Študentje Univerze v Mariboru smo se znova poslovili od predavalnic in smo se že bolj ali manj uspešno preselili v varno zavetje domačih sob. Študij na daljavo nekaterim ustreza, drugim pa predstavlja nočno moro. Ne glede na to v katero skupino spadaš, ti predstavljamo nekaj nasvetov, ki bi ti utegnili pomagati.

MIZA NAJ BO MIZA

Skušnjava študija v postelji, je ena izmed tistih, ki se ji težko upremo. Dneve zlahka preživimo v pižami, neurejeni in odsotni. Ravno zaradi tega je zelo pomembna dnevna rutina in urejen prostor, ki bo namenjen samo študiju in delu. V kolikor si lahko, si doma uredite prostor, ki bo namenjen samo študiju. Pred začetkom predavanj poskrbite, da boste pri roki imeli vse kar potrebujete – računalnik, polnilec, kulice in bloke ter drugo potrebno gradivo. Če lahko, se na tem prostoru zadržujte samo kadar opravljate stvari povezane s študijem. Tako bo tudi glava vedela, kdaj je čas za delo in kdaj za sprostitev.

POSTAVI SI CILJE

Pred nami so jesenski meseci, ki znajo biti že sami po sebi turobni. Kaj hitro se lahko en sam dan, zaradi njegove enakosti, razvleče čez cel teden ali celo čez cel mesec. Da bi dneve naredili raznolike, si lahko vsak dan zadamo vsaj en cilj, ki ga želimo izpolniti. Cilj naj bo tak, da bo predstavljal vrhunec našega dneva. Po tem si bomo dan zapomnili, prav tako pa bomo postavili jasna opravila, ki jih bomo tekom dneva opravili.

Za cilj lahko izbiramo med nečim, kar nam je prijetno (na primer: ogled novega dela najljubše serije, branje knjige, telovadba ali pa morda druženje z družino), lahko pa je tudi tisto kar moramo postoriti, pa smo se nalogi že nekaj časa izogibali (na primer pisanje dispozicij, seminarske naloge ali pa udeležba vseh predavanj).

Cilj si na začetku dneva napišemo na listič, ki ga postavimo na vidno mesto. Tako bomo dobili občutek, da je vsak dan malce drugačen in izkoriščen.

USTAVIMO DISTRAKCIJE

Če nas je v predavalnici vsaj malce sram, ko kaj prišepnemo sosedu ali pa odpremo Instagram in naslednje pol ure preslišimo vsako profesorjevo besedo, pa tega v zasebnosti našega doma več ni. Zavedamo se kako težko je take navade odpraviti. V tem niste sami. Strokovnjaki so podprli trditev, da bo navada zmerom nadvladala, tudi še tako zelo močno, voljo. Naš predlog je, da si na telefon namestiš katero izmed aplikacij, ki onemogoča uporabo telefona za določeno časovno obdobje (nam je še posebej pri srcu tista pri kateri sadimo drevesa). Prav tako pa si lahko izklopiš obvestila, ki jih pošiljajo posamezne aplikacije. Sej res ne rabiš opomnika za vsak dogodek, ki bo odpovedan, kajne?

OHRANI STIKE

Študij na daljavo prinaša predvsem odhod študentov iz Maribora. Današnja tehnologija nam ponuja ogromno možnosti, da ohranimo stike s prijatelji iz drugih, morda rdečih regij. Izkoristi programsko opremo, ki nam jo ponuja Univerza in organiziraj filmski večer za prijatelje preko MS Teams (z uporabo opcije deljenja zaslona, naj eden predvaja film, uživali pa boste vsi). Ne pozabi na kokice in klepet!