Spoštovani študentje! 

V zadnjem obdobju je bila izpostavljena problematika plačljivega višanja ocen na Univerzi v Mariboru, zato bi vam v nadaljevanju radi podali določena pojasnila. 

Študentski predstavniki v lanskem koledarskem letu na sejah organov Univerze v Mariboru nismo nasprotovali spremembam Pravilnika o preverjanju in ocenjevanju znanja, ki so višanje ocene opredelile kot komisijski izpit, saj smo takrat ocenili da so le-te smiselno obrazložene in nismo pričakovali, da bodo oslabile položaj študentov.  

Ker Študentski svet Univerze v Mariboru (ŠS UM) poskuša v največji možni meri zastopati pravice vseh študentov, smo zaradi ugotovitev, da so spremembe za del študentov problematične, to tematiko ponovno obravnavali na 15. redni seji ŠS UM, ki je potekala 16. 2. 2022 ter po razpravi in ob zavedanju trenutne problematike sprejeli sklep v smeri, da ŠS UM na naslednji seji odloča o predlogu sprememb, ter prične postopek spremembe Pravilnika o preverjanju in ocenjevanju znanja na UM. Poiskati želimo rešitev problematike na način, da vsak pristop k višanju izpita ne bo plačljiv. 

O vseh nadaljnjih korakih ŠS UM v prizadevanjih za spremembo Pravilnika o preverjanju in ocenjevanju znanja UM vas bomo sproti obveščali. 

Socialno ogroženi študenti se lahko vedno obrnejo na matično fakulteto, ter zaprosijo za oprostitev plačila stroškov komisijskega izpita za višanje ocene.