V ponedeljek, 22. novembra, in torek, 23. novembra, so v prostorih Medicinske fakultete Univerze v Mariboru potekale krvodajalske akcije, ki jih organizira Študentski svet Univerze v Mariboru, v sodelovanju z Območnim združenjem rdečega križa Maribor, Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor in projektom Epruvetka, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor.





Glavni organizator teh že dobro poznanih krvodajalskih akcij je Študentski svet Univerze v Mariboru. Odvzem krvi je izvajal Center za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, Epruvetka je skrbela za promocijo darovanja krvotvornih matičnih celic, Rdeči križ pa je krvodajalcem omogočal, da se vpišejo na seznam darovanja organov in tkiv po smrti.



V ponedeljek se je krvodajalske akcije udeležilo 33 krvodajalcev, v torek pa 47, kar je glede na trenutni položaj res izjemno.



Krvodajalskih akcij se redno udeležujem, saj se zavedam pomena darovanja krvi. Vsak posameznik lahko z zelo malo truda naredi ogromno dobro delo in celo reši življenje

je povedala študentka s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.


Organizatorka letošnje krvodajalske akcije, študentka medicine Anja Ftičar, pa je povedala: “Letos sem prevzela organizacijo študentskih krvodajalskih akcij pod okriljem Študentskega sveta UM. Študiram medicino in sem že od prvega letnika članica organizacijske ekipe našega projekta Epruvetka, ki deluje znotraj DŠMM. Projekt se med drugim ukvarja tudi s promocijo krvodajalstva in seznanjanja mladih o tej tematiki, tako da mi sama tematika ni tuja, letos pa sem dobila priložnost stopiti v samo osrčje organizacije krvodajalskih akcij in si ustvariti nov pogled. Sodelovala sem tako s projektom Epruvetka kot tudi s Centrom za transfuzijsko medicino UKC MB in Območnim združenjem rdečega križa MB. V sami organizaciji sem zelo uživala, kajti to je področje, ki bo za moj poklic izrednega pomena, hkrati pa se mi zdi zelo pomembno, da mlade seznanimo s pomembnostjo krvodajalstva, jim povemo, da to ni stvar, ki se je morajo izogibati in bati, temveč da jim damo vedeti, da je darovanje krvi junaško dejanje, s katerim lahko rešimo mnoga življenja. Kljub trenutnim omejitvam, ki so nam marsikje predstavljale ovire, se je sam projekt izkazal za izredno uspešnega, kar se mi zdi zelo lepo, še posebej v časih, ki jih trenutno doživljamo, saj se je tukaj izkazal skupni duh vseh članov UM, tako študentov kot zaposlenih.”



Veseli smo, da se je, kljub trenutnim razmeram, našega projekta udeležilo tolikšno število krvodajalcev, zato se lahko pohvalimo, da je bil projekt tudi letos izpeljan odlično in ga bomo z veseljem organizirali tudi v prihodnje.