Osmi marec je mednarodni dan žena, ki ga obeležujemo po vsem svetu kot dan, posvečen enakosti spolov in priznanju prispevkov žensk k družbi. Dan žena ima bogato zgodovino, ki sega več kot sto let nazaj. 

Začetki dneva žena segajo v začetek 20. stoletja, ko so se ženske začele boriti za svoje pravice, vključno s pravico do glasovanja, boljših delovnih pogojev in enakih plačil. V Združenih državah Amerike so se ženske borile za pravice že od leta 1848, ko so organizirale prvo konvencijo za ženske pravice v Seneca Fallsu. V Evropi so se ženske začele bolj organizirati v začetku 20. stoletja, ko so se pridružile delavskim sindikatom in socialdemokratskim strankam. 

Mednarodni dan žena se je prvič uradno praznoval leta 1911, ko so ga obeležili v Avstriji, Danski, Nemčiji in Švici. Leta 1975 ga je Generalna skupščina Združenih narodov uradno priznala in razglasila kot mednarodni dan žensk. Od takrat je dan žena postal priložnost za spodbujanje enakopravnosti spolov in poudarjanje vloge žensk v družbi. 

Ob dnevu žena se običajno pošiljajo voščila, ki ženskam izkazujejo spoštovanje in hvaležnost za njihove prispevke k družbi. Voščila so namenjena vsem ženskam – vašim prijateljicam, sodelavkam, mamicam, babicam, trgovkam, zdravnicam in vsem drugim pomembnim ženskam v vašem življenju. Prav tako pa je pomembno, da se ob dnevu žena zavemo, da so ženske pomemben del družbe in da je pomembno spodbujati enakopravnost med spoloma. 

Poleg tega je pomembno poudariti vlogo žensk v znanosti. Kljub temu da so se ženske v znanosti soočale s številnimi ovirami, so bile uspešne v številnih področjih, kot so medicina, fizika, kemija, matematika in biologija. Ena najbolj znanih znanstvenic je Marie Curie, ki je prejela Nobelovo nagrado za fiziko leta 1903 in za kemijo leta 1911. Bila je prva ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado, in še vedno ostaja ena najbolj znanih znanstvenic v zgodovini. 

Ženske so izjemno pomembne v našem življenju iz večih razlogov. Igrajo namreč ključno vlogo pri ustvarjanju in oblikovanju družbe, s svojimi prispevki na različnih področjih pa so ključne za napredek in razvoj družbe. Poleg tega so ženske pogosto v ospredju pri boju za enakost, socialno pravičnost in varstvo okolja. 

Vsekakor bi si bilo težko predstavljati svet brez prispevka in prisotnosti žensk. Vsaka ženska ima edinstveno vrednost in prispeva k bogatemu in raznolikemu svetu, v katerem živimo, zato jim vsak dan, še posebej pa na današnji dan, izrazimo svojo hvaležnost in jih presenetimo s kakšno pozornostjo.  


Uporabljeni viri: 

United Nations Women. “International Women’s Day.” United Nations Women, https://www.unwomen.org/en/news/in-focus/international-womens-day

History. “International Women’s Day.” History, https://www.history.com/topics/holidays/international-womens-day-1

The Guardian. “International Women’s Day 2022: what is it and why is it important?” The Guardian, https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2022/mar/07/international-womens-day-what-is-it-and-why-is-it-important

Forbes. “Why Women Are Important in Our Life.” Forbes, https://www.forbes.com/sites/brianrashid/2017/10/17/why-women-are-important-in-our-life/?sh=1d66b5c3f5a5

UNESCO. “Women in Science.” UNESCO, https://en.unesco.org/themes/women-science