Ko računalnik deluje počasi, se morda vprašate, kaj je vzrok za to. Vzrokov je lahko veliko in niso vsi povezani z vsebino trdega diska.

To je odličen začetek, vendar ne smemo pozabiti, da sta telo in um pri ljudeh povezana, kar velja tudi za računalnike. Nacionalni dan čiščenja računalnika nas opozarja, da moramo poskrbeti za celoten sistem, znotraj in zunaj, digitalno in fizično, zato se tega lotimo!

Elektronska sporočila, dokumente in fotografije običajno shranjujemo na trdi disk, čeprav jih lahko namesto nas shranijo drugi mediji. Datoteke in programi se začnejo kopičiti, zapolnjujejo pomnilnik in povzročajo zmedo pri pridobivanju in uporabi drugih podatkov. Posledično upočasnijo delovanje računalnika.

Vprašajte se ta vprašanja. Kdaj ste nazadnje očistili ventilatorje in odstranili prah z matične plošče? Ali ste pogledali svojo grafično kartico in preverili, ali so njen ventilator in rebra čista? Če smo že pri tem, kdaj ste nazadnje očistili ali celo odprli ohišje?

Prvi računalniški hrošč se je imenoval Creeper

Osebni računalniki obstajajo že polovico stoletja z njimi pa tudi podatki, ki se na njih shranjujejo. Med podatki se včasih tudi znajde, kak škodljiv podatek ali programska oprema. Sem spada  prvi računalniški hrošč, katerega so poimenovali Creeper. Napisan je bil leta 1971 kot eksperiment. Deset let pozneje, 12. avgusta 1981 pa je IBM predstavil prvi osebni računalnik IBM Personal Computer, ki je tehtal danes nepredstavljivih 21 kilogramov.

Influence of the IBM PC on the personal computer market - Wikiwand

Računalnik se je pocenil in začel pridobivati na splošni vrednosti. Tako so leta 1994 računalniki začeli hitro vdirati v vse domove. Po IBM-ovem osebnem računalniku se je trg poceni domačih osebnih računalnikov hitro širil. Računalnike je imelo zdaj 11 milijonov ameriških domov.

Kdo danes ne pozna partisa, kjer najdeš vse, kar ti srce poželi. Strani, kot je partis, so strani za skupno rabo datotek in razmah le-teh se je zgodil v letu 1997. Pred Napsterjem, Limewirem in spletnimi stranmi za prenos datotek prek torrentov je obstajal portal MP3.com, ki je dosegel najvišjo raven 4 milijonov prenosov zvočnih datotek na dan.

Inštitut za poslovno tehnologijo je leta 2000 dal spodbudo za nacionalni dan čiščenja računalnika. Vse ostalo je zgodovina.

Kako praznovati današnji dan

Že samo ime dneva nam poda preprosta navodila – počisti računalnik – tako fizično kot digitalno. Spodaj je seznam opravil, ki jih lahko opravite. Če opravite vse, ste zmagali.

Posodobite  programe, ki jih uporabljate

Včasih pozabimo ali pa smo preprosto preveč leni, da bi redno posodabljali svoje programe. Toda zakaj? Tako vi kot vaš računalnik bi bili bolj zadovoljni, če bi bolje skrbeli za svoje naprave in programe v njih. Še posebej, če govorimo o varnostnih aplikacijah – zastarela programska oprema je ranljiva za viruse. Ustvarjalci se v najnovejših različicah trudijo zaščititi pred vsemi na novo odkritimi varnostnimi grožnjami, zato če programov ne posodabljamo – svoje naprave puščamo nezaščitene. In to lahko upočasni delovanje računalnika!

Ustvarite varnostno kopijo računalnika, vključno z vsemi datotekami, dokumenti in slikami.

Ne izgubite občutljivih ali pomembnih datotek in na koncu ne plačajte veliko denarja lokalnemu strokovnjaku, da bi jih forenzično poiskal. Varnostno kopijo naredite v oblak, na zunanji disk in kopijo, ki jo hranite zunaj kraja – za vsak primer!

Očistite namizje

Ali je to vaše namizje ali se je na zaslonu pojavil trdi disk? Preveč datotek na zaslonu namizja lahko zamaši delo – in vaše možgane, ko iščete stvari. Pospravite nered:

  • Ustvarite in shranite elemente v ustrezne mape.
  • Odstranite neuporabljene bližnjice (s tem ne boste odstranili programov).
  • Z desnim klikom “samodejno razporedite ikone” za urejeno mrežo.

Izbrišite ali arhivirajte datoteke, ki jih ne uporabljate ali jih niste uporabljali že več mesecev.

Organizirajte mape, datoteke in zaznamke.

Hitreje poiščite stvari – in se nehajte zanašati na “funkcije iskanja” – tako, da stopite v stik s svojo notranjo Monico Geller.

Odstranite vse programe, ki jih ne uporabljate več.

Računalnik očistite tako, da odstranite programe, ki jih ne potrebujete več. (Postopek se razlikuje med računalniki Windows in Mac.)

OPOZORILO: Če ne veste, za kaj gre, pustite to pri miru – lahko gre za sistemski program ali datoteko!

Onemogočite programe, ki se naložijo ob zagonu

Veliko programov se ob zagonu po nepotrebnem samodejno naloži, kar lahko zelo zmanjša hitrost zagona. Hitro iskanje v Googlu z naslovom “Kako onemogočiti programe ob zagonu + VSTAVITE OS TUKAJ” vam bo pomagalo začeti. Ne pozabite: Če ste v dvomih, ga pustite pri miru.

Defragmentirajte

Pri računalnikih s trdim diskom in ne SSD defragmentiranje več kot 10-odstotno razdrobljenih diskov zgošča podatke in tako pospeši dostop do trdega diska. Nekateri operacijski sistemi to storijo samodejno, zato se najprej pozanimajte pri Cortani ali Siri.

Počistite mapo za prenose

Prepričan sem, da smo vsi krivi, da imamo vsaj do neke mere neurejeno mapo za prenose. Prenesemo datoteko, opravimo nalogo, s katero je povezana, nato pa le stoji tam. Je bila datoteka urejena? Morda. Ali jo bom potreboval pozneje? Verjetno. Ali sem si ustvaril potencialni glavobol? Zagotovo.

V resnici je mapa za prenose začasni prostor za prenesene datoteke, dokler jih ne premaknete na ustreznejše mesto – ali izbrišete. Z vzpostavitvijo navade urejanja datotek, ko jih prenesete, lahko zmanjšate nered, in danes je pravi čas, da začnete.

Pri čiščenju mape za prenose si vzemite čas. Ocenite, katere datoteke potrebujete in katere lahko odidejo. Kot sem že omenil, je datoteke v mapi za prenose povsem prelahko urejati, zato lahko njihovo brisanje naenkrat privede do izgube pomembnih podatkov. Če vsebino mape za prenose razvrstite po datumu zadnje spremembe, lahko stvari nekoliko pospešite, tako da datoteke, ki se jih najmanj dotikate, postavite na konec seznama.

Zaženite protivirusni pregled in zaščitite svojo varnost v spletu

Računalnik lahko okuži virus, zato ne pozabite opraviti temeljitega pregleda za viruse. Včasih pa lahko protivirusna programska oprema upočasni delovanje računalnika, vendar je to njena cena, kajne? Če že govorimo o zasebnosti, vam predlagam, da si ogledate omrežja VPN, ki varujejo in šifrirajo vaš spletni promet, nekatera pa imajo celo vgrajene blokatorje oglasov. Izberite tisto, ki ima strogo politiko prepovedi beleženja, tako da ste lahko prepričani, da ne spremlja vaše zgodovine brskanja in osebnih podatkov (niti vaš ponudnik internetnih storitev ne bo videl, kaj počnete na spletu). Moja priporočila:

  • NordVPN
  • Surfshark
  • ExpressVPN
  • ProtonVPN
  • IPVanish

Uredite poštni predal

Hitri način za boljšo organizacijo prejete pošte je ustvarjanje map za različne kategorije e-pošte – sodelavci in zunanji stiki, mape, namenjene strankam ali projektom, lahko pomagajo ločiti informacije, ki jih potrebujete, od vseh drugih.

Sam imam na primer mapo, v katero se samodejno premaknejo glasila, ki jih “vsak dan” preberem, ko prispejo; mapo za faks, v katero gre vsa pošta povezana s faksom; mapo za spletne nakupe, v katero gredo vsi računi in potrdila o plačilu. To je pristop, ki mi pomaga ločiti tisto, kar moram prebrati, od tistega, kar želim prebrati in kar lahko vedno počaka na pozneje.

Lahko se tudi zlahka prepustimo pretirani organiziranosti in si ustvarimo preveč organiziran poštni predal; sčasoma uvedemo spremembe. Najpomembneje je, da se pri razvrščanju prejetih e-poštnih sporočil v ustrezne mape zanašate na pravila prejete pošte.

Kombinacija map z določenim časom vsak dan za brisanje sporočil, ki nimajo vrednosti, bo privedla do organiziranega poštnega predala, ki ga je veliko lažje upravljati.

Spopadite se s prahom – očistite strojno opremo računalnika

Prah v računalniku je verjetno najslabša stvar za njegovo zdravje, zato ga morate vsaj dvakrat na leto skrbno očistiti. Pred čiščenjem obvezno izklopite napravo in izklopite vseh iz vtičnic. Obrišite zaslon in tipkovnico računalnika ter ju razkužite. Če računalnik uporabljate vsak dan, si predstavljate, koliko bakterij je na njem? Še en pomemben del je ventilator vašega računalnika. Umazanija ga lahko zamaši in ovira pretok zraka, zaradi česar se lahko pregreje. Ne pozabite le, da morate biti zelo previdni pri notranjosti računalnika, saj si ne želite, da bi vanj prišla kakršnakoli tekočina. V povezavi dobite prve informacije, kako začeti s čiščenjem.

Ne pozabite na čist zaslon

Raziskava iz leta 2018, v kateri je sodelovalo 2000 pisarniških delavcev, je pokazala, da v povprečju vsak delovni dan pred zaslonom preživimo šest ur in pol – to je skoraj 1700 ur na leto! Zakaj bi vse te ure porabili za gledanje v umazan zaslon, če vam tega ni treba?

Čiščenje računalniškega zaslona je preprosto, vendar lahko tipična čistila – celo nekaj tako skromnega, kot je zvitek papirnatih brisač – povzročijo škodo, če niste previdni.

Najprej izklopite zaslon. Če imate prenosni računalnik, ga popolnoma izklopite. Tako boste lažje videli morebitno umazanijo, prstne odtise itd. Čiščenje vklopljenega zaslona lahko privede do poškodb ali električnega udara.

Zaslon obrišite z mehko krpo in se po možnosti izogibajte papirnatim brisačam. Najboljše so krpe iz mikrovlaken ali celo stara (čista) majica.

Z rednim čiščenjem preprečite, da bi se na zaslonu nabirala umazanija. Če naletite na trdovratne nečistoče, poskusite uporabiti filtrirano vodo ali nežno čistilno raztopino. Ne glede na to, kaj izberete, nikoli ne pršite tekočine neposredno na zaslon. Namesto tega navlažite krpo, ki jo uporabljate.

Zanimiva dejstva ob današnjem dnevu

  • Sodobni trdi disk se vsako minuto zavrti od 5400 do 7200-krat.
  • Prvi računalnik je tehtal več kot 27 ton in zasedal 1800 kvadratnih metrov.
  • Prvi računalniški programer je bila ženska.
  • Več kot 80 % dnevno poslanih elektronskih sporočil v ZDA je neželena pošta.
  • Prvi gigabajt je stal 40 000 dolarjev.
  • Vsak mesec se pojavi približno 6000 novih virusov.
  • Če bi bil računalnik tako zmogljiv kot človeški možgani, bi opravil 38 tisoč trilijonov operacij na sekundo in imel 3580 terabajtov pomnilnika.
  • Geslo za računalniško krmiljenje ameriških raket z jedrsko konico je bilo osem let 00000000.
  • Do leta 2013 je Netflix za svoje filme potreboval približno 3,14 PB prostora na trdem disku, kar je približno 3,3 milijona gigabajtov.
  • Prvi trdi disk s kapaciteto 1 GB je tehtal približno 550 kilogramov.
  • V študiji je bilo ugotovljeno, da je na vaši tipkovnici morda več mikrobov kot na vaši straniščni školjki. 4 od 33 tipkovnic so bile testirane kot potencialno nevarne za zdravje, ena od njih pa je imela petkrat več mikrobov kot straniščna deska.

Dan čiščenja računalnika je le en dan v letu, vendar to ne pomeni, da je treba tovrstna opravila opravljati le enkrat na leto. Izkoristite ta dan za vzpostavitev zdravih navad v zvezi z vašo tehnologijo; koristi tega početja se vam bodo obrestovale v prihodnosti.