Študente in študentke, ki prihajajo iz držav na rdečem seznamu, obveščamo, da morajo po vstopu v Slovenijo v obvezno 14-dnevno karanteno. V času karantene ni dovoljeno zapuščati bivališča, niti za opravljanje izpitov, zato predlagamo, da temu prilagodite prihod v Slovenijo. Svetujemo, da sproti spremljate seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev​.

Predlagamo, da dnevno spremljate novice na spletnih straneh NIJZ.

Navodila za prehajanje meje se spreminjajo glede na aktualno epidemiološko sliko v Sloveniji in tujini. Svetujemo vam, da pred prehodom meje preverite zadnje informacije na spletnih straneh pristojnih služb.


Ob izvajanju karanetene je potrebno upoštevati priporočila za nastanitvene objekte za namene karantene.

Slovenija opredeljuje države / regije v tri kategorije, glede na število potrjenih primerov SARS-CoV-2019 v tej državi v zadnjih dveh tednih

  • RDEČE: 40 primerov in več / 100.000 prebivalcev;
  • RUMENE: države, ki niso niti rdeče, niti zelene; 
  • ZELENE: 10 primerov in manj / 100.000 prebivalcev. 

Vsi, ki prihajajo iz rdečih držav oziroma regij, morajo ob prihodu v Slovenijo v karanteno za dva tedna. Odločbo prejmejo na mejnem prehodu, kjer morajo navesti tudi naslov, kjer bodo preživljali karanteno.
Karantena je obvezna tudi za osebe iz rumenih držav / regij, vendar pa so v tem primeru študenti izjema in v kolikor dokažejo, da prihajajo na študij, jim ni potrebno v karanteno. 

Državljani Slovenije ne glede na bivališče in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic EU ali schengenskega območja, lahko v Slovenijo vstopijo brez karantene, če predložijo dokazilo, da ne prihajajo iz držav na rdečem seznamu. 

Za osebe iz zelenih držav / regij ni omejitev pri prehajanju meja. 

PREŽIVLJANJE KARANTENE ZA TUJE ŠTUDENTE

Študente naprošamo, da načrtujejo pravočasni prihod v Slovenijo na način, da bodo zaključili karanteno do začetka študijskega leta (1.10.2020).