Prihaja pomlad in z njo topli in sončni dnevi, ki jih lahko izkoristimo za enodnevne izlete. Sončne dni lahko izkoristiš za obisk štirih prav posebnih naravnih termalnih vrelcev, za katere verjetno še nisi slišal.

Termalni in mineralni vrelci so tisti vrelci, katerih temperatura ni nižja od 20 °C oziroma vsebuje najmanj 100 mG raztopljene trdne snovi ali 250 mG naravno raztopljenega CO2 v litru vode.

Termanalne vode niso namenjene pitju, ampak kopanju. To zelo dobro izkoriščajo zdraviliški zdravstveni centri, ki termalne vode uporabljajo za bazene. Ti izboljšajo cirkulacijo, zmanjšajo mišično tenzijo in nam dajejo občutek sproščenosti.

  1. Klevevške toplice, Grič pri Klevevžu

Danes je kraj Klevevž zelo slabo poznan med ljudmi, vendar ga omenjajo že v času srednjega veka, pod imenom Kligenfels. Tam lahko najdemo razvaline srednjeveškega gradu in parka. Največja posebnost Klevevža je hipotermalni vrelec imenovan Klevevške toplice, kjer je temperatura vode med 21 in 25 stopinj Celzija.

O Klevevških toplicah lahko beremo tudi v Slavi vojvodine Krajnske, pisatelja Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je zapisal: „ Ne poleti ne pozimi niso posebno gorke, ker se, kakor domnevamo, znotraj mešajo z mrzlo studenčico.“

Kako do Klevevža?

Do Klevevških toplic vodijo table, z napisom „Grič pri Klevevžu“, nato pa table „parkirišče Klevevške toplice“. Na vrhu griča je urejeno parkirišče, kjer lahko pustimo avto in se spustimo po poti do samega vrelca. Peš pot je lahko za otroške vozičke in gibalno ovirane problematična, saj se je treba spustiti po griču navzdol. Na pot se lahko odpravimo po cesti za lokalne prebivalce, ki ima na začetku odcepa zapornice, ta je asfaltirana in imamo lažji dostop do samih toplic.

  • Klunove ali Bušečke toplice, Bušeča vas

Samo 30 minut vožnje iz Klevevža proti vzhodu, se nahajajo Klunove ali Bušečke toplice. Za razliko od Klevevških, so Kljunove toplice bolj priljubljene med vaščani in so zato nekoliko bolj obljudene. Vrelec ima stalno temperaturo 27 stopinj Celzija, voda je bogata z žveplom, karbonati, dušikovo in ogljikovo kislino.

Vodo so leta 1806 zajezili grofje Auerspergi iz leskovca pri Krškem. Kasneje naj bi se v toplicah kopala celo cesarica Marija Terezija in tudi slovenski pesnik France Prešeren. V neposredni bližini so tudi manjše Stare toplice, ki so termalni izvir s termofilno favno. Temperatura vode ima prijetnih 32 °C in priteka iz rova.

Kako do Klunovih toplic?

Ležijo v bližini Cerkelj ob Krki, v Bušeči vasi. V neposredni bližini kopališča je urejeno parkirišče in igrišče za odbojko.

  • Termalni izvir Straža, Medvode

Straža je izvir tople vode, ki ima med 17 in 23 stopinj Celzija. Vaščanke so ga v preteklosti uporabljale za pranje perila, danes pa ga izkoriščamo predvsem za kopanje v poletnih mesecih. Temperaturna razlika je najbolj opazna pozimi, ko se nad vodo dvigajo rahle meglice.

Straža velja za edini še ohranjen izvir z značilnim sredozemskim rastjem v Ljubljanski kotlini in je zato zaščitena kot naravni spomenik.

Kako do izvira Straža?

Najbolj primerno parkirišče je ob cerkvi sv. Križa v Spodnjih Pirničah. Do samega izvira je 30 minut počasne hoje (približno 1 uro krožne hoje). Imamo krožno pot z enakim izhodiščem in ciljem. Pot do izvira na začetku poteka med hišami in po klancu navzdol, potem preide v ravnino do samega izvira. Pot je primerna za otroške vozičke in gibalno ovirane.

  • Kopačnica, Poljanska dolina

V dolini Kopačnice izvira termalni vrelec. O njegovi zdravilnosti so pisali že v 17. stoletju, konec 19. stoletja pa so o njem pisali celo v Kmetijskih in rokodelskih novicah. Pred 200 leti pa naj bi se tam zdravili idrijski rudarji, ki so bolehali za kožnimi boleznimi.

Geotermalna voda ima stalnih 23 stopinj Celzija in je primerna za kopanje čez celo leto. Ob urejenem bazenu stoji brunarica, kjer se lahko okrepčamo.

Če imaš dovolj časa, se lahko ustaviš še na Tavčarjevem dvorcu, ki spada med najpomembnejše arhitekturne spomenike na Poljanskem.

Kako do Kopačnice?

Parkirišče je v neposredni bližini bazena Kopačnice.