V današnjem članku ti bomo predstavili tri najbolj uporabne tehnike za aktivno spodbujanje možganov in testiranje tvojega spomina, ki bodo pripeljale do boljših študijskih rezultatov.

  1. UPORABA SPOMINSKIH KARTIC – ideja te tehnike je preprosta. Na sprednjo stran kartice zapišeš temo ali vprašanje, na zadnjo stran pa odgovor, ki se ga želiš naučiti. Pomagaš si lahko tudi s spletnimi aplikacijami, ki imajo enako funkcijo.
  2. ZAPISKE SI NAREDI Z ZAPRTO KNJIGO – pri tej tehniki si med branjem poglavja ne izpisuješ stvari, posvetiš se branju in študiranju informacij, ki jih prebereš.  Ko končaš poglavje, zapri svoje gradivo in pripravi izpiske (pa naj bodo to klasični izpiski ali pa miselni vzorci). To bo prisililo možgane, da bodo aktivno priklicali iz spomina podatke, ki so jih pravkar sprejeli. Po tem, na hitro pregledamo gradivo in dopolnimo tisto, kar smo morda pozabili.
  3. CORNELLOVA METODA – temelji na postavljanju vprašanj. Tako ob prebiranju poglavja namesto zapiskov, zapisuješ vprašanja na katera kasneje, brez knjige tudi odgovoriš. Lahko pa to tehniko uporabiš tudi za ustvarjanje zapiskov med predavanji. S tem moramo spodbuditi kognitivno razmišljanje in damo svojim možganom malce vetra.

Nam je najljubša Cornelova metoda, saj nam da tisto zadoščenje, da med branjem poglavja še zmerom zapisujemo. Vendar pa lahko svoje študijske rezultate še izboljšaš v kolikor uvedeš t.i. »ponavljanje skozi čas«. To pomeni, da namesto, da ponoviš eno stvar desetkrat vsak dan, jo ponoviš zgolj enkrat dnevno vendar skozi daljše časovno obdobje. Več o tem smo pisali v včerajšnjem članku.