V letu 1992 so Združeni narodi 3. december razglasili za mednarodni dan invalidov.

Invalidi so osebe, ki se srečujejo z različnimi oblikami oviranosti (težave pri gibanju, slabovidnost, slepota, naglušnost, gluhota, duševne motnje, kronične bolezni …).

Današnji dan je namenjen spodbujanju razumevanja problematike invalidnosti, pravic in dobrobiti invalidov.

Na Univerzi v Mariboru se v sodelovanju z Društvom študentov invalidov Slovenije trudimo, da bi zagotovili potrebne prilagoditve za uspešno vključevanje študentov invalidov v pedagoški proces. Želimo doseči, da bi se ne glede na invalidnost prav vsak študent Univerze v Mariboru počutil sprejetega s strani sovrstnikov in visokošolskih učiteljev in da bi se tisti, ki se srečujete s posebnimi okoliščinami ali obremenitvami, ki preprečujejo ali ovirajo vašo polno in učinkovito vključevanje ter sodelovanje v študijskem procesu, zavedali, da niste edini in sami. Zato še posebej spodbujamo študente vrstnike, da pomagajo pri ustvarjanju vključujočega okolja.

Kaj lahko sami storimo za bolj vključujoče okolje?

  • Gibalno ovirani ne potrebujejo nujno naše pomoči. Zato jim ne pomagajmo, brez da bi jih najprej vprašali.
  • Gluhe ali naglušne vprašajmo, kakšen način komunikacije jim najbolj ustreza. Nekateri lahko berejo iz ustnic, in zadostuje, če govorimo počasi in razločno, drugi pa raje uporabljajo znakovni jezik ali tehnologijo.
  • V komunikaciji s slepim ali slabovidnim se vedno najprej predstavimo in jim sporočimo, ko bomo odšli.
  • Ko se pogovarjamo z gibalno oviranimi, ki so npr. na invalidskem vozičku, se poskušajmo postaviti v višino njihovih oči.
  • Osebam s kognitivno oviranostjo in govornimi težavami omogočimo dovolj časa za komunikacijo in povratne informacije.
  • Delimo svoje študijske zapiske.