Pozabi na avokado, bananin kruh je najbolj trendovsko živilo prejšnjega leta! Nutriocisti se radi pošalijo, da jabolko na dan odžene zdravnika stran, vendar bi lahko jabolko zamenjali tudi z banano. Banane so namreč odličen vir esencialnih aminokislin, kalija, vitamina C in poleg tega vsebujejo probiotike, ki koristno vplivajo na črevesno floro.

Zgodovina praznika

Izvor samega praznika še vedno ni znan. Banane so v Ameriko v 16. stoletju prinesli portugalski mornarji, ki so jih prinesli iz zahodne Afrike. Američani so tropski sadež dolgo časa obravnavali zgolj kot sadež in ne kot sestavino.

V 20. stoletju je banana hitro postala eden najbolj priljubljenih sadežev na trgu. V zelo kratkem času je postala glavna sestavina receptov za sladice. Prva kuharska knjiga, v kateri je omenjen bananin kruh, je bila Pillsburyjeva knjiga imanovana Uravnoteženi recepti iz 1933!

Zgodovinarji ugotavljajo, da si je recept izmislila iznajdljiva gospodinja, ki ni želela zavreči prezrelih banan. Kmalu za tem so kuharji recept izpopolnili, mu dodali pecilni prašek, ter kruh predstavili ljudem.

Začetki bananinega kruha

Prvi recept, ki je izšel, je vseboval bananino moko. To so izdelali po receptu iz Zahodne Indije – banano so narezali na trakove, jih posušili in jih nato zmleli v prah.

Kasneje so recept racionalizirali in bananino moko zamenjali za osnovno moko. Seveda pa bananina moka še danes velja za zdravo nadomestilo in je priporočena pri veganski prehrani.

Recept, ki ga poznamo danes je predložila gospa Dean v številki časopisa The Garden Island, 18. februarja 1918. Ta recept za bananin keks je še najbolj podoben današnjemu kruhu, ki ga poznamo.

Zakaj so banane tako zdrave?

Banane so zelo okusne in sladke že same po sebi, zato lahko v receptu za bananin kruh izpustimo sladkor. Zmanjšamo lahko tudi delež predelane moke, da ne bo prišlo do prevlade ogljikovih hidratov, ki lahko zasenčijo korist banan.

Velika vsebnost kalija – to je elektrolitski mineral, ki ga naše telo potrebuje za pravilno delovanje živčnega in mišičnega sistema.

Pomembna hranila – vsebuje veliko vitaminov in mineralov, ki so pomembni za naše telo, vključno z vitaminom B6 in C, magnezijem, bakrom …

Pomaga pri prebavi – lahko pomagajo uravnovesiti črevesju prijazne bakterije in ohranjati zdrav prebavni sistem.

So nizkokalorične – čeprav vsebujejo precej ogljikovih hidratov in škroba, so zelo nizko kalorične. Z eno banano zaužijemo manj kot 100 kalorij, zato so odlično živilo za prigirzek. Pomagajo tudi pri zmanjševanju apetita in hujšanju.

Zakaj bi sploh pekli bananin kruh?

Zato ker je zelo enostavna priprava in lahko porabiš tudi tiste rjave banane, za katere si mislil, da sodijo v smetnjak. Bananinemu kruhu lahko dodaš dodatke, kot so čokolada, ovseni kosmiči, ananas … Spodaj ti prilagam čisto preprost recept, ki si lahko po želji spremeniš in dodaš sestavine, ki so ti pri srcu.

SESTAVINE:

  • 3 zrele banane
  • 1 jajce
  • 50 g masla
  • 240 g pirine moke (po želji tudi kokosova, pšenična,…)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 2 žlički medu

POSTOPKEK:

  1. Pečico segrej na 175°C.
  2. V posodi dobro zmečkaj banane, dodaj jim maslo, jajce in med. Vse dobro premešaj.
  3. Mokrim sestavinam dodaj vse suhe sestavine in mešaj dokler ne dobiš gladke zmesi.
  4. Zmes zlij v peka čin peči 50 – 60 min.