Program Erasmus+ predstavlja ključni steber evropskega izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2021–2027. S svojimi različnimi področji delovanja, kot so izobraževanje, usposabljanje, mladina in šport, ta program pomembno prispeva k osebnemu in poklicnemu razvoju državljanov. Z visoko kakovostnim izobraževanjem, vključujočim usposabljanjem ter priložnostnim učenjem omogoča pridobivanje kvalifikacij in spretnosti, ki so ključne za uspeh v demokratični družbi, medkulturno razumevanje ter uspešen prehod na trg dela. 

Program Erasmus+ se je izkazal za izjemno uspešnega v preteklem obdobju 2014–2020, zato se zdaj nadaljujejo prizadevanja za še večje povečanje priložnosti za udeležence in organizacije. Poudarek je na kvalitativnem učinku, ki prispeva k bolj vključujočim, povezanim, zelenim in digitalno pismenim družbam. Zlasti v dinamično spreminjajoči se družbi, ki postaja vse bolj mobilna, večkulturna in digitalna, je pomembno, da imajo evropski državljani ustrezne kompetence in znanja. Program Erasmus+ spodbuja študij, učenje ali delo v tujini kot standard, medtem ko znanje dveh jezikov postavlja za normo. S tem prispeva k uresničevanju ciljev evropskega izobraževalnega prostora, akcijskega načrta za digitalno izobraževanje za obdobje 2021–2027, evropske strategije za mlade ter delovnega načrta Evropske unije za šport. 

Pandemija COVID-19 je še dodatno poudarila pomen dostopa do izobraževanja za vse. Program Erasmus+ se v okviru procesa okrevanja zavzema za še večjo vključujočost, s ciljem podpore osebnemu, družbeno-izobraževalnemu in poklicnemu razvoju ljudi v Evropi in izven nje, pri čemer ne sme nihče ostati zapostavljen. 

Študentska mobilnost 

Ena izmed najpomembnejših komponent programa Erasmus+ je študentska mobilnost, ki omogoča študentom opravljanje dela svojih študijskih obveznosti na partnerskih institucijah v tujini. To lahko vključuje pripravo diplomskih, magistrskih ali doktorskih nalog, izključujoč pa raziskovalno delo, ki ni neposredna študijska obveznost. Partnerske institucije v tujini so tiste institucije iz programskih držav, s katerimi je podpisan Medinstitucionalni sporazum programa Erasmus+ o izmenjavi študentov za ustrezno študijsko področje. Programske države vključujejo članice Evropske unije, Islandijo, Liechtenstein, Norveško, Turčijo, Severno Makedonijo in Srbijo. Študij na partnerski instituciji v tujini traja najmanj 2 meseca in največ 12 mesecev. 

Vsak študent ima v okviru programa Erasmus+ možnost koristiti mobilnost do skupno 12 mesecev na vsaki stopnji študija, pri čemer se lahko udeleži študija in/ali praktičnega usposabljanja večkrat. Študent enovitega študijskega programa ima možnost v času študija pridobiti finančno dotacijo za skupaj 24 mesecev izmenjave. Ta pravila veljajo tudi za obdobje mobilnosti, v katerem se je študent udeležil brez Erasmus dotacije (t.i. »zero grant« študent).  

Pogoji za študentske izmenjave v okviru programa Erasmus+ 

Študenti, ki želijo sodelovati v študentskih izmenjavah v tujini z podporo programa Erasmus+, morajo biti vpisani v visokošolski študijski program, ki se zaključi z diplomo ali drugo terciarno kvalifikacijo. Študenti prve stopnje ali cikla se lahko udeležijo izmenjav šele v drugem letu študija. Izmenjava v tujini mora biti del vpisanega študijskega programa študenta in prispevati k njegovemu študiju ter osebnemu razvoju. Poleg splošnih pogojev lahko matična fakulteta določi dodatne kriterije za izbiro kandidatov na razpisana mesta na partnerskih institucijah. Pomembno je, da so vsi pogoji postopka izbora transparentni, dokumentirani in dostopni vsem zainteresiranim že med prijavnim postopkom. 

Sporazumi med ustanovami 

Ustanova pošiljateljica in ustanova gostiteljica morata imeti sklenjen sporazum med seboj, ki omogoča zaprositi za podporo programa Erasmus+. Obe ustanovi morata biti nosilki listine Erasmus+ za terciarno izobraževanje, če sta v državah programa Erasmus+. Ustanove v partnerskih državah pa se zavežejo načelom listine s podpisom sporazuma med ustanovami. 

Akademsko priznavanje 

Pred izmenjavo za namen študija v tujini je potrebno: 

  • Podpisati študijski sporazum med študentom, ustanovo pošiljateljico in ustanovo gostiteljico, ki določa pravice, dolžnosti in priznavanje uspešno opravljenih dejavnosti na izmenjavi. 
  • Študent prejme študentsko listino Erasmus+, ki pojasnjuje njegove pravice in obveznosti med izmenjavo. 

Po koncu izmenjave za namen študija v tujini je potrebno: 

  • Ustanova gostiteljica izda študentu in ustanovi pošiljateljici prepis ocen, ki potrjuje zaključek študijskega programa ter priznanje doseženih učnih rezultatov. 
  • Ustanova pošiljateljica prizna kreditne točke, kot je bilo dogovorjeno v študijskem sporazumu pred izmenjavo, brez dodatnih zahtev. 

Finančna podpora 

Nepovratna sredstva programa Erasmus+ so namenjena kritju stroškov potovanja in bivanja v tujini. Višina nepovratnih sredstev je odvisna od razlike v življenjskih stroških med domačo in namembno državo ter drugih dejavnikov. Dodatna finančna podpora je na voljo za študente, ki odhajajo na delovno prakso v tujino, ter za študente iz depriviligiranega okolja ali iz oddaljenih držav in regij programa Erasmus+. 

Pri izmenjavah med državami programa Erasmus+ podpiše sporazum o nepovratnih sredstvih študentova ustanova pošiljateljica. Pri izmenjavah med državo programa in partnersko državo sporazum o nepovratnih sredstvih podpiše ustanova v državi programa. Nato se ustanovi pošiljateljici in gostiteljici odločita, katera bo izplačevala podporo. Študentom Erasmus+ ni treba plačati stroškov šolnine, registracije, izpitov in dostopa do laboratorija ali knjižnice na ustanovi gostiteljici. Lahko pa bodo morda morali plačati manjše prispevke, na primer za zavarovanje ali članarino študentske zveze. Študenti so lahko upravičeni tudi do dodatne podpore in štipendije svoje ustanove, državnega organa ali drugega vira. 

Program Erasmus+ predstavlja neprecenljivo priložnost za študente, ki si želijo obogatiti svoje študijsko izkušnjo in razširiti svoje obzorje v mednarodnem okolju. Študentske izmenjave v tujini ne le prispevajo k akademskemu znanju, temveč tudi k osebnemu razvoju in medkulturnemu razumevanju. S podporo programa Erasmus+ študentje pridobijo dragocene izkušnje, ki jim lahko pomagajo pri njihovi prihodnji karieri in življenjski poti. Zato ne odlašajte in se pridružite številnim študentom, ki so že izkoristili to izjemno priložnost za rast in učenje v mednarodnem okolju.  

Za več informacij o programu Erasmus+ za študente na Univerzi v Mariboru klikni tukaj. Za splošne informacije o programu Erasmus+ v Evropi sledi naslednji povezavi

___________________________________________________________________________________ 

Uporabljeni viri: