Svetovna zdravstvena organizacija je leta 1988 z namenom ozaveščanja,1. december razglasila za svetovni dan boja proti AIDS-u. Poslanstvo Študentskega sveta UM v okviru tega projekta je delovati v dobrobit študentov, zato je naš cilj, da s preventivnimi sporočili dosežemo boljše ozaveščanje o načinu preprečevanja okužb z virusom HIV, pomen odgovornega vedenja, prednosti varne in odgovorne spolnosti ter pomen testiranja in strpnosti.

Vsak od nas je najverjetneje že slišal za virus HIV in AIDS, vendar pa ti besedi nista sopomenki. V primeru, da virusa HIV primerno ne zdravimo, lahko ta v končni fazi povzroči bolezen AIDS. Naš imunski sistem nas varuje pred različnimi okužbami in tako ohranja naše zdravje. Celice našega imunskega sistema si lahko predstavljamo kot nekakšne majhne tovarne, ki so strokovno poimenovane »celice CD4« (podvrsta belih krvnih telesc), ki uravnavajo naš imunski sistem pri obrambi pred raznimi okužbami in virusi. Pri okužbi z virusom HIV se virus naseli v teh celicah in jih zlorabi, tako da te celice začnejo izdelovati kopije virusa. Virusne kopije nato okužijo in »zasužnjijo« zdrave celice CD4, ki jih je čez čas vse manj. HIV je torej virus, ki okuži in napade naš imunski sistem, ki tako vse bolj slabi. Ko oslabi do te mere, da nas ne more več varovati pred različnimi okužbami, zbolimo za boleznijo, ki se imenuje AIDS.

Torej če ste okuženi z virusom HIV, to še ne pomeni, da imate tudi bolezen AIDS, kajti AIDS je le ena od stopenj okužbe z virusom HIV – njena zadnja stopnja. Večkrat se pri ljudeh pojavijo zmotna mišljenja, da se okužba z virusom HIV lahko prenaša tudi z običajnimi vsakodnevnimi stiki, kot so poljubljanje, objemanje, rokovanje ali souporaba osebnih predmetov, hrane ali vode. Vendar pa to ne drži, saj se virus HIV lahko prenaša z izmenjavo telesnih tekočin z virusom HIV okuženih oseb, kot so kri, materino mleko, seme ali predsemenska tekočina, rektalne tekočine in/ali izcedek iz nožnice. Do prenosa okužbe z virusom HIV ne more priti niti preko zraka ali vode, preko raznih pikov žuželk, sline ali znoja ter skozi zdravo, nepoškodovano kožo.[1] Trenutno na svetu še ne obstaja cepivo, ki bi preprečilo okužbo z virusom HIV ali ozdravilo tiste, ki ga imajo. Vendar pa si znanstveniki vse bolj prizadevajo za razvoj le-tega.

Kakšno pa je stanje okužb z virusom HIV in boleznijo AIDS v Sloveniji? Glede na četrtletno poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za obdobje od 1. julija do 30. septembra 2020, so na NIJZ v tem obdobju prejeli 8 prijav novih diagnoz okužbe z virusom HIV. Kot navajajo v poročilu, je bilo v obdobju zadnjih osem četrtletij (od 1. oktobra 2018 do 30. septembra 2020), skupno prijavljenih kar 82 primerov.[2]



AIDS NE IZBIRA, TI LAHKO!



[1] Povzeto po: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hiv-aids.
[2] Povzeto po: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/hiv_3cet2020.pdf.