Želite en dan preživeti z vpogledom v delovanje Organizacije združenih narodov (OZN) na Dunaju? Shadowing programme študentom omogoča, da en delovni dan spremljajo delo zaposlenega pri OZN in tako pridobijo vpogled v mednarodni svet Dunajskega mednarodnega centra (Vienna International Centre). Zaradi razmer v zvezi s Covid-19 bo Shadowing programme letos izveden v virtualni obliki.

Kako si osebje OZN prizadeva za napredek pri globalnem razoroževanju ali kako se borijo proti drogam, trgovini z ljudmi in organiziranemu kriminalu? Kako je osebje OZN vključeno v zaščito beguncev ali miroljubno rabo vesolja? Kako potekajo tiskovne in informacijske aktivnosti OZN? Bi morda radi vedeli več o tem, kako poteka simultano prevajanje konferenc v vseh šest uradnih jezikov OZN ali kako urediti in tiskati dokumente z več kot tisoč stranmi?

Organizatorji k sodelovanju vabijo podiplomske študente iz Avstrije, Madžarske, Slovaške in Slovenije.

O programu

Shadowing programme podiplomskim študentom, ki jih zanima delovanje OZN, omogoča, da se udeležijo enournega virtualnega srečanja z zaposlenim pri OZN, virtualnega vodenega ogleda Dunajskega mednarodnega centra ter virtualne karierne delavnice. Program organizira Informacijska služba ZN (United Nations Information Service, UNIS) na Dunaju v sodelovanju z agencijami in organizacijami ZN s sedežem na Dunaju. Cilj programa je obeležiti dan ZN (24. oktober) in 75-letnico ZN. V Sloveniji razpis poteka v organizaciji Društva za Združene narode za Slovenijo.

Zaposleni pri različnih Dunajskih organizacijah, ki se pridružujejo Shadowing programme 2020, bodo med drugim iz naslednjih organizacij:

O Združenih narodih na Dunaju

Dunajski mednarodni center je četrti generalni sedež OZN za New Yorkom, Ženevo in Nairobijem. Od odprtja 23. avgusta 1979 je le-ta postal sedež številnih organizacij v sistemu OZN. Več kot 4.000 zaposlenih iz več kot 125 držav je zaposlenih pri 16 mednarodnih organizacijah in enotah ZN na Dunaju.

Kdo se lahko prijavi?

Za sodelovanje v programu se lahko prijavijo podiplomski študenti katerega koli univerzitetnega programa, stari do vključno 29 let, ki imajo slovensko državljanstvo.

V Sloveniji bo za sodelovanje v programu izbrano šest (6) kandidatov. Organizatorja bosta pri izbiri kandidatov upoštevala uravnoteženost spolov in izbrala kandidate z različnih področij študija ter različnih krajev.

Lokacija in čas izvajanja programa

Program se bo izvajal v virtualni obliki en dan med 24. oktobrom in 24. novembrom 2020 na Dunajskem mednarodnem centru oziroma Uradu ZN na Dunaju.

Izbrani kandidati morajo biti časovno prilagodljivi v času izvajanja programa, saj bo točen datum izvedbe določen naknadno glede na razpoložljivost zaposlenih pri OZN, ki sodelujejo v programu.

Jezik

Celoten program bo potekal v angleškem jeziku.

Prijava

Če želite sodelovati v programu, se do 21. avgusta 2020 prijavite prek elektronske pošte info@unaslovenia.org. Za prijavo pošljite naslednje informacije:

  • ime in priimek;
  • državljanstvo;
  • mobilno telefonsko številko;
  • e-poštni naslov;
  • smer študija;
  • univerza;
  • naziv organizacije, delo katere želite opazovati – navedite 1. in 2. izbiro;
  • motivacijo za sodelovanje v »Shadowing Programme« (do 100 besed v
    angleškem jeziku).

Stroški

Brez stroškov.

Zaključek razpisa

Sodelujoči bodo o izboru obveščeni predvidoma v začetku oktobra 2020.

Nadaljnje informacije

Za nadaljnje informacije se obrnite na Društvo za Združene narode za Slovenijo (info@unaslovenia.org ali tel. št. 040 569 001).

Priloga

Razpisna-dokumentacija-Shadowing 2020

Vir: poznavalec.si