Koronavirus. SARS-CoV-2. COVID-19. Danes te tri besede srečujemo na dnevni bazi in zadevajo čisto vsakega izmed nas. V povezavi z njimi je potrebno tudi študentom upoštevati določene ukrepe, ki veljajo za zajezitev širjenja okužb. Slednji se redno prilagajajo glede na epidemiološki položaj v državi, zato je potrebno redno spremljanje navodil za nadaljevanje.

Prisotnost novega koronavirusa pomeni, da moramo biti pri vsakodnevnih opravilih in dejavnostih še posebej previdni, da se ne bi okužili ali nevede prenesli okužbe na ljudi v svoji okolici. Pomembno je, da se strogo zaščitimo (nosimo masko, skrbimo za higieno rok in kašlja, vzdržujemo varnostno razdaljo) in ob slabem počutju ostanemo doma.

V prostorih fakultete morajo vsi prisotni izpolnjevati PCT pogoj, ki mora biti skladen z veljavnimi predpisi:

PREBOLELOST – v obdobju 10-240 dni od začetka simptomov bolezni oziroma od pozitivnega rezultata testa PCR,
CEPLJENOST –skladno z veljavnimi predpisi mora biti cepljene izvedeno v predpisanem številu odmerkov in pretečenem času od delovanja,
TESTIRANJE – negativni test HAG ali negativni PCR test, ki ni starejši od števila dni, določenega z veljavnimi predpisi. Kot pogoj šteje tudi testiranje s testom HAG za samotestiranje.

Preverjanje PCT pogoja je na fakultetah izvedeno s strani za to odgovornih oseb na točkah za vstop v fakultete.

Ob vstopu v fakultetne prostore je obvezno razkuževanje rok z razkužilom. Pomembna in obvezna pa je tudi uporaba zaščitne maske pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma v prostorih vseh fakultet. Obvezna je uporaba maske tipa FFP2 ali kirurška.

TESTIRANJE S TESTI HAG ZA SAMOTESTIRANJE

Študenti, ki niso cepljeni in nimajo pogoja prebolelosti, morajo obvezno izvajati testiranje s testi HAG za samotestiranje za potrebe izvajanja vzgojno-izobraževalnega procesa. Testiranje se trenutno izvaja trikrat tedensko v enakih presledkih.

Študenti lahko v lekarni prevzamejo 15 testov HAG za samotestiranje na mesec. Ob prevzemu morajo le predložiti kartico zdravstvenega zavarovanja in potrdilo o vpisu. Tuji študenti, ki nimajo kartice zdravstvenega zavarovanja, predložijo potrdilo o šolanju in osebni dokument.

BREZPLAČNO HAG TESTIRANJE

Testiranje HAG je od 8. 11. 2021 brezplačno. Hitro testiranje proti COVID-19 je možno samo ob dokazilu osebnega dokumenta s fotografijo in kartico zdravstvenega zavarovanja. V Mariboru je testiranje možno v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor. Več o terminih testiranja si lahko preberete na njihovi spletni strani.

Korona virus prodrl je prodrl v vse pore naših življenj in okrnil naše »normalno« delovanje. Vsi želimo, da bi virus uspeli zajeziti in se vrniti nazaj v normalno življenje, vendar je to mogoče le ob doslednem upoštevanju predpisov. Več informacij si lahko preberete na povezavi.