Pomodoro tehnika je verjetno najlažja tehnika za dvig produktivnosti, ki jo lahko uporabi vsak. Ne rabiš nekega predznanja ali naprednih aplikacij, zadosti je le navaden timer na telefonu, računalniku, pametni uri.

Pomodoro tehnika sega nazaj v pozna 1980-ta leta. Iznašel jo je študent Francesco Cirillo, ki je imel težave s koncentracijo in ni uspel dokončati svojih obveznosti, povezanih s faksom. Na začetku si je zadal cilj, da se bo 10 minut trdno učil, brez vsakršne motnje. Nad izidom je bil navdušen in je šel korak dlje. Poiskal je timer in v kuhinji naletel na kuhinjski timer v obliki paradižnika, ki se italijanščini imenuje pomodoro. Tako se je rodila pomodoro tehnika.

Pomodoro tehnika je znana predvsem po svoji preprostosti. V bistvu gre za pet korakov:

  1. Izberi neko opravilo;
  2. Nastavi timer (“pomodoro”) za 25 minut;
  3. Delaj na opravilu, dokler timer ne preteče;
  4. Naredi kratki 5-minutni odmor;
  5. Na vsake štiri “pomodore” naredi daljšo 15- do 20-minutno pavzo.

Izbrano opravilo mora trajati vsaj 25 minut. Če gre za manjša opravila, jih združimo v en “pomodoro”. Če opravilo ni opravljeno v štirih “pomodorih”, je preveliko ali z drugimi besedami, prevelik zalogaj. V tem primeru moramo opravilo razdeliti na več manjših podopravil.

Mnogi se mogoče vprašate, zakaj. Včasih se je težko spraviti zraven in se lotiti dela, vendar če je to le za 25 minut je lažje začeti. Ampak, če po dveh ali štirih “pomodorih” opravilo ni končano, odkljukano v to-do listi, izgubiš voljo. Mnogo boljši občutek je videti tisto opravilo črtano s seznama ali odkljukano s to-do liste, poleg tega pa to gradi dodaten momentum za nadaljnje delo.

Ali se vedno moram ustaviti pri 25 minutah? Kaj če sem v elementu in želim nadaljevati delo?

  • Tisti, ki se še niso spoznali s to metodo ali imajo težave s koncentracijo in dokončanjem obveznosti, naj se ustavijo po 25 minutah in vzamejo 5-minutni odmor.
  • Ostali, ki so “pomodoro” večkrat uspešno uporabljali v preteklosti, lahko nadaljujejo delo po 25 minutah.

Prva skupina s takim pristopom zgradi trajnostno navado začenjanja in končevanja. V nasprotnem primeru preidejo nazaj k starim navadam in odlašanju z delom. Ko enkrat metodo obvladamo, lahko timer prilagajamo, kot nam ustreza.

Študije pravijo, da smo najbolj pozorni in skoncentrirani pri delu v časovnih intervalih od 20 do 45 minut, vendar to je spet odvisno od vsakega posameznika. Ko je težko začeti z delom, priporočam, da ostanete pri privzetih 25/5. Ko pa je volja pa lahko teh 25 minut raztegnete tudi do 1 ure, temu ustrezno so prilagojeni tudi odmori.

Zakaj so med delom potrebne pavze?

Študija objavljena v reviji Cognition pravi, da kratki odmori/pavze med delom na eni obveznosti pomagajo ohranjati pozornost. Alejandro Lleras, vodja študije, pravi, da kratki miselni odmori pomagajo ostati osredotočen na nalogo.

V kratkem 5-minutnem odmoru lahko beremo knjigo, članek v reviji ali na internetu, naredimo kake raztezne vaje, kakšno enostavno vajo za moč ali kondicijo, “power nap”, odpišemo kolegom ali kaj podobnega.

Daljša pavza naj bo prilagojena temu, kako “trdno” se učimo.

Kdaj bodo vidni rezultati pomodoro tehnike?

Pomodoro tehnika bo svoje prednosti in rezultate začela kazati po enem do treh tednih:

  • več fokusa in koncentracije,
  • manj stresa,
  • boljše upravljanje z motnjami, ki prekinjajo 25 minut dela,
  • vzdrževanje visokih nivojev motivacije,
  • krepitev odločnosti, da bi nekaj dosegli,
  • boljše zavedanje o času, potrebnem za dokončanje stvari.

Katero pomodoro timer aplikacijo izbrati?

Pomodoro Timer-je najdete povsod: v Microsoft Store, App Store in Goggle Play, na spletu. Izberite si tistega, ki vam najbolj ustreza ali pa se poigrajte z večimi, dokler ne najdete ta pravega. Poleg aplikacij pa obstaja na Youtubu še na tisoče Pomodoro Study with Me videov z različnimi zvrstmi glasbe in različnimi dolžinami “pomodorov”.

In še nasvet za konec: Uporabljajte pomodoro tehniko, vendar se ne “navadite na Pomodoro timer!”

Članek pripravil: Dominik Majcen