študentski izzivi Univerze v Mariboru (ŠI:UM) predstavljajo inovativen koncept, ki spodbuja sodelovanje med študenti in lokalnim okoljem. V teh izzivih interdisciplinarne skupine sodelujejo s pedagoškimi in delovnimi mentorji, pri čemer proučujejo kreativne in inovativne rešitve za izzive, s katerimi se srečuje (ne)gospodarski sektor v lokalnem okolju. To omogoča študentom pridobivanje dodatnih znanj, razvoj kompetenc in pridobivanje praktičnih izkušenj že med izobraževalnim procesom, kar jim omogoča tudi boljše razumevanje potencialnih delovnih okolij ter povečuje možnosti za uspešen prehod na trg dela. 

Leto 2024 prinaša nove poudarke in usmeritve za izvedbo projektnih nalog Študentskih izzivov (ŠI:UM). Vsaka projektna naloga vključuje interdisciplinarno skupino 8 študentov, vsaj 1 pedagoškega mentorja ter 1 delovnega mentorja iz lokalne delovne organizacije. Izvedba projektne naloge poteka od 1. 3. 2024 do 30. 6. 2024, pri čemer vsaka članica Univerze v Mariboru izvede 1 projektno nalogo, ki se izbere preko izbirnega postopka. 

Finančna podpora za izvedbo izbranih projektnih nalog bo sofinancirana iz Razvojnega stebra financiranja Univerze v Mariboru (RSF 2.0). Rezultati teh projektov, ki jih bodo študenti razvili v sodelovanju z lokalnimi organizacijami, bodo predstavljeni na skupnem javnem dogodku, ki je načrtovan za jesen 2024. S tem se omogoča širši skupnosti vpogled v inovativne rešitve, ki jih študentje razvijajo, ter poudarja pomen sodelovanja med univerzitetno skupnostjo in lokalnim okoljem. 

Če želiš še več informacij in aktualen seznam projektov v katere se lahko vključiš, si oglej naslednjo povezavo

Uporabljeni viri: