V tem času, ko piha mrzel veter in so temperature zelo nizke, ni nič bolj prijetnega, kot pojesti toplo, doma narejeno juho! Priprava domače juhe ti ne vzame veliko časa in je super jed v hladnem mesecu februarju.

Za pripravo doma narejene juhe ne potrebuješ izkušenj v kuhinji ali obilice časa. Priprava juhe je lahko zelo preprosta in lahko nahrani veliko skupino ljudi brez veliko truda.

Obstaja veliko receptov, ki so preprosti in ne vzamejo veliko tvojega časa, hkrati pa lahko z njimi navdušiš prijatelje in družino in izgledaš kot mojster kuhinje!

Ker je februar eden izmed najbolj hladnih mesecev pri nas, je to popoln čas, da poskusiš narediti svojo domačo juho. Tudi ljudje, ki živijo na koncih sveta, kjer ni zime in mraza, si radi privoščijo doma narejeno juho. Najbolj znana tam je Gazpacho, to je hladna paradižnikova juha, ali pa juha iz kumaric. Torej dan doma narejene juhe lahko praznujemo vsi, iz vseh koncev sveta!

Ta dan lahko praznuješ na različne načine. Poskusiš lahko kakšen nov recept, povabiš družino in prijatelje in skupaj pripravite nekaj vrst domačih juh, poskusi narediti juho, ki ti je všeč v kakšni restavraciji ali pa preberi kakšno knjigo o vrstah in kuhanju juh.

Zate smo pripravili nekaj receptov za doma narejeno juho, ki so hitri in preprosti in jih lahko preizkusiš!

ZELENJAVNA JUHA

Sestavine:

  • 1 liter vode
  • 30-40 dag mešane jušne zelenjave (cvetača, korenček, grah, krompir…)
  • Poper v zrnu
  • Lovorjev list
  • Strok česna
  • Sol po okusu
  • Žlica vegete ali jušna kocka
  • 5 dag moke

Postopek:

  • V vodi kuhamo jušno zelenjavo, dodamo poper, lovorjev list, česen, po okusu solimo ter dodamo žlico vegete ali jušno kocko
  • Ko je zelenjava kuhana, naredimo svetlo prežganje (v ponev damo malo olja, segrejemo in dodamo moko, svetlo prepražimo in zalijemo z zajemalko juhe). Med vretjem juhe prežganje skozi cedilo spuščamo v juho in mešamo, da se ne naredijo mokaste kroglice.
  • Juho kuhamo še 5 minut, da se zgosti in jo postrežemo!

PARADIŽNIKOVA JUHA

Sestavine:

  • 1 manjša čebula
  • 1 paprika
  • 4 srednje veliki zreli paradižniki
  • Nekaj žlic kuhanega riža
  • Sol, poper, origano, bazilika
  • Olje
  • Juha iz kocke

Postopek:

  • Čebulo drobno sesekljamo in jo na olju prepražimo. Dodamo na manjše kocke narezano papriko in pražimo 3 minute. Dodamo na kocke narezan paradižnik in vse skupaj pražimo 5 minut. Začinimo in dolijemo juho iz kocke. Kuhamo 15 minut, nato pa s paličnim mešalnikom mešanico zmeljemo. Če je potrebno še začinimo, sicer pa v juho dodamo nekaj žlic kuhanega riža in postrežemo.
  • Riž lahko ponudimo tudi posebej, da si ga vsak servira sam. Juho lahko izboljšamo še s sladko ali kislo smetano, po želji.