Študentski svet Univerze v Mariboru je v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa Maribor, Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor in projektom Epruvetka izpeljal spomladansko krvodajalsko akcijo za študente Univerze v Mariboru. Že 19. leto zapored je akcija potekala na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, 177 študentov se je udeležilo krvodajalske akcije. Z več kot odličnim odzivom so organizatorji zadovoljni, saj se je odzvalo veliko posameznikov, ki so se odločili darovati kri, s čimer so pomembno prispevali k polnjenju krvodajalske baze in omogočili oskrbo bolnikov s potrebno krvjo.

V marcu je Študentski svet Univerze v Mariboru v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa Maribor, Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor in projektom Epruvetka, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor, uspešno zaključil letošnjo spomladansko krvodajalsko akcijo. V skladu s temeljnim poslanstvom Študentskega sveta UM, ki izpostavlja pomen solidarnosti in humanosti, so tudi tokrat organizirali akcijo z namenom spodbujanja krvodajalstva ter ozaveščanja o pomembni vlogi darovanja krvi. Projekt je vedno bolj priljubljen in pri študentih vedno bolj poznan, zato je Študentski svet UM spomladansko akcijo poleg dveh standardnih lokacij na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter Centru za transfucijsko medicino UKC Maribor, razširil še na tretjo, Pedagoško fakulteto Univerze v Mariboru.

Krvodajalska akcija je potekala tri dni, in sicer 11., 12. in 13. marca. Prvi dan je bila izvedena na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM, drugi dan na Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor in tretji dan na novi lokaciji, Pedagoški fakulteti UM. Na prvo letošnjo krvodajalsko akcijo študentov se je odzvalo 177 posameznikov in se odločilo darovati kri in s tem rešiti življenja. V Študentskem svetu UM so zelo hvaležni in veseli, da je bil odziv na njihovo krvodajalsko akcijo tako velik, saj so s tem pomembno prispevali k polnjenju krvodajalske baze ter omogočili oskrbo bolnikov s potrebno krvjo.

Organizacijo akcije je ponovno vodil Študentski svet UM, medtem ko je osebje Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor skrbelo za strokovni odvzem krvi. Pomembno vlogo je imelo tudi Območno združenje Rdečega križa Maribor, ki je darovalcem omogočilo toplo malico in vpis v register darovanja organov in tkiv po smrti, s čimer so pridobili nove darovalce. Projekt Epruvetka, pod okriljem Društva študentov medicine Maribor, je spodbujal posameznike k vpisu v register darovanja krvotvornih matičnih celic.

Kri je neprecenljiva v medicinskem svetu, saj rešuje življenja in omogoča zdravljenje številnih bolnikov. Vzdrževanje krvodajalske baze je ključno za zagotavljanje zadostnih zalog krvi, zlasti med mladimi, ki predstavljajo prihodnost krvodajalstva. Zato so vsi organizatorji izjemno veseli, da so se študentje odzvali v tako velikem številu in pokazali empatijo ter zavedanje o pomembnosti krvodajalstva. Zahvaljujejo se vsem, ki so prispevali k uspešni organizaciji in izvedbi krvodajalske akcije. Vsak posameznik, ki je stopil naprej in se pridružil tem nesebičnim prizadevanjem, si zasluži posebno priznanje za njegovo srčno dejanje in neprecenljiv prispevek k reševanju življenj.

Zahvaljuje pa se tudi organizatorka krvodajalske akcije in prorektorica za študentska vprašanja Nomi Hrast, ki je povedala naslednje:   

»Iz srca me veseli, da že skoraj 20 let organiziramo krvodajalske akcije za študente Univerze v Mariboru. Visoko število mladih krvodajalcev nakazuje, da mladi prepoznavajo pomen solidarnosti in vrednot, ki jih bodo spremljale skozi celotno življenje. Letos smo krvodajalsko zaradi velikega interesa ponovno razširili še na Pedagoško fakulteto. Zahvala gre predvsem vsem, ki so pomagali pri organizaciji akcije, torej Območnemu združenju Rdečega križa Maribor, Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor, ekipi Študentskega sveta Univerze v Mariboru, Klubu mariborskih študentov in projekt Epruvetka. Hvaležni smo Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, ki sta nesebično odstopili svoje prostore. Predvsem pa gre največja zahvala in poklon študentom, ki so se odločili za darovanje krvi.«

Njeno izjavo je dopolnila zdravnica, dr. Erika Kavaš iz Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor, ki je povedala naslednje:

»Iz štajerske prestolnice prihajamo s pozitivno novico. Ponovno sodelujemo z mladimi, z novimi krvodajalci in s tem mislimo na prihodnost preskrbe s krvjo v Republiki Sloveniji, saj bomo na ta način tudi čez 10 let zagotovili nemoteno  preskrbo s krvjo v naši državi. To je zelo pomembno področje našega dela in zato se izrecno zahvaljujemo neposrednemu organizatorju Študentskemu svetu Univerze v Mariboru in glavnemu organizatorju Rdečemu križu Slovenije. Na tem področju vsi združimo moči, neprestano sodelujemo, se dogovarjamo in poskušamo najti rešitve.«

Organizatorji pozivajo, da v kolikor kdorkoli ni mogel sodelovati v marčevski akciji, ga vabijo, da se jim pridruži vsak torek in četrtek na Centru za Transfuzijsko medicino UKC Maribor, kjer lahko daruje kri. Prav tako vas vabijo, da se jim pridružite tudi na prihodnji krvodajalski akciji Študentskega sveta UM, ki bo potekala letos  18. in 19. novembra 2024.

Vse fotografije si lahko ogledate na naši Facebook strani.