22. in 23. novembra 2021 bodo ponovno potekale sedaj že dobro poznane študentske krvodajalske akcije na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru, ki jih organizira Študentski svet Univerze v Mariboru v sodelovanju z Območnim združenjem rdečega križa Maribor, Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor in projektom Epruvetka, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor.

Za odvzem krvi se je potrebno predhodno naročiti po telefonu: 041 320 796 ali 02 321 22 71. Naročite se lahko vsak delovni dan do 15. ure.

Verjetno se nam pred samim darovanjem porajajo mnoga vprašanja, še posebej, če se s tem do sedaj nismo srečali. V naslednjih vrsticah si lahko preberete nekaj dejstev in napotkov pri darovanju krvi.

Pomembno je poudariti, da je darovanje krvi popolnoma anonimno, prostovoljno, brezplačno, vendar junaško dejanje, ki lahko reši mnoga življenja. Po celotnem postopku izpolnjevanja obrazcev, obiska laboratorija in pogovora z zdravnikom, sam odvzem krvi traja le 5-10 minut, po tem pa darovalec dobi malico, poleg tega pa mu pripada prost dan, da se lahko spočije in okrepi po svojem junaškem dejanju.

Verjetno je splošno znano, da se darovana kri daje bolnikom ob operacijah, vendar pa se poleg tega uporablja tudi pri hudo slabokrvnih pacientih, bolnikih z motnjami strjevanja krvi ali pa, če oseba potrebuje transfuzijo zaradi kakšnih avtoimunih bolezni, levkemije ipd. Eno izmed zanimivih dejstev darovanja krvi je, da EN sam darovalec z enim darovanjem lahko reši TRI življenja hkrati, saj naša kri po darovanju gre v predelavo, kjer se jo loči na 3 komponente. Vsaka izmed komponent pa se uporabi pri določenem tipu od zgoraj naštetih prejemnikov transfuzij krvi.

Poleg stalnih omejitev za krvodajalce glede starosti (18-65 let), teže (več kot 50 kg), krvnega tlaka (100/60-180/100), pa današnji časi zahtevajo sedaj že dobro poznane dodatne ukrepe v povezavi z virusom COVID-19, ki naprošajo, da na samo darovanje prihajamo popolnoma zdravi (brez vročine, znakov prehlada ali kakršnih koli drugih simptomov). Za darovanje krvi se zmeraj odločimo le takrat, ko se dobro počutimo in smo zdravi, saj moramo imeti v mislih, da je prejemnik naše krvi bolna oseba, ki ima že zelo oslabljen imunski sistem in potrebuje transfuzijo zdrave krvi.

Darovanje je plemenito dejanje, v katerem se zrcali odnos vsakogar do lastnega življenja in življenja bližnjih, zato vas vabimo, da se udeležite novembrskih študentskih krvodajalskih akcij!

Krvodajalske akcije so humanitarne in imajo neprecenljiv pomen za vse ljudi. Ravno zato je pomembno, da se akcije udeležimo in tako kolektivno pokažemo dobrodelni duh oz. čut za sočloveka.

Dati delček sebe za življenje drugega je namreč najlepša gesta in izjemno častno dejanje, ki od vsakega posameznika zahteva malo, a pomeni pa veliko.