Imaš rad jagode? Potem je dan jagod odlična priložnost, da se posladkaš s tem sočnim sadjem! Lahko jih vključiš tudi v različne jedi, še posebej sladice.
Jagode so prišle v Severno Ameriko okoli leta 1750, kasneje pa še v Evropo. So rastlina, ki jo je lahko gojiti in uspeva skoraj povsod po svetu. Če želiš doma gojiti svoje jagode, samo poskrbi, da jih namestiš na sonce in posadiš v bogato zemljo.
Iz jagod lahko ustvariš ogromno odličnih sladic. Najlažja možnost je, da jih pomakaš v stopljeno čokolado. Jagode gredo skupaj z različnimi vrstami čokolade, lahko pa jih uporabimo tudi v skutinih in čokoladnih tortah. Možnosti je ogromno!
Jagode se pogosto uporabljajo v različnih dišavah in kozmetičnih produktih, kot je na primer jagodni balzam za ustnice, dišeče milo in različna dišeča olja. Balzam za ustnice z dodanimi sestavinami jagod ima veliko dobrih učinkov in je dobra zaščita za ustnice.
Dan jagod lahko praznuješ tako, da si privoščiš sveže jagode. V tem času je najboljše, da jih kupiš kar v trgovini ali pa zamrznjene. Če jih imaš raje v sladicah, pa si pripravi jagodno torto, panna cotto ali podobno sladico. Zate smo pripravili preprost recept za panna cotto z jagodnim pirejem, ki ga lahko preizkusiš!
Sestavine:
- 500 ml sladke smetane,
- 2 žlici sladkorja,
- 1 vrečka vanili sladkorja,
- 1 vrečka želatine v prahu.
Sestavine za jagodni pire:
- 200 g jagod,
- 50 g sladkorja v prahu.
Priprava ti bo vzela približno 20 minut, kuhanje 15 minut, seveda pa upoštevaj tudi čas hlajenja panna cotte.
Postopek:
- Po navodilih na vrečki pripravimo želatino. Sladko smetano vlijemo v kozico in ji dodamo navaden ter vanili sladkor. Segrevamo do vrenja oziroma tako dolgo, da se sladkor raztopi.
- Kozico odstavimo in dodamo nabreklo želatino. Mešamo tako dolgo, da se želatina raztopi.
- Panna cotto nalijemo v poljubne kozarce in jo dobro ohladimo, najbolje kar čez noč.
- Pripravimo sadni pire. Jagode očistimo in jih po potrebi na hitro oplaknemo pod tekočo vodo. Narežemo jih na večje kose, ki jih zmešamo s sladkorjem in pokuhamo. Če je potrebno, dodamo par žlic vode. Ko se jagode zmehčajo, jih spasiramo s paličnim mešalnikom. Pire dobro ohladimo, potem pa ga prelijemo preko panna cotte. Sladico poljubno dekoriramo in postrežemo.