V petek, 11. februarja, in soboto, 12. februarja, so na članicah Univerze v Mariboru, tako kot vsako leto, potekali informativni dnevi. Tudi letos so se izvedli v prilagojeni obliki.

V petek, 11. februarja, ob 10. in 15. uri ter v soboto, 12. februarja, ob 10. uri, so na fakultetah članicah Univerze v Mariboru potekali spletni informativni dnevi. Fakultete so se letos, zaradi trenutne epidemiološke situacije, bodočim študentom predstavile na daljavo, v okolju Microsoft Teams. Na informativnih dnevih so se bodoči študenti podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, z možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, ki igrajo ključno vlogo za odločitev o študiju.

Univerza v Mariboru je že v mesecu januarju izdala navodila za udeležbo v Microsoft Teams srečanjih ter se tako pomagala bodočim študentom vključiti na želene predstavitve fakultet. Dijaki so se lahko udeležili tudi dogodkov v živo v okolju MS Teams, kjer so imeli tudi možnost aktivnega sodelovanja s postavljanjem vprašanj, in sicer odvisno od organizatorja dogodka. Pogovorili so se lahko kar s študenti, ki so jim korektno in iz prve roke odgovorili na njihova vprašanja.

V soboto so potekale tudi skupne predstavitve, in sicer predstavitev študija za bodoče študente s posebnimi potrebami skupaj z Društvom študentov invalidov Slovenije, predstavitev Univerzitetne knjižnice Maribor, predstavitev prijavno-sprejemnega postopka, predstavitev Kariernega centra Univerze v Mariboru in predstavitev Študentskih domov Univerze v Mariboru.

Bodoči študenti so si lahko o informativnih dnevih prebrali na strani https://informativni.um.si/, kjer so lahko izbrali povezavo na spletno stran fakultete, ki jih zanima, ter vstopali na informativne dneve posameznih fakultet in tako smo nadaljevali že lani uspešno izveden projekt.

»Študij na Univerzi v Mariboru je pravi privilegij. Poleg toplih medsebojnih odnosov je posamezniku zagotovljen kakovosten študij na raznolikih študijskih programih. Ob mnogoterih priložnosti za karierni razvoj so študentom omogočene mednarodne izmenjave, tekmovanja, obštudijske dejavnosti ter aktivno sodelovanje pri upravljanju univerze.« – Nina Kotnik, v. d. prorektorja za študentska vprašanja Univerze v Mariboru.

»Na Univerzi v Mariboru skrbimo za informiranje mladih o študijskih in kariernih priložnostih. Prizadevamo si, da bi si mladi z našo pomočjo ustvarili prihodnost, ki si jo želijo, saj je prehod na študij pomembna prelomnica v življenju posameznika, odločitev zanj pa naj bo premišljena.«  – red. prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru.

Za študijsko leto 2022/2023 razpisuje UM nekaj več vpisnih mest kot lansko leto, in sicer skupno 4527 VPISNIH MEST (za redni študij 3742 in izredni študij 785). Vpisna mesta se razpisujejo za 81 ŠTUDIJSKIH PROGRAMOV, in sicer za 49 univerzitetnih študijskih programov, 29 visokošolskih strokovnih študijskih programov in 3 enovite magistrske študijske programe. Za študijsko leto 2022/2023 pa UM ne zmanjšuje števila razpisanih vpisnih mest na nobenem študijskem programu.

Povečanje razpisanega števila vpisnih mest v primerjavi z lanskim študijskim letom pa je na programih Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Kemija UN, redni študij in Kemijska tehnologija VS, redni študij, ter na Fakulteti za turizem, Sodobne turistične prakse VS (Ljubljana), izredni študij.

Informativni dnevi na UM so se tako tudi letos uspešno izvedli in upamo, da se nam bo prihodnje leto na članicah Univerze v Mariboru pridružilo čim več novih študentov!

Text

Description automatically generated