Erasmus+ je program EU, ki spodbuja mednarodno sodelovanje na področju izobraževanja, usposabljanja mladine in športa z namenom posodobitve izobraževalnega procesa, usposabljanja in izboljšanja zaposljivosti mladih.

Erasmus+ ponuja priložnosti za mobilnost in sodelovanje na področjih visokošolskega izobraževanja, poklicnega izobraževanja in usposabljanja, šolskega izobraževanja vključno s predšolsko vzgojo in varstvom, izobraževanja odraslih, mladih in športa.

Partnerske institucije v tujini, na katerih lahko študenti opravijo del študijskih obveznosti, so tiste institucije iz programskih držav, s katerimi je podpisan Medinstitucionalni sporazum programa Erasmus+ o izmenjavi študentov za ustrezno študijsko področje. Programske (sodelujoče) države so članice Evropske unije, Islandija, Liechtenstein, Norveška, Turčija, Severna Makedonija in Srbija.

ŠTUDENTSKA MOBILNOST

Program Erasmus+ omogoča študentu, da del rednih študijskih obveznosti na katerem koli nivoju/stopnji oz. ciklu študija (vključujoč pripravo diplomskih, magistrskih ali doktorskih nalog, a izključujoč raziskovalno delo, ki ni neposredna študijska obveznost) namesto na matični fakulteti opravi na partnerski instituciji v tujini.

Študij na partnerski instituciji v tujini mora trajati najmanj 2 meseca in lahko traja največ 12 mesecev.

KAM?

Izbira institucije v tujini je odvisna od posamezne fakultete članice Univerze v Mariboru, saj le ta nudi več možnosti za izbiro institucije izven Slovenije, tudi odvisno od programa študija. Več o seznamu institucij za posamezno fakulteto si lahko prebereš tukaj: https://erasmusplusum.si/studij/kam/

PRIJAVA

OSNOVNI POGOJI

Na razpis se lahko prijavi študent, ki izpolnjuje naslednje osnovne pogoje za pridobitev statusa »Erasmus študenta«, ki jih določa program Erasmus+:

1. celoten čas študija v tujini bo imel aktiven status študenta na matični fakulteti Univerze v Mariboru,
2. v času študija v tujini ne bo presegel maksimuma skupnega trajanja mobilnosti (Erasmus študija in prakse).

Študentu se po vrnitvi na matični fakulteti UM priznajo v tujini uspešno opravljene študijske obveznosti, ki so bile pred odhodom v tujino dogovorjene in potrjene s strani matične fakultete UM in gostujoče institucije v študijskem sporazumu (Learning Agreement). Priznavanje uspešno opravljenih obveznosti je lahko zavrnjeno le v primeru, da študent ni dosegel nivoja znanja oz. usposobljenosti, ki ga je zahtevala institucija gostiteljica ali drugače ni izpolnil dogovorjenih obveznosti in pogojev glede priznanja.

Minimalni pogoj programa Erasmus+ je, da morajo biti vse obveznosti, opravljene v času Erasmus+ študija v tujini, po vrnitvi priznane vsaj z vpisom v Dodatek k diplomi.

PRIJAVNI POSTOPEK

O prijavnem postopku si lahko prebereš tukaj: https://erasmusplusum.si/studij/prijava/prijavni-postopek/

Rok za prijavo je 30. marec 2022!