Bližamo se koncu semestra in s tem začetku izpitnega obdobja. Vsak od vas se verjetno strinja, da je izpitno obdobje čas velikega stresa, neprespanih noči in obilice dela. A z nekaj motivacije in veliko truda, se lahko vse obrestuje!

Pričenja se zimsko izpitno obdobje, ki letos traja od ponedeljka, 24. januarja 2022, pa vse do petka, 18. februarja 2022. To pomeni, da imaš kar 4 tedne časa, da urediš vse svoje študijske obveznosti.

Ker je ta čas za vse študente zelo naporen, smo zate pripravili nekaj nasvetov, kako ostati motiviran, saj lahko motivacija za učenje pomembno pozitivno vpliva na študentovo sposobnost in zavzetost pri učenju ter posledično tudi na njegove ocene. Motiviranemu študentu bo veliko lažje opraviti vsa potreba opravila, omogoča pa mu tudi bolj osredotočeno učenje ter veliko več koncentracije. Zelo pomembno je, da znamo motivirati samega sebe.

MOTIVACIJA ZA UČENJE

1. Zastavi si cilj

Cilji so ena izmed najboljših vrst motivacije, ki ti bodo pomagali pri osredotočenosti in opravljanju obveznosti. Cilji so lahko kratkoročni ali dolgoročni in naj se nanašajo na tvoje dosežke med izpitnim obdobjem.

2. Nagradi se

Ko si zastaviš cilj, si zraven določi še ustrezno nagrado, ki te bo spodbudila, da boš prišel do tega cilja in te opomnila, da tvoj trud prinaša pozitivno nagrado. Veliki dosežki naj prinašajo velike nagrade, mali pa manjše. Tako boš na izzive začel gledati kot na priložnost, da se nagradiš.

3. Preprosto začni

Vsi radi odlašamo z opravljanjem obveznosti in vse je bolj zanimivo, kot knjige in zapiski. Sam se moraš pripraviti do tega, da preprosto začneš, ne glede na vse.

4. Uči se sproti

Veliko nas je takih, ki z učenjem odlašamo do zadnje minute. To je eden izmed razlogov, zakaj imamo odpor do učenja, saj se prehitro nabere prevelika količina snovi in učenje hitro postane naporno in nezanimivo. Če redno spremljaš predavanja in vaje na fakulteti, si že opravil nekaj sprotnega dela. Če pa si vsak dan vzameš še 10 minut, da še enkrat pregledaš predelane vsebine, pa si že korak bližje.

Ko imamo določeno željo ali si postavimo nek cilj, smo najprej po navadi zelo motivirani. Velikokrat pa nas motivacija tudi rada zapusti in potruditi se moremo, da jo hitro pridobimo nazaj, saj le tako lahko dosežemo zastavljene cilje.

Študentski svet Univerze v Mariboru ti želi čimbolj uspešno izpitno obdobje ter veliko znanja pri opravljanju študijskih obveznosti!


Vir: https://motiviran.si/motivacija-za-ucenje/